Portugal runt på en 100-lapp

Gott vin kan man få för en 100-lapp, eller till och med strax under. Vi lägger på några tior också, för lite extra smak och lagringspotential. Häng med och smaka på Portugal! Torrt som sött. 

Annons:

Quinta do Ameal Eschola 2013, nr 95120. 159 kr. Liten lansering i höstas. Det finns några flaskor kvar att knipa. Vinho Verde

Quinta do Ameal ligger i Limadalen på gränsen till Galicien, långt norrut i regionen Vinho Verde. Här har vingårdsägaren, Pedro Araujo valt att fokusera helt på druvan loureiro. Enligt honom är Lima den bästa platsen för denna traditionella druva för vinho verde. Resultatet är fem olika viner, där ett är mousserande och ett är sött. Eschola är dock helt torr och druvorna kommer från särskilt utvalda odlingsplotter.

Det speciella med vinerna från Ameal är framför allt lagringspotentialen. Detta är ingen lätt spritsig vinho verde som ska drickas så snabbt flaskan lämnar vingården. Hemligheten ligger i green harvest och en ordentlig selektering av druvor.

Eschola kan drickas idag, gärna efter en tid i karaff. Men köp ett gäng extra flaskor och glöm i källaren några år. Då kommer smakerna av mandel, apelsin, persika och lime fram ännu mer.

Ameal

Vila Santa Reserva White 2012, nr 73181. 99 kr. Alentejo, en av landets fem regioner. Ligger i södra Portugal. 

För er som haft Vila Santa röda som husets vin i många år; det är dags att prova det vita! Vila Santa har hängt med länge på Systembolaget och inte minst bland vinrecensioner. Kanske känns det tjatigt, men klassikerna finns kvar av en anledning.

Reserve White är värd att upptäcka, särskilt för ynka 99 kronor. Innehåll: lokala arinto och alvarinho samt en skvätt sauvignon blanc. Vinet har delvis jäst på nya franska ekfat, något som däremot inte präglar frukten.

Jag blir glatt överraskad av det här. Syran är pigg, mognaden börjar smyga sig på och i smaken hittar jag drag av mandelblom, carambolefrukt, rosa grape och eftersmaken fräschas upp av fin mineralsälta.

VilaSanta

Monte Serrano Reserva 2012, nr 2691. 89 kr. Fast sortiment. Beira. Ligger i norra Portugal, mot den spanska gränsen. 

Här kan man lätt dra till med ord som ”superfynd” och ”bästa köp”, för 89 kronor är inte mycket att tjafsa om. Fast det ska vara ett gott vin också!

Monte Serrano lanseras i december i det fasta sortimentet och var ett av de viner som stack ut. Stilen är både rustik och fruktig. Tuff och lite bitig. Kaxig och personlig med sina smaker av mörk choklad, lavendel och torkade örter. Utmärkt till lammkotletter och grillade korvar med hög kötthalt. Druvor: Tinta roriz (som även går under namnet tempranillo) trincadeira och touriga nacional.

Monte Serrano

Vallado Tinto 2013, nr 90454. 159 kr. Litet släpp i mars, som fortfarande finns kvar i utvalda butiker. Skynda fynda till grillen! Douro. 

Vallado Tinto är ett rejält Douro-vin, som passar lika bra till sommarens stunder vid grillen som till höstens grytor. Fast våga lagra; det kommer fler somrar och höstar. Det är stramt men ändå fruktdrivet med drag av björnbär, blåbär och plommon, toppat med lite skiffer och örter. Druvor är de klassiska touriga franca, touriga nacional och tinta roriz.

Quinta do Vallado tillhör gräddan i Douro, grundat redan i början på 1700-talet. Då var det portvin som gällde. I början på 1990-talet moderniserade man hela vingården och började satsa på torra och snygga Douroviner. Här är ett av resultaten. Douro kan knappast bli bättre.

Vallado

Fonseca Bin 27, nr 8258. 159 kr. Beställning. Douro.

Efter rött vin från Douro, kommer sött vin från samma plats. Det var trots allt så det började i Dourodalen.

Bin 27 är en mix av flera årgångar med vintagekaraktär, alltså år med kraft och struktur. Vinet har lagrats i minst fyra år på stora ekfat innan buteljering. Namnet kommer från tank 27, där detta vin lagrades förr i tiden och faktiskt var familjen Fonsecas husport.

Jag minns när det var min mormors husport. Hon köpte ofta en flaska vid jul, som stod i hennes lilla skafferi tillsammans med hemgjorda chokladpraliner gjord på torkade fikon, nötter och choklad. En av de bästa och godaste dryck- och dessertkombinationer någonsin! Drick året om. Det kommer säkert någon regnig portvinsdag i sommar.

Fonseca

Läs mer

Fler artiklar