Pizzan och vinet

Pizza är nya grejen. Först kom den pulled pork, eller dragen gris på ren svenska. Det var ingen måtta på hur mycket gris vid drog i, samt satte i oss. Sen blev det ett uppsving för hamburgaren. Inget nytt under solen, men nytt för finkrogen. Även renodlade hamburgerhak med amerikanskt stuk poppade upp överallt. Det poppas fortfarande, fast nyhetens behag har börjat lägga sig lite.

Annons:

Men nu är det pizzans tur! Okej, pizzerior finns i varje gatuhörn och även i de minsta byhålor, brevid frisörsalongen. Men nu är det finpizza vi pratar om. Den som kostar 3-4-ggr mer än den vanliga sunkpizzan hawaii.

Inte ska man skölja ner den med en simpel cola eller öl? Nej minsann, finpizza kräver vinofino!

Ska det vara rött eller vitt då? Det beror på om det är en pizza bianco, alltså utan tomatsås. Eller en pizza rosso, med tomatsås.

En pizza rosso är i regel mer frisk och syrlig, tack vare syran i tomatsåsen. Så varför inte ett rött vin med pigg syra? Inte för kraftfull, vi vill inte ta död på pizzan. En italienare så klart. Italienskt vin och pizza känns som en självklarhet. De flesta italienska viner är skapade för att avnjutas till en middag. Och vice versa.

Druvan sangiovese har precis de karaktärsdrag vi eftersöker. Syra och frisk frukt. Inte för maffigt.

Vinet Gratena innehåller 100 % sangiovese och är härligt ursprungstypisk, med sina smaker av röda syrliga bär, pinje och ceder. Mycket italienskt och perfekt till en fin margherita med buffelmozzarella.

Sugen på en mer matig pizza, med salami eller prosciutto? Prova en toscanare, med lite mer värme och frukt. Mitt förslag är Bolgarello Rosso Sangiovese, som odlats i Maremma, en varmare del.

Om vi hoppar över tomatsåsen och kör på en pizza bianco istället, kan vi istället matcha med ett vitt vin. Vi håller oss kvar i pizzalandet Italien. Vad sägs om en en frasig variant med solmogna fikon och syrlig getost?

På vår förstaplats ligger en vermentino från Toscana, som faktiskt både doftar och smakar fikon. Solosole Vermentino har också en finfin syra som kan möta upp syran i getosten.

Låt oss testa en italiensk klassiker, fast i pizzaform; vongole. Hjärtmusslor som fått sätta smak på den populära pastarätten med samma namn.

Till denna smakrika pizza, väljer vi ett vin från Marche, där man äter mycket skaldjur och fisk. Där har druvan verdicchio huvudrollen. Ett trevligt och ekologiskt val är Collevite Verdicchio. Ett friskt vin med smak av gröna äpplen, grape och gråpåron.

Nu när vi har vintipsen, är det dags för pizzatipsen! Här kommer några förslag på bra och relativt nyöppnade pizzerior vi gillar, som ligger i Stockholm.

Babette

Serverar 4 olika pizzor varje dag. Pris; runt 150 kr. Stor spännande vinlista, med mycket på glas. 

Adress: Roslagsgatan 6. Hemsida: babette.se, finns även på facebook och instagram

Bananas

Fast meny om 10 pizzor, där allt låter gott. Pris; från dryga 100-lappen upp till 180 kr. Många vegetariska varianter och svenska råvaror. 

Adress: Skånegatan 47. Hemsida: bistrobananas.se, finns även på instagram.

The Artisan

Här serveras pizza i sliceformat (fyrkanter). Många vegetariska alternativ på det luftiga brödet. Pris: en slice (fyrkant) för 50 kr, 3 st 130 kr. Det senare behövs för att bli mätt.

Adress: Odengatan 78. Ingen hemsida.

Forno Auto

Foodtruck, ännu en poppis grej vi anammat från landet over there. Pizza lagad i vedugn i en food truck. Står på olika platser runt omkring i Stockholm, både för lunch och middag. Schemat är rullande. Perfekt hämtmat. Pizzavinet har vi ju hemma. Pris: 75-80 kr. 

Hemsida: fornauto.se. Finns även på instagram.

Fler artiklar