Svenska flaggan
Skriven av Sofia Ander

Picknick och halvflaskor

Sommartider hej hej och picknick-tider hej hej! Det är nu vi ska passa på att njuta av naturen och bara vara ute. Ta med maten, filten, engångsgrillen och en trevlig halvflaska och njut av måltiden utomhus. 

1https://media.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/07/img_0861.jpgDet finns gott om viner, och andra drycker, i alla möjliga storlekar på Systembolaget. När det kommer till vin är det så klart vanligast med 75 centiliter. Men söker man så finner man. Allt från små piccoloflaskor med 20 centiliter till dubbelmagnum och ännu större. Flertalet av dem ligger i fast sortiment.

Till en somrig picknick tycker jag det passar fint med en halvflaska vin, om man är två personer. Eller kanske två om solen värmer lite extra och man vill picknicka länge…

 1https://media.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/07/img_7939.jpg

Les Remparts des Ceps Dorés Rosé 2016, nr 2239. 50 kr

Ingen picknick, eller sommar, utan rosé. Ett vin som faktiskt funkar till många typer av rätter. Allt från lite kryddstarkt, till ljust kött, fisk eller bara sippa på som det är.

Denna halvflaska kommer från Rhonedalen och innehåller därmed typiska druvor (70% grenache , 20% syrah och 10% cinsault) från området. Smakerna är saftiga och fruktiga och vi hittar både vildhallon och jordgubbar, blandat med varma örter. Funkar fint till den grillade kycklingen, grekiska salladen eller bara lite småplock. Plus för skruvkapsyl = picknickvänligt!

Picknick och halvflaskor

Temprano Chardonnay 2016, nr 6015. 47 kr

Chardonnay från Chile med både fyndstämpel och fairtrade-stämpel. Smakar som en  fruktcocktail gjord på syrlig ananas, persika och söt grapefrukt. Gjutet till en sallad på räkor, kyckling eller kanske något vegetarisk med hummus och halloumi. Hårdostar är inte heller fel.

Ursprung är Argentina och firman heter Bodegas Norton. Finns också på helflaska, även den med skruvkapsyl.

Picknick och halvflaskor

Petit Chablis Domaine Sainte Claire 2015, nr 5588. 84 kr

Chablis är alltid ett säkert val om man vill ha lättare picknickmat. Typ rökt eller gravad lax, räksallad, skagenröra eller syrliga ostar som chèvre.

Skruva upp och sippa på citrusfrukten, de gröna äpplena och den pigga mineraltonen. Producenten bakom vinet heter Brocard och är erkända som en av de främsta i Chablis. Vinet finns också på helflaska.

Picknick och halvflaskor

Domaine du Grand Montmirail Cuvée Vieilles Vignes 2015, nr 2213. 100 kr

Nu blir det rött och rejält. Montmirail kommer från Gigondas i södra Rhonedalen och är gjort på grenache, syrah och mourvèdre. Detta är ett stadigt vin med mycket mörk frukt, massvis med örter och en och annan tanninarom. Här krävs en ordentlig måltid, ingen lättviktarpicknick eller räksallad här inte. Jag tänker mig en god grillad korv med en krämig potatissallad, så glöm inte engångsgrillen.

Picknick och halvflaskor

Sanbitter Röd, nr 1999. 42 kr för 6 flaskor á 100 ml. 

Kanske kör du. Eller så gassar solen för mycket och då kan det räcka med något kallt, gott och bubblande utan alkohol. Italienska Sanbitter är ett bra alternativ, som påminner lite om Campari.  Kryddigt, frisk och örtigt med drag av röda bär och blodapelsin. Fixar även en charkbricka.

Picknick och halvflaskor

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer