Penedès – lika trendigt som traditionellt 

Att det rör på sig i den spanska vinnäringen är ingen hemlighet. Cava-producenter bryter sig loss från konsortium, bort från lagar och regler. Hela Katalonien vill förvisso bryta sig loss från Spanien. Börjar en så börjar alla. Det är med andra ord i Katalonien det händer. Följ med på vår vinresa till Penedès!

Läge och klimat

Katalonien är en stor region uppdelad i mindre distrikt. En av dem är Penedès som ligger en bit in i landet, cirka fem mil väst om Barcelona. 

Penedès i sig är uppdelat i tre subregioner. Maritim, även kallat Baix Penedès närmast kusten. Penedès Central är mellersta delen, och vid bergen ligger Superior som heter Alt Penedès på katalanska. 

De olika delarna gör det möjligt att odla druvor på olika höjder med olika mikroklimat och en omväxlande jordmån. 

Baix Penedès/Maritim är det varmaste området och där trivs framför allt soldyrkarna garnacha, monastrell och även tempranillo.

I den centrala delen – Penedès Central – odlas merparten av druvorna till cava-industrin. Området är något svalare tack vare att det ligger i en dalgång. En plats där krispiga bubbeldruvor som macabeo, parellada och xarel-lo trivs. 

Superior/Alt Penedès kan stoltsera med några av de högst belägna vingårdarna i Europa. En del av gårdarna ligger 800 meter över havet. En plats att odla friska och syradrivna druvor som riesling, chenin blanc, chardonnay och parellada bland annat. 

 

Viktiga druvor och producenter i Penedès

Här blandas internationella kändisar med lokala förmågor som xarel-lo, macabeo, parelleda, subirat parent och malvasia sitges bland annat. Parellada har till och med sitt ursprung i Penedès. Den mest odlade druvan är också grön och klingar mycket katalanskt. Välkommen till xarel-lo-land. Den dominerande druvan i Penedès med över 7000 hektar odlat vinmark. Till råga på allt; en av de viktiga beståndsdelarna i cava. Och cava, ja det förknippar man tveklöst med Penedès. Cava får produceras i hela landet, men 95 % av allt som bubblar kommer härifrån.

Nog för att vi hittar merlot, cabernet sauvignon, pinot noir och syrah på många andra platser i världen. Platser som känns mer logiska för dessa druvor. Men Penedès och dessa välkända klassiker har visat sig vara en riktigt fin symbios.

Torres Mas la Plana kanske får både klockor och smaklökar att vakna till. Ett av de stora vinerna i Spanien och vinvärlden. Innehåll: 100 % cabernet sauvignon och ursprung är lilla Penedès. Torres har fortfarande sin bas där.

Jean Leon är en annan kändis i området, som ingår i Torres imperium. René Barbier är ett annat välbekant namn som drivs av Freixenet. Albet i Noya är ännu en stor vinfirma, till och med den största – och första – producenten av ekologiska viner i Spanien.

Vänder man bort blicken från de största firmorna en stund, finns det många små vinpärlor att upptäcka.

Esteve i Gilbert med sina 19 hektar ekologiska vingårdar är värda en omväg. Jané Ventura med sin inriktning på både mousserande viner och inhemska druvor är också mycket spännande.

Mas Candi får man heller inte missa. Här ligger fokus på det lokala. Sumoll och xarel-lo bland annat, allt i samklang med naturen, miljön och blygsam fathantering. Allt som det nya Spanien står för.

 

 

Annons:

Det bubblar alltså inte enbart om xarel-lo. Nya generationens vinmakare har tagit ett nytt grepp om denna tåliga och lagringsdugliga druva. Vinerna få ligga på sin jästfällning, i cementankar, betongägg och på sitt skal. Modern och trendig vinmakning som i sin tur innebär att gå tillbaka till ursprunget, till druvan och miljön.

Sumoll är en annan lokal och nästintill utdöd druva som har fått ett nytt liv tack vare unga, hungriga och törstiga producenter i Penedès. Odlingarna är än så länge små, man räknar med cirka 300 hektar sumoll idag. Men den har överlevt och när den är som bäst visar den sidor som påminner om pinot noir, gamay, dolcetto och även nebbiolo. En vinstil som är mitt i prick idag.

Det som sagt i Spanien det händer grejer.

 

Viner att prova

Ops by Loxarel 2016, nr 2814. 89 kr. Fast sortiment

Modernt, ekologiskt och pang på med saftig och mjuk frukt. Hallon, plommon, färska örter och svartpeppar i glaset. På tallriken; hamburgare på högrev eller grillad iberico med pimientos de padron. Gjort på 40% cabernet sauvignon , 30% syrah , 20% garnacha och 10% merlot.

Parés Balta Cava Pink, nr 7916, 99 kr. Beställning.

Läskande och charmig ekologisk rosécava, fylld med röda syrliga bär, vildhallon och blodapelsin. Somrig vän till bryggan, balkongen och gärna rätter med lax och grillad fisk. Tapas? Ja!

Desig Celler Mas Candí 2017, nr 90614. 149 kr. 1200 flaskor släpptes 7/12, finns någon enstaka butelj kvar till dig.

Krispigt, svalkande och rasande rent på 100 % välbehandlad xarelo-lo. Gamla stockar samt en tid på jästen har gett fin skjuts i både smak och struktur. Coola ner dig med salta mineraler, krossade stenar, rökpuffar, gula plommon och vita blommor. Paella por favor! Eller bara en stadig charkbricka med ostar, oliver och salta marcona-mandlar.

Autòcton Celler Negré 2016, nr 75524. 159 kr. Beställning.

Livlig, nervkittlande och vibrerande sumoll. Fint exempel på denna svala och rödsyrliga druva, där stor örtighet och mineralitet ingår på köpet. Klockrent till vårkyckling, paella, grillad chorizo och spansk tortilla.

Vill du ha mer från Penedès och Spanien? Kanske en dum fråga. Kolla in importörer som Wine Dog Vinhandel, Wine & Words, Handpicked, The Wine & Spirits Collective, Viña Española och Terrific Wines. Där hittar du det mesta för att släcka din spanska vintörst, med både det nya och gamla Spanien. Varför välja när allt är så gott?

Läs mer

Fler artiklar