Pares Balta – biodynamiskt i Penedès

Boka ett flyg till Barcelona, men stanna inte där. Hyr en bil på flygplatsen och ta sikte mot Vilafranca del Penedès. Då hamnar du i hjärtat av Penedès i Katalonien. Här är du omringad av vingårdar och framför allt cavaproducenter. En av dem heter Pares Balta. 

Pares Balta sticker ut i sin vita skrud. Byggnaden ser nästan mer grekisk än spansk ut. Det är ett gammalt farmhus från 1700-talet, omringad av vinstockar och grönska. Här har man gjort vin i flera hundra år och det ser ut att fortsätta i några hundra till. Gården ägs idag av av bröderna Cusiné, Joan och Josep. Pappa Joan Cusiné Cusiné hjälper fortfarande till när det behövs. Men det är kvinnorna i familjen som gör vinerna – Mª Elena Jiménez och Marta Casas – fruar till Joan och Josep. 

Att skapa viner hos Pares Balta är nog riktigt kul och utmanande. Ägorna är stora, över 800 hektar som är utspridda över Penedès varierade landskap, med allt från riktigt höga höjder till små mikroklimat. Totalt är 170 hektar planterade med vinrankor, som är utspridda på fem olika plotter. Alla med sin speciella terroir; med skillnader mellan jordmån, klimat och druvsort. Närheten till Medelhavet, som bara ligger några kilometer från gårdarna, bidrar med svalkande brisar till det heta medelhavsklimatet. 

 

De högst belägna plotterna ligger 800 meter över havet, vilket gör att man kan plantera en stor bredd av druvor här. Däri ligger en av Pares Baltas styrkor; mångfalden och ett avtryck av sin växtplats. Inte en druva köps in, de vill ha full kontroll över sin frukt.

Totalt odlas 17 olika druvor. Inhemska garnatxa, xarel-lo, macabeu och parellada har givetvis en betydande roll, då 50 procent av produktionen står för Cava. Fast de olika vingårdarna gör det möjligt att även odla pinot noir, mencia, merlot, chardonnay och petit verdot bland annat. Men det är inte enbart jordmånen och altituden som styr vinerna. Det gör även månen. Pares Balta är trogna den biodynamiska läran. Månen styr hur rankorna ska skötas, kohorn fyllda med miljövänliga bekämpningsmedel grävs ner i jordarna och gårdens egna får ser till att vinggårdarna gödslas på helt naturlig (bak)väg.

 

 

Annons:

Alla viner är dessutom veganvänliga; en mix av bentonit (vulkanisk lera) och ärtprotein används för att filtrera vinerna. Pares Balta framställer även en liten del naturvin, gjort på xarel-lo som lagrats på amforor. De fick sin certifiering från Demeter 2013 efter att ha arbetat helt ekologiskt sedan 2000.

Utöver Pares Balta, äger familjen även gårdar i Priorat – Gratavinum och i Ribera del Duero – Diminio Romano, där man också arbetar enligt samma filosofi; ekologiskt och med sitt ursprung i fokus.

Under ett normalt år framställer Pares Balta 27 viner – i detta ingår cava, rött, vitt, rosé och sött. Vi hittar inte hela serien i Sverige, fast flera av guldkornen finns faktiskt via beställning på Systembolaget. En rosécava ligger dessutom i fast sortiment, en perfekt törstsläckare i sommar.

Pares Balta Pink, nr 7916. 99 kr

Fräsch och uppfriskande, fylld med röda bär som tranbär, lingon och vildhallon. Fin skalbeska som skriker efter mat. Tapas tapas!

Cava Blanca Cusiné Gran Reserva Brut Nature 2010, nr 72830. 249 kr. BS

Kalasgod cava med både komplexitet och mognad. De sju åren på jästfällningen har gett toner av hasselnötter, nougat, gula plommon och krämiga bubblor. Läckert! En blend på 60 % xarel-lo, 20 % chardonnay och 20 % pinot noir.

Calcari 2016, nr 75348. 149 kr. BS

Rökig sälta, mineral, vita mandlar, ostronskal, citronzest och skyhöga syror. Så smakar 100 procent xarel-lo. Behöver ditt tålamod.

Ginestra 2017, nr 70140. 199 kr. BS

Gewürztraminer från Spanien låter kanske inte som det bästa marknadsföringen. Men prova! Det här är snyggt med sin rökiga mineral, steniga sälta och blommiga trädgård.

Pares Balta Indigena Red 2015, nr 71464. 149 kr. BS

Sval och snyggt stram 100-procentig energisk garnacha, som smakar precis som den ska; varma örter, viol, fänkål och vilda röda bär. Gott som tusan.

Mas Elena 2014, nr 74575. 149 kr. BS

Merlotbaserad Bdx-blend med friskhet och liv. Plommon, ceder, örtkvistar och mineral i glaset. Stiligt och rent.

Nästa gång du ska åka till Barcelona, hyr den där bilen och ta en heldag eller helnatt i Penedès. Besök vingårdarna, njut av naturen, drick vinerna och ät en sen långlunch på Cal Xim i denna lilla byn Sant Pau. Missa inte den lokala salladen xató, som är gjord på frisésallad, tonfisk, bacalao, oliver och tomat bland annat. Den sköljs ner fint med en krispig xarel-lo eller kanske ett glas cava.

Avsluta dagen med ett dopp i den vackra strandstaden Sitges som bara ligger några kilometer söderut. Ingen skugga över Barcelona, men det är inte storstaden som vinerna kommer ifrån.

Läs mer

Fler artiklar