Svenska flaggan
På vinsafari i Florens
Skriven av Sofia Ander

På vinsafari i Florens

Att spendera en weekend i Florens utan att besöka något av stans alla museer kanske är på gränsen till att häda. Men jag övertygade mig själv - konsten och museerna lär bestå, men vinet kan faktiskt ta slut!

På vinsafari i Florens

En av världens vackraste städer  – där hamnar Florens högt upp på listan. På många sätt också en stad för alla. För den med intresse för historia och museer. För konsten. Promenader. För att bara njuta av vackra byggnader. Eller maten och vinet.

Hoppas att ni vill vill följa med på min mat- och vinsafari i Florens. 

Det är i slutet av september, men känns som högsommar. Solen står högt och termometern säger 27 grader. Toscanas huvudstad gav allt och lite till under våra dagar. En stad vars historiska centrum är listat som ett världsarv hos Unesco. Att använda sig av klyschan och orden ”historiens vingslag” känns överflödigt.  

Varje kullersten, varje byggnad och bro har sin historia och något att berätta. Och broar finns det gott om. 

 

Bild från DinVinGuide

Floden Arno har sin källa i Appenninerna och söker sig därefter söderut, genom både Pisa och Florens. Florens har därmed förärats med sex broar. Den mest kända av dem är Ponte Vecchio, troligtvis konstruerad redan på romartiden. En bro som byggdes för att förena stadshuset i Florens – Palazzo Vecchio – med Palazzo Pitti.

Den leder oss över från promenaden längs med Lungarno deli Acciaiulo, förbi alla guldsmedsbutiker. Vi viker av mot vänster direkt när bron slutar. En vinbar ska ligga där.

Le Volpi e l’Uva är inte särskilt svår att hitta. Det är trångt och något av ett hål i väggen. Men tack vare tillhörande stolar som är utspridda lite här och var, hittar vi snabbt en plats. Här finns en handskriven vinlista där i stort sett alla viner kostar fem euro per glaset, och 25 euro för en hel flaska. Adress: Piazza dei Rossi.

Vi får ett tips om ytterligare en vinbar och butik, som ska ligga ett stenkast bort. Signorvino är en trevlig kedja som finns i flertalet större städer i Italien. Där finns varm mat för den hungrige, chark för den som bara vill ha något litet, vin, kaffe och drinkar för den törstige. För den shoppingsugna är det bara att haffa en flaska eller fler på vägen hem. Adress: Dei Bardi 46.

Det blir en aperitivo på deras utmärkt placerade terass vid floden och med utsikt över Ponte Vecchio.

 

Bild från DinVinGuide

Fortsätt därefter sedan mot Palazzo Pitti. Beundra denna mäktiga renässansbyggnad på avstånd, eller ställ dig kö för att njuta av all konst som är samlad där inne.

Vi valde det första. Att beundra på håll. Det gör man gärna och enkelt på fina vinbaren- och butiken Enoteca Pitti Gola e Cantina. Adress: Piazza de Pitti.

Sensommarvärmen gör sig påmind i takt med hungern. Fänkålssalami med gröna söta fikon och en krämig ricottaglass svalkar fint i de höga temperaturerna. Ett glas mineralkrispig vernaccia blir ett gott lunchsällskap. Så gott att den får en given plats i resväskan. För här kan man givetvis också köpa med sig vin.

 

Bild från DinVinGuide

Stärkta av lunch och kallt vin, är vi redo att bemästra Ponte Vecchio igen. Målet är Santa Marie del Fiore. Den mäktiga katedralen från 1100-talet, iklädd grön marmor och Giotto-torn som reser sig upp från Piazza del Duomo.

Torget är så klart kantat av turistbutiker och kaféer som tar ordentligt betalt för en espresso eller Aperol Spritz. Med all rätt. Men letar man sig bara bort från folkmassan, är det lätt att finna små guldkorn. Som Enoteca Alessi på Via dell’Oche. En strategiskt plats att ta ett glas vin på, äta något eller bara ta igen sig efter alla mäktiga byggnader.

Det är dags att börja tänka middag. I Florens, samt i hela Toscana, äter man rejält, gott och gärna kött. En resa dit utan en hederlig bistecca fiorentina vore också att häda. Vi går förbi den ena trattorian efter den andra med stadiga köttstycken, som hängmörar och frestar i fönstren.

På vinsafari i Florens

Valet faller istället på lilla Ristorante Buca Mario, en bit bort från turiststråken och vimlet. Adress: Pizza deli Ottaviani. Sitt inomhus eller på avnjuta din tagliatelle och vildsvinragú, ribolita eller bistecca på uteserveringen. Vi lyckas knipa ett bord utomhus, omgiven av gröna växter och gamla fasader. Buca Mario har grillat sina köttstycken, karvat sin chark och knådat sin pasta sedan 1886. Alla val på menyn känns därmed säkra och mycket florentinska. En värdig avslutning på dagens vin- och matsafari.

 

Bild från DinVinGuide

Ett säkert kort är också Trattoria 13 Gobbi. Adress: Via del Porcellana. Hit går lika många hungriga och törstiga turister som stadens lokalbefolkning. Adressen är lite avsides, på en lugn gata, närmare Basilica di Santa Maria Novella. En dominikansk kyrka från 1400-talet som tornar upp sig på Piazza di Santa Maria Novella.

Bord bokas på Gobbi, men innan dess ska ytterligare vinbutiker och lite shopping bockas av. Vi går tilllbaka mellan smala gränder mot Piazza del Duomo för att ta oss vidare till Palazzo Vecchio. Den är precis som namnet antyder – vecchio. Omkring 1000 år. Här kan man strosa genom de utsmyckade innergårdarna, titta på målande konstnärer och köpa med sig en tavla som ett minne.

Promenaden leder fram till Uffizigalleriet, en byggnad och ett museum från 1500-taalet. Innanför finns en omfattande samling av mästerlig konst och verk från renässansen. Utanför finns en lång slingrande kö.

Vi återvänder till gränderna istället. Stannar upp, tittar mot himlen och insuper atmosfären. Går förbi Allimentari Uffizi, på Via Lambertesca 7. Den perfekta pausen för något att äta, eller dricka. Här köper du chark med hem, eller stannar en stund för att avnjuta en god bit med ett lokalt glas vin för några euro.

På vinsafari i Florens

In kommer en dignande charktallrik med salami, ost och skinka från en lokal farm strax utanför staden. Vi äter, njuter. Fast ser till att lämna plats för middagen på Trattoria 13 Gobbi ikväll.

Vi har redan spanat in menyn och sett att de erbjuder porcini för kvällen. Det är högsäsong i september och oktober för denna smakrika och stora svamp, som påminner om vår Karl-Johan. Den odlas främst i mellersta Italien, särskilt i Toscana, Umbrien och Marche.

Bisteccan är redan avklarad. Kvar är färsk pasta med nyplockad porcini. Den mustiga rätten sköljs ner med en saftig och läckert rödbärig Bdx-blend från Bolgheri.

Bild från Dinvinguide

Kvällen är fortfarande ljummen, en sådan där kväll man inte vill ska slut. En night cap får det bli, för att suga ut det sista av aftonen. Av Florens och la dolce vita. La Boite ligger lägligt nog på vägen hem, hundra meter från Gobbi. Det är en enkel liten vinbar och kafé där en espresso kostar 1 euro och en hederlig vit grappa några till. Adress: Via Palazzuolo.

På vinsafari i Florens

Nu återstår det att fylla resväskan med en flaska vernaccia. Med en liten tavla där katter hoppar runt på de historiska palatsen i Florens. Med minnen. Och en längtan efter att någon dag få återvända till staden som har en säker plats i mitt hjärta.

Bild från DinVinGuide

På vinsafari i Florens

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer