Nebbiolo från norr

Kärt barn har som bekant många namn. En av vinvärldens stora stjärnor har fyra, minst. Chiavennasca kallas den för i Lombardiet. I Valle d’Aosta förekommer synonymen picoutener. Och i norra Piemonte - Alto Piemonte - går den ibland under namnet spanna. Det kära barnet är så klart allas vår nebbiolo. Här presenteras nebbiolo från norr.

Alto Piemonte – nebbiolo från norr

Nebbiolo är vinvärldens darling. Älskad av kräsna och erfarna vindrickare. Lika älskad och eftertraktad av sommelier, vinskribenter och ja, typ alla. Törsten spär på efterfrågan som i sin tur spär på hypen och priserna. Vinbranschen fungerar därmed precis som många andra branscher. Ökad efterfrågan = högre priser. Men blir priserna för orimliga då är det farligt. Då finns risken att vi vanliga dödliga tröttnar och söker oss till andra platser med liknande vinstilar där priserna fortfarande är överkomliga. 

Kill your darlings som det heter. Men istället för att döda och förgöra söker vi oss norrut. Alto Piemonte är platsen som vi har skrivit om flertalet gånger här på DinVinguide (läs kollegornas intressenta artiklar nedan). Där ligger hypen och intresset just nu. Än så länge har inte vinpriserna blivit alltför ”alto”, men det kanske bara är en tidsfråga. Risken finns alltid när de stora namnen söderut (läs Barolo och Barbaresco) planterar och investerar i ”nyupptäckta” Alto Piemonte. Än så länge är det ingen fara på taket, eller i börsen. Det går att njuta av ljuvliga viner från området. 

Idag ska vi kika närmare på tre producenter i Alto Piemonte, som gör nebbiolo i lite olika stilar och profiler. 

 

Annons:

Mauro Franchino 2013, nr 92088. 289 kr. 1800 flaskor släpptes 3 maj. De väntar på dig.

Mauro Franchino är nog en av de minsta producenterna (som inte bara gör vin för eget bruk) i Gattinara. Mellan 8000 och 18000 flaskor om året kan det bli. Av dem fick lilla Svezia en hyfsad allokering, grazie mille! Ägorna består av tre hektar så Mauro nöjer sig med att göra ett enda vin. Det räcker långt, åtminstone för min del.

Allt är spot on. Årgången, syrorna, tanninbettet och priset. En ren njutning att skänka upp i stora kupor. Vi möts av sandelträ och cedertoner som i sin tur möts av rosenblad, krossade röda bär och ett långt, blommigt avslut.

Porchetta med rostade rotfrukter och en parmesanmättad grönsallad tack.

 

Pietro Cassina Lessona Pidrin 2014, nr 95902. 249 kr. 900 flaskor lanserades 26/4. Finns några pärlor kvar.

Pietro Cassina är faktiskt dubbelt så stor som ovan kollega. Där odlar han först och främst nebbiolo men också ännu mer lokala erbaluce och vespolina. Merparten av produktionen består således av rött vin, men Pietro satsar också en hel del på vitt och även mousserande. Ekfaten köper han från Österrike och Schweiz.

– Många vinländer har planterat nebbiolo och försöker efterlikna vår stil, men det går inte säger Pietro. Vi har ett unikt mikroklimat och syrarik mineralmättad jordmån.

Beviset finner vi i flaskan. Lessona Pidrin är en ren njutning. Intensivt och förföriskt med puffar av söt piptobak, vilda röda skogsbär, torkade löv och sandelträ. Briljant.

Kommer du inte över Pidrin, tycker jag du ska lägga in en stor order på Pietro Cassina Severina 2015 (nr 74096, 187 kr) som ligger i beställningssortimentet. Bara ståltank och bara slank krispig frukt. Nervkittlande syror och florala toner av rosor, hallon, mineral och ett underbart bett i eftersmaken.

Ossu bucco och krämig risotto är ett självklart val.

Travaglini Gattinara 2014, nr 78736. 299 kr. Beställning. 

Travaglini är den största producenten i Alto Piemonte grundat under 1920-talet av Clemete Travaglini. Tack vare sin historik har de idag tillgång till cirka 50 hektar vinodlingar där många av vinstockarna är riktigt gamla. Vi snackar 70 och 80-åringar.

Firman är inte bara kända för sina viner. Ta en titt på flaskan (den är fullsnygg ärligt talat), visst sticker den ut? Formen skapades redan 1958 av Giampalo Travaglini för att kunna fungera som en decanter/vinkaraff. Vinerna på den tiden, särskilt nebbiolo, var mycket tuffare och sediment i flaskan var norm. Flaskformen gjorde att sedimentet stannade kvar i buteljen. Patenten var ett faktum.

Innehållet då? Det får man gärna ta patent på också. Gattinara 2014 är farligt tillgänglig, lockande och intensiv. Massiva syror umgås med sandiga tanniner, nypon, tobak, vilda bär, körsbär och gör ett besök i örtträdgården där lagerblad, rosmarin och salvia frodas. Långt slurpigt avslut med hintar av rök och mineralsälta.

Det finns flertalet viner från Travaglini via beställning. Botanisera och beställ en fulsnygg butelj. Eller fem.

Vårkyckling med murkelsås och färskpotatis och ett stort glas Travaglini Gattinara 2014 tack.

Läs mer

Fler artiklar