Några vinnödvändigheter att beställa 

Vi är inte riktigt där än. Men vi kan börja räkna ner. Till den första lanseringen av tillfälliga sortiment i augusti alltså! Under tiden gläntar vi på vindörren till beställningssortimentet. 

Några vinnödvändigheter att beställa

Ett mousserande vin. Sex friska vita. En rosé och fyra röda. Det står på dagens inköpslista. Allt för att man ska klara sig även denna sommarmånad. Har du inget konto på Systembolaget? Då fixar du det snabbt och smidigt här.

En cava Några vinnödvändigheter att beställa

Mestres Visol Gran Res Brut Natur 2013, nr 50629. 259 kr

Mästerligt från Mestres! Under våren har denna firma lanserat några andra spännande cuvéer.

De tog slut lika snabbt som man säger botten upp. Nu kan vi lägga in en order på denna heltorra kalasfina kreation istället. Stilen är härligt knäckig, tokladdad med mocca, rostat kaffe, nötter, fransk nougat och ugnsbakade gula äpplen och citron. 

 

. 

Sex friska vita måsten

Mary Taylor Anjou Blanc 2020, nr 80120. 139 kr

Anjou och chenin blanc någon? Oui! Runt och frestande med nerviga syror, stilig struktur och förföriska dofter och smaker av pomerans, clementin, muskot, varma kardemummafrön och konfiterad citron. Vilket vinklipp.

Piera Martellozo Terre Magre Ribolla Gialla 2019, nr 75348. 139 kr

Dricker du inte heller ribolla gialla dagligen? Det fixar vi snabbt, för en billig slant dessutom. Kul och kryddigt vinfynd, proppat med apelsinskal, gula päron och aromer av muskot och kardemummafrön. Doftar jul men smakar sol och värme. 

Château L’Hospitalet La Réserve Blanc 2019, nr 79387. 189 kr

Sånt här går jag igång på. Allt tack vare den rika frukten som lyfts upp av friskheten. Ena halvan av vinet består av sälta, peppar, solvarma stenar och mineralrök. Den andra av gula plommon, aprikos, apelsinskal och vita mandlar. När de möts uppstår ljuv vinkärlek. Gjort på 50% viogner, 20% grenache blanc, 15% roussanne och 15% clairette från stekheta La Clape i Langeudoc.

Några vinnödvändigheter att beställa     Några vinnödvändigheter att beställa   Några vinnödvändigheter att beställa

Catherine Marshall Chenin Blanc fermented in Clay 2020, nr 74542. 299 kr 

Får det vara så här gott? Alla dessa lager med aromer. Persika, aprikos, gula äpplen, gul syrlig melon och så fräschören, mineralerna, spänsten, elegansen och de elektriska syrorna på det. Fabulös chenin blanc från Sydafrika som man låtit jäsa på amfora.

Crossbarn Chardonnay 2018, nr 50377. 349 kr

Svalodlad och framför allt lågfatad chardonnay från Sonoma Coast. Livfull och lätt rökig i sin stil, där varje sipp bjuder på nya smaker. Först kommer mineraler, sen citrus, några vita persikor, lite flinta och när glaset är slut då vill man snabbt fylla på. Recept – 92 % ståltank, 8 % fatjäsning, bara egen jäst, låga svavelhalter och fem månader på fällningen.

Domaine Albert Mann Riesling Cuvee Albert 2018, nr 50766. 365 kr

Riesling med allt, och mycket till. Grillad citrus, krossade stenar, mineraler det ryker om, vilda örter och stor lyster. Riesling á la Alsace som visserligen kostar en slant, men det gör ju Bourgogne också. Gillar du riesling är det inte så mycket att grunna på. Storartat och mäktigt från biodynamiskt certifierade Albert Mann.

Några vinnödvändigheter att beställa                  Några vinnödvändigheter att beställa Några vinnödvändigheter att beställa

 

Annons:

En rosa drömNågra vinnödvändigheter att beställa

Jamek Rosé 2020, nr 50868. 169 kr

Men tjena så smarrigt. Stilen är helt egen och ändå så direkt.

En bländande blend på 60 procent zweigelt och 40 procent spätburgunder från gårdar i Wachau, Österrike. Rosépeppar, nypon, färska hallon, smultron – det smakar som en sommaräng, lika förföriskt som farligt gott.

 

Fyra röda nödvändigheter

ColleMassari Rigoleto Montecucco Rosso 2018, nr 50770. 159 kr

Energin, bettet och spänsten! Det är lätt att bli koko – på ett bra sätt – över denna blend från Montecucco. Hela 70 procent sangiovese och resten ciliegiolo och montepulciano sätter smakerna. De gör så med bravur. Friska röda bär varvas med nypon, syrliga körsbär, vilda hallon och solvarma örter. Vinlycka.

Brocca Chianti Classico 2017, nr 51163. 159 kr

Snyggt och välgjort, på 85 procent sangiovese och andra lokala sorter. Frukten är saftig och direkt, energisk och pockande med körsbär, hallon och kryddiga stråk av ceder, eneträ och rejäla kvistar med solmättad rosmarin. Ett ultimat bolognese-vin.

Vietti Perbacco Nebbiolo 2018, nr 79331. 249 kr

Längtan efter nebbiolo verkar aldrig sina i Sverige. Då kan det vara skönt att enkelt klicka hem några bra flarror och lägga i vinkylen. Denna Langhe ger oss en charmig intro till Viettis vinvärld. Tanningrepp, nypon, lingon, tranbär, torkade örter och mynta. Stram nebbiolo som stannar kvar, kallar på en källare om inte minst en krämig pasta. Den med tryffel.

Domaine Gérard Courbis Saint-Joseph Vieilles Vignes 2017, nr 70236. 359 kr

Gamla vinstockar med en ålder från 80 till 100 år. En mix av tre olika vingårdslägen, en jordmån bestående av galets (stenar), lera och granit. Där ligger grunden för detta syndigt goda vin. Strålande syrah, på alla plan. Finess, fräschör och balans, inget saknas. Häll upp och njut av svart- och vitpeppar, örtkvistar, plommon, viol, röda bär, oliver och syror som kittlar.

Några vinnödvändigheter att beställa   Några vinnödvändigheter att beställa   Några vinnödvändigheter att beställa   Några vinnödvändigheter att beställa

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Läs mer


Fler artiklar