Mourvèdre – druvan som gillar värme

Det är också druvan som ger mycket smak, frukt och kraft. Idag kikar vi närmare på denna druva, var den odlas och hur den smakar. 

Mourvédre, mataro, eller monastrell. Ett kärt barn – i detta fall en blå druva – har många namn beroende på var den odlas. Druvan kommer vara ännu mer kär för dig som tycker om intensiva och djupa smakrika viner. Massiv frukt och lagringspotential. Druvan kan även vara generös och uppvaktande med hög alkoholhalt.

Monastrell, som den heter i Spanien, kommer troligtvis från det latinska ordet monasteriellu – vilket blev engelskans monastery (kloster). Det är en teori. Druvan skulle i såfall ha kultiverats av munkar, vilket inte är helt osannolikt. Munkar har många fingrar med i dryckens och gastronomins värld.

Den kan även ha sitt ursprung i Camp de Morvedre, en region i Valencia. Valencia är fortfarande en viktigt odlingsplats för monastrell, med nästan 10.000 hektar. I Spanien finns det idag drygt 63.000 hektar vingårdar med monastrell, vilket gör landet till den största odlaren. Det är också den femte viktigaste druvan, efter airén, tempranillo, bobal och garnacha.

Vi hittar den framför allt i centrala och sydöstra delarna av Spanien, där värmen finns. Viktiga DO – Denominacion de Origén – är bland annat Alicante, Jumilla, Valencia och Yecla. Leta efter producenter som Enrique Mendoza, Castano, Juan Gil och Casa Castillo. De kan sin monastrell.

 

Annons:

Monastrell tog sig från Spanien till Frankrike under 1700-talet och passade på att göra ett namnbyte på vägen. Mourvèdre klingade mer franskt och så har det förblivit. Idag finns det omkring 9 000 hektar i Frankrike, särskilt i de södra delarna som Languedoc-Roussillon och Provence. Störst odlingar ligger i Var, hem för den kända appellationen Bandol.

Druvan är också en trogen spelare i Rhoneviner, där Chateau de Beaucastel är trogen sin mourvèdre. På tal om Rhone – GSM är säkert bekant? Förkortningen som står för grenache, syrah och mourvèdre. Den ser vi först och främst i Australien, där mourvèdre – eller mataro som den också kallas i landet – växer i popularitet. Runt 800 hektar är utspridda i de varma regionerna, där producenter som D’Arenberg, Spinifex, Torbreck och Henschke är duktiga spelare.

Kalifornien använder båda namnen – mourvèdre och mataro. De har inga stora planteringar att skryta med, men vinerna kombinerar både ursprung och druvtypicitet. Cline, Qupé, Tablas Creek och Bonny Doon är några av de vinfirmor man ska hålla mourvédre-glaset redo för.

 

Jag har provat tre helt olika stilar av mourvédre, från tre olika ursprung. Druvan visar på en spännande bredd och smakprofil beroende på var den odlas. 

Cline Ancient Mourvédre 2013, nr 89170. 161 kr. BS

Gillar du viner med generös och fluffig frukt? Snälla tanniner och mycket smak? Då är detta vinet för dig. Fördelen med vinerna från Cline är att de är helt torra. Ingen onödig sötma eller tillsatt druvjuice för att göra vinerna mer tillgängliga och inställsamma. De är fruktdrivna och härligt solmogna á la Kalifornien ändå. Ancient Mourvédre kombinerar jordgubbskompott, skogsbär med söta tanniner och lång, frisk eftersmak. Ett torrt och gott val om du börjar tröttna på appassimento. Jag hade dock gärna sett en liten justering, nedåt, på prislappen.

Cline

 

Juan Gil Silver Label 2014, nr 79307. 150 kr. BS

Mourvédre från Spanien, som då byter namn till monastrell. Juan Gil ligger i Jumilla, i Spaniens sydöstra delar inte så långt ifrån Valencia.

Silver Label är fylld med söt frukt, men slutar helt torrt och har en fin struktur. Vinet överraskar; första sniffen visar upp massiv frukt, men den fräschas upp av bra syra och mineralitet. Salt + sötlakrits och syrliga bär som kråkbär och slånbär ger en extra dimension till vinet. Bueno!

Juan Gil

La Bastide Blanche 2014, nr 2262. 170 kr. FS

Vinerna i Bandol måste innehålla minst 50 procent mourvédre och som mest 95 procent. De resterande druvorna kan vara grenache, cinsault, syrah och carignan. La Bastide består av 70% mourvèdre, 25% grenache, 3% cinsault och 2% carignan.

Producenten arbetar helt ekologiskt och biondynamiskt – med en certifiering. Deras stockar av mourvèdre har en ålder på över 40 år. Det är ett intensivt, tätt och mustigt vin som är härligt rustikt samtidigt som det har en stor potential för lång lagring. Här finns en spännande stallighet – dock ett snyggt stall – som är bortblåst efter en tids luftning. Jag hittar också toner av soltorkade tomater, rotfrukter, ceder och mörka skogsbär. Ett vin för din källare eller många timmar i en karaff. Coolt och egensinnigt.

la bastide

 

Läs mer

Fler artiklar