Montes – magiskt gott 

Montes, Chiles välkända vinhus, grundades i slutet på 1980-talet. En tid då Chile fortfarande stod för billigt bulkvin. Montes kom, såg, segrade och ritade om Chiles och världens vinkarta. 

Mannen bakom Montes heter Aurelio Montes. Han såg till att omge sig med kunniga medarbetare. En ingenjör, en som hade koll på marknadsföring och en med pengarna – en finansiär.

De hade en dröm – att göra riktigt bra vin i Chile. Viner av toppklass. 

När första vinet släpptes – Montes Alpha Cabernet Sauvignon – fick det direkt kultstatus. Det smakade kvalité. Inte en fruktbomb med en överdos av cassis, vilket hittills varit något av landets signum. Vinkritiker gav det rejält med poäng och vips fick Chile sin första toppegendom.

Deras framgång låg framför allt i ett nytt tänk. Istället för att odla vin nere i de varma dalgångarna, sökte de sig upp till mer svala lägen. Där kunde de plantera nya typer av druvor för landet, som cinsault, grenache, carignan och syrah. Resultatet blev rena viner med fräschör och sval frukt. Terroir blev ett viktigt begrepp i Chile.

Stilen håller i sig. Vinerna är fortfarande svala och rena. De är moderna, utan att tappa ursprung. Frukten är skönt cassis-befriad och borde få den mest tveksamma vindrickaren att ge Chile en chans. Inkluderat undertecknad.

Montes är dessutom fortfarande familjeägt. Aurelio Montes är aktiv än idag och jobbar vidare med sin son, som lämpligt nog också heter Aurelio Montes med ett Jr i slutet.

– Jag spenderar fortfarande 80 procent av min arbetstid i vingården. Det är där min pappa och jag tar de viktigaste besluten, berättar Aurelio Montes Jr under sitt besök i Sverige. 

Han har att göra. Montes äger idag flera hundra hektar vingårdar i Chile, samt vinhuset Kaiken i grannlandet Argentina. I USA gör man sedan 2006 vin i både Napa och Paso Robles.

Hjärtat ligger förstås i Chile, där de för över 20 år sedan skapade landets första ikonvin; Montes Alpha M, en bordeauxblend. En carmenère finns också med bland ikonerna; Montes Purple Angel. Vinet lanseras i Sverige först i början på nästa år. Något att se fram emot, då det nog kommer ge de flesta en ny bild av hur carmenère faktiskt kan smaka när den hanteras rätt.

 

 

Annons:

I och med byte av importör har Montes fått en nystart på den svenska marknaden. Numera hittar vi flera av deras viner i både fast sortiment och via beställning. Så i väntan på lila änglar, tycker jag man ska lägga in några beställningar på både vitt och värmande rött. Det behövs, för hösten är här.

Montes Special Alpha Chardonnay 2015, nr 70185. 209 kr. BS

Är du svag för krämig och rik chardonnay, som ändå har finess och fräschör? Då är vi två. Här får vi allt; rena fatkryddor, lite muskot, apelsinskal, blodapelsin, ananas, persika och balans. Strålande till höstens ugnsrostade fågel med rotfrukter.

Montes Outer Limits Cinsault 2014, nr 92137. 200 kr. Lanserades förra året, någon enstaka flaska finns kvar. Jag provade och skrev så här: 

”Kul och oväntat med en cinsault från Chile! Ännu roligare är att det funkar. Saftigt och silkigt i stilen med fräscha smaker av vildhallon, tranbär, granatäpplen och lite anis. Perfekt sommarrött!”

Sommaren är förbi, så hoppa grillen och prova till tacos på kycklingfärs istället, eller en lammgryta med milda indiska kryddor.

Montes Special Alpha Pinot Noir 2015, nr 75327. 219 kr. BS

Tillgänglig och läckert kryddig pinot med friska smaker av tranbär, syrliga körsbär, lite ceder, sandelträ och ett bra bett i avslutet. Prova till fågeln ovan eller ankbröst med bräserat fänkål.

Montes Reserva Cabernet Sauvignon 2015, nr 74707. 99 kr. BS

Direkt gott med sin saftiga frukt, som består av körsbär, plommon, svarta vinbär och nymald peppar. Ett finfint vardagsvin som går lika bra till pannbiffen som till hamburgaren, köttbullarna och lasagnen.

Montes Alpha Cabernet Sauvignon 2014, nr 78686. 149 kr. BS

Ett litet steg upp i pris men också i kvalité. Denna cab kan lagras i flera år. Vi provar en 2007:a som fortfarande är full av liv och frukt. Årgång 2014 är sval och frisk. Körsbär, plommon och örter står för doft och smak i detta strukturerade vin. Till fina köttbiten.

Montes Alpha Carmenere 2015, nr 72620. 169 kr. BS

Viol, plommon, lakrits och kryddor hittar vi denna unga carmenère där faten fortfarande är något tydliga. Men det är rent och snyggt och helt klart lagringsdugligt, så spara några år och prova till en hederlig plommonspäckad kotlett med gräddsås och gelé i framtiden.

Läs mer

Fler artiklar