Monastrell att fylla glasen med i sommar

Som utlovat kommet här några fylliga och törstiga tips på viner gjorda på druvan monastrell. Mer om druvan, var den odlas och hur kan ni läsa om i artiklarna längst ner. Varför ska man dricka monastrell då? Jo för att den är Yecla god!

Monastrell i sommar

Yecla är en betydande region i Spanien för druvan monastrell. Särskilt betydande på vårt svenska monopol är den dessvärre inte. En snabb sökning på bolagets hemsida ger en träff på fem viner från Yecla. En utökad sökning på druvan i sig ger 22 träffar. Då ingår allt från billiga boxar till bubbel från ursprung som Valencia och Jumilla, närliggande regioner till Yecla. 

Monastrell förtjänar mer plats. Anledningarna är många. För en hundring får du ett schysst och välgjort vin. Stilen är tilltalande, generös och fruktdriven. Många gånger publik med en stor välfylld fruktkorg. Eller mer stram, bitig och riktigt häftig. Riktigt coola viner från extrema klimat, höga höjder och urgamla knotiga stockar hittar vi framför allt i Yecla. Komplexa och intensiva matviner som gjorda för det vi hittar på vår svenska tallrik. 

Dags att fylla både tallrik och vinglas med monastrell. Hoppas ni hänger med på middagen.

 

Producenten Bodegas Castaño är den firma från Yecla som är mest välrepresenterad på Systembolaget i dagsläget. De gör allt från prisvärda boxar till vitt, fylligt rött och flörtigt sött.

Senare i sommar anländer även några av deras toppviner i beställningssortimentet. Vi värmer upp med Castaño Colleción 2013, nr 76881 för 139 kr, via beställning. 

Ett utmärkt sommar- och vintervin gjort på 70 procent monastrell och resterande cabernet sauvignon. Årgång 2013 börjar mjukna upp något och bjuder på friska smaker av plommon, söta skogsbär, anis, lakritsrot och fänkålsfrön.

På grillen ligger marinerad karré och väntar. Tillbehören består av rostad paprika, fänkål och zucchini. Toppa gärna med riven manchego.

Många steg upp, på både prispall och kraft, hittar vi Casa Cisca 2014, nr 77670, som snart finns tillgänglig via beställning. Prislapp: 399 kr. Det är ett av firmans bästa viner, gjort på vinstockar med en ålder på + 100 år. Bara monastrell och bara produktion de bästa åren.

Årgång 2014 är häftig med sin täta skogsfrukt, svarta fikon, plommon och nyanser av tobak, ceder och balsamico. Lagring är inga problem här inte.

 

Annons:

Bodegas Antonio Arraez är också en familjefirma, som ligger i Jumilla. En provins i Murcia, söder om Yecla. Druvorna till Vivir sin Dormir Monastrell Organic (nr 2559, 99 kr) odlas ekologiskt och på höga höjder, cirka 650 meter över havet. Vinet ligger i fast sortiment, omkring 80 butiker.

Det är en riktigt fint exempel på kombinationen monastrell och Spanien. Tänk solmogna skogsbär,  söta plommon, ceder, anis och uppfriskande örter och kryddor som mynta, svartpeppar och lagerblad. Servera till samma karré som ovan eller en hemgjord burgare på högrev och en salsa på rostad paprika.

Monastrell kan även komma i bubblande form. Är vi på spansk mark syftar vi så klart på cava. Llopart Rosé Brut Reserva 2016, nr 97016 för 199 kr, lanserades i maj i små partier. Den snygga rosan flaskan finns kvar i flertalet butiker.

Llopart är en av många producenter i Penedès som har valt att lämna ursprungsbeteckningen Cava. De kommer istället att sälja sina viner under namnet Corpinnat, tillsammans med en grupp andra producenter. Mer kan ni läsa i artikeln nedan.

Llopart Rosé är gjord på 60 procent monastrell, 20 procent garnacha och 20 procent pinot noir som har legat i över 18 månader på sin jästfällning.

Bubblorna är krämiga och svalkar oss i sommarsolen med sina röda krispiga bär, sina syrliga hallon och uppfriskande grapefrukt. Vinet är både ekologiskt och veganvänligt.

Klockrent till sommarens fester där aperitifen består av krustader med laxröra, carpaccio på Cecina de Leon eller röda minipaprikor fyllda med en krämig ost.

Läs mer

Fler artiklar