Mogen Rioja till höstmaten

Det snackas och skrivs en hel dem om det ”nya Rioja”. Moderna viner med fräsch och ren frukt, som hoppar över tungrodda vinlagar och gör vin för 2000-talet. 
Det gamla Rioja ska dock inte falla i glömska… det är viner som smakar och doftar höst. 

Mogna viner får en speciell karaktär. Många blir faktiskt rätt lika varandra. Frukten blir rundare och mer mogen. Örterna går från friskt och nyplockat till torkat. Nya dofter och smaker träder fram, som påminner om höstens mat. Jag hittar ofta rotfrukter i viner med ålder. Kanske lite ceder och sandelträ också. Om tanninerna var utmanande och attackerande i början av vinets livet, har de nu blivit inställsamma och harmoniska.

Ung Rioja, som går under namnet Crianza, är självskrivet till tapasrundan på stående fot. Men nu är det höst, mörkt och kallt. Jag vill inte gå på någon runda. Jag vill sitta inne och njuta av varm mat från årstiden. Jag vill dricka stora klunkar av röda viner, som lindar in och ger värme.

Rioja med några år på nacken kombinerar den där vinvärmen och mognaden till en rätt schysst prislapp. Ser man till lagarna och kraven kring produktionen av en lagrad Rioja, borde de egentligen kosta mer. Men det säger vi inte till producenterna. Det är en ära att man fortfarande kan njuta av viner med flaskmognad utan att bli Bourgogne-rånad på kuppen.

En Reserva måste enligt den spanska vinlagen ha lagrats tre år, minst. Ett av åren, ska vinet dessutom ha lagrats på ekfat. 

När det kommer Gran Reserva ska vinet först ha lagrats i minst två år på ekfat och därefter måste det få minst tre års flaskmognad.

För bäst upplevelse:

  • Servera vinet källarsvalt, 14-17 grader är perfekt för en mogen Rioja
  • Undvik mat med hetta som chili och andra starka kryddor
  • Rioja gillar örtkryddor, som rosmarin och timjan
  • Kör på höstmat! Rotfrukter, svamp, grytor och lamm är skräddarsytt till dessa viner
  • Glöm inte osten; den smakar bäst nu i höst. Rik, nötig och fet, precis vad vi behöver i kylan. 

 

Annons:

La Rioja Alta Reserva 2007 Vina Ardanza, 185 DKK. Atomwine

Jag slog till på en låda av Ardanza när duktiga danske vinhandlaren Atomwine hade ett extra fint erbjudande. Lådvin är ju bara för bra!

Priset har gått tillbaka nu, men vinet är fortfarande värt pengarna. Den firar snart 10 år. La Rioja Alta är spansk och traditionell så det förslår. Här får vi 80 % tempranillo, 20 % grenache och massvis med friska, läckra smaker av rödsyrliga bär och utveckling i form av piptobak, läder, höstskog, varma jordar, löv och en näve svamp. Vad annat att servera än secreto iberico, trattisar och rostat palsternacka?

ardanza

La Rioja Alta Lat 42 Rioja Gran Reserva 2000, 245 kr. The Wine Company

En av topp of the topp från La Rioja Alta, som grundades i slutet på 1800-talet. Gården äger stora marker, särskilt i Alta-delen men också i Baja där man odlar garnacha.

Vinerna finns att få tag hos bland annat Systembolaget, Atomwine och i detta fall hos The Wine Company som också är en nätbutik. De är duktiga på att hitta viner som inte finns på våra svenska hyllor och har också möjligheten att köpa in mindre partier direkt från vineriet.

Ett 16 år gammalt vin är både kul och gott. Sånt hamnar sällan hos vårt monopol. Marinera lammracks med vitlök, rosmarin, timjan och rikligt med olivolja. In i ugnen, tillsammans med långsamt bakad rotselleri, svartrötter och morötter. Korka upp och njut av de söta kryddorna, de mjuka tanninerna, den torkade frukten och friska syran.

Bodega Classica Hacienda Lopez de Haro Gran Reserva 2008, nr 75571. 169 kr. BS

Bodega Classica ligger i Rioja Alta och deras viner har nyligen landat i beställningssortimentet. Denna Gran Reserva har spenderat 30 månader på franska ekfat. Tempranillo tar upp 90 % av innehåller, resten står graciano för.

Moget men också livligt med kryddiga och friska smaker av lakrits, anis och fänkålsfrön. Frukten består av plommon, körsbär och en skopa tranbär som sedan toppats med inslag av ceder och läskande mineralitet.

Ett fint matvin, men jag kör gärna ostbrickan till detta vin tack vare frukten och de mjuka, söta tanninenar. Satsa på hårdost, som också fått mognad. En mogen manchego så klart, gärna en nötig och krämig gruyere och mjuk pecorino från Sardinien.

lopezdeharo

Perica Oro Reserva 2004, nr 81855. 399 kr. BS

När Bodegas Perica i Rioja Alta, varit verksamma i 50 år beslutade de sig för att fira. Storstilat. Med ett ordentligt toppvin, som bara ska lanseras under riktigt bra förhållanden och årgångar. Året var 1995 och sedan dess har årgångarna 1997, 2001, 2004 och 2005 lanserats.

Bäst av allt är att vinet är så klassiskt och så mycket Rioja det bara kan bli. Syrliga körsbär kombineras med kryddig ceder, söt tobak, mogna fikon och lindas in i balsamico.

När jag besökte firman för några år sedan, bjöds det på mat. Mycket mat. Stadiga grytor och lamm. Så det är bara att dra igång långkoket!

Perica

Läs mer

Fler artiklar