Mjukstarta året med bättre barbera 

Vi inleder det ny året med något bekant. Något tryggt. En region som många av oss älskar. Som många har besökt och som nog står på flertalet listor över platser att besöka. Platsen är norra Italien. Regionen heter Piemonte och druvan vi fyller glasen med är barbera. 

Mjukstarta året med bättre barbera 

Ett vanligt år i vinbranschen präglas av vinmässor, mängder med möten, provningar och framför allt resor. Som vi alla vet;  2020 var inget vanligt år och det mesta sattes på paus. Jag hann med en fint organiserad resa i Piemonte innan fler lockdowns satte stopp. Visst går det forfarande att resa, men det är både besvärligt och känns inte heller speciellt roligt i detta nu. Det får vänta. Undertiden kan vi drömma oss bort, planera och även resa på plats i våra hem – genom ett vin. 

Just därför känns barbera som en bra mjukstart inför året. Särskilt under januari och särskilt efter 2020. Den smakar Piemonte, fast kostar inte som nebbiolo. Den är mer tillgänglig, mjukare och snällare. Har något charmerande över sig med sin runda frukt som säger drick-här-och-nu. Barbera måsta man inte vänta på i flera år. Den går att korka upp redan i kväll. En måndag, en tisdag eller till helgens charktallrik eller en hämtpizza. Den smakar tryggt – och vem vill inte ha det det idag?

 

Mjukstarta året med bättre barbera 

Fokus under resan var faktiskt inte bara nebbiolo. Syftet var ett täcka flera delar av Piemonte. Olika druvor, olika platser. På den vita sidan fann jag en ny kärlek i timorasso, som ni kan läsa mer om längst ned. Och så var det barbera igen då. Den har inte alltid fastnat hos mig. En del viner har varit lite kärva. Lätt bläckiga i stilen. Lite volativa och spretiga. Vart vill du ta vägen i din utveckling, barbera?

Den fick helt enkelt inte riktigt den omvårdnad och kärlek som den förtjänade förut. All energi, all tid och allt handlade om nebbiolo. Barbera fortsatte att vara ett enklare bordsvin. Under 90-talet då hände något. Barbera fick se ek. Stundtals för mycket ek (som i så många andra vinregioner) men det gav den ändå något. En dimension till och framför allt en potential. Idag används fortfarande ek i viss mån, men barberas fina frukt kommer i första rummet.

Barberas framtid är ljus. Vägen är faktiskt redan upplyst och vi kommer att få se ännu bättre viner framöver. Det är en druva många producenter satsar mer på idag. Att plantera den på bättre vinlägen har varit ett lyft. Till i och med enskilda vingårdar som enbart varit dedikerade för nebbiolo förut. Rätt (läs balanserad) ekhantering är också ett steg i rätt riktning. Mer arbete i vingårdarna. Mindre skördar och mer selekterad frukt. Men också – tror jag – att bara faktiskt inte bara se den som det där enkla vardagsvinet den en gång varit.

 

Allt kan inte vara nebbiolo. Hur gärna vi än vill. 

Mjukstarta året med bättre barbera 

Lite kort fakta innan vi korkar upp en barbera till veckans pasta med salsicca, italienska köttbullar i tomatsås, en bit pecorino och salami eller en mer avancerad rätt som porchetta och ungsrostad potatis.

  • Barbera är den mest odlade druvan i Piemonte och till och med den tredje mest utspridda i hela landet. För en klassificeringar som Barbera d’Alba DOC och Barbera di Monferrato DOC med flera tillåts 15 % andra druvor, som freisa, dolcetto och grignolino i blenden.
  • För den högsta klassificeringen Barbera d’Asti DOCG gäller 90 procent barbera och resterande lokala druvor. Står det Superiore på flaskan ska vinet ha lagras en tid på ekfat och även på flaska innan lansering.

 

Annons:

Mjukstarta året med bättre barbera 

Två fina exempel som ligger i fast sortiment

Giacosa Fratelli Barbera d’Alba Busije 2018, nr 75722. 109 kr. Finns i över 400 butiker.

En perfek början på din resa i barberas värld. Sympatiskt prislapp där både frukt och fräschör ingår. Druvkärnor, saftiga plommon och mörka kryddor matchas bäst med grillad salsicca och en sallad på ruccola och icke blygsamma mängder riven parmesan.

Borgogno Barbera d’Alba Superiore 2018, nr 74201. 179 kr. Fast sortiment, finns i cirka 240 butiker.

Snyggt hanterat av Borgogno vars inriktning egentligen är nebbiolo. Tack vare att frukten kommer från deras topplägen blir även vinet toppengott. Friska syror varvas med mörka körsbär, plommon, vilda Medelhavsörter och charmen som en barbera ska ha numera. Utmärkt till risotto eller en fullmatad lasagne.

Mjukstarta året med bättre barbera          Mjukstarta året med bättre barbera

 

Mjukstarta året med bättre barbera 

Två viner att beställa

Massolino Barbera d’Alba DOC 2019, nr 72228. 179 kr. Beställning

Balanserat och harmoniskt med livliga mineraltoner, mörka skogsbär och lysande driv. Stor charm – som enligt mig är något av Massolinos signatur. Ännu mer charmigt till en vit pizza med svamp, riven pecorino och gärna några kvistar timjan.

Vietti Tre Vigne Barbera d’Alba 2017, nr 78935, 209 kr. Beställning

Som namnet indikerar – Tre Vigne – kommer frukten från tre olika vingårdslägen. Alla med betydande ålder. Lagring på både stora och små fat samt en tid på ståltank har lockat fram många smaklager i denna läckra barbera. Röda mogna körsbär, viol, söta kryddor och uppfriskande syradrag kombineras fint till melanzane alla parmigiana.

Mjukstarta året med bättre barbera                   Mjukstarta året med bättre barbera

Melanzane Parmagiana

LÄS MER

Läs mer

Fler artiklar