Midsommardrycken – för 100-lappen

Midsommar på fredag! Då gäller det att fixa maten och framför allt drycken så snart som möjligt. Gärna idag. Här har ni en inköpslista med drycker som passar helgens sommarfest, som finns i de flesta Systembolagsbutiker.

Annons:

Till aperitifen

Bubbel är alltid den bästa partystartaren. Prova en crémant, som är gjord på samma vis som en Champagne.

Langlois

Langlois Crémant de Loire Brut (nr 7404, 129 kr) är ett kraftfull och riktigt snyggt mousserande från Loiredalen i Frankrike. Innehåll: 60 % chenin blanc, 20 % chardonnay och 20 % cabernet franc. Sätter igång gästerna, aptiten och håller även till laxen. 

För den som kör

Alla vill/kan eller ska inte dricka alkohol. Tur att det finns fler alternativ än ett glas vatten.

Crodino (nr 1941, 55 kr för 8 st 100 ml flaskor) är en italiensk bitter, med smak av apelsin, torkad frukt och örter. Läskande, porlande och funkar fint till kallskuret och som en fördrink. 

Gripsholms Slottmust (nr 1966, 45 kr för 375 ml) är en svensk äppelmust gjord på svenska äppelsorter. Frisk och precis lagom söt. Klarar lax och även ljust kött. Ett muste i sommar.

must

Till sillen, laxen och annat smått och gott på lunchen

Sill är inte vinets bästa vän, med sin ättika, sötma och sälta. Men lax i alla former, kallskuret och kanske en paj gillar vin. Så vi kan pusta ut.

Forster Riesling Trocken Reichsrat von Buhl 2013 (nr 5478, 150 kr) blev en ny favorit efter en resa till Tyskland nyligen. Superkrispigt och stramt, men så läckert och läskande. Kommer älska kallrökt lax med onödigt mycket citron. 

vonbuhl

Weingut Wegeler Oestricher Lenchen Riesling Spätlese 2002 (nr 91234, 129 kr) är en halvtorr riesling, med aningen mognad och mycket smak. Vågar du, så testa till en sillinläggning med senap, saffran eller något med mycket smak och krämighet. Blir fint till en gravad lax med klassisk sås också,

Penfolds Thomas Hyland Chardonnay 2013 (nr 6023, 99 kr) är en finfin chardonnay från Australien, som har allt; fräschör, rondör, fint integrerade fat, gula stenfrukter och balans. Det enda den inte har, är ett för högt pris. Prova till en smarrig paj med västerbottenost!

penfolds

De bästa vinerna till grillkvällen

Vare sig det vankas korv, fisk, fågel eller kanske t.om halloumi eller tofu på grillen, kommer den tändas i midsommar. Värmen från lågorna kan behövas. Plus ett värmande rödvin.

Chateau Bouscassé 2009 (nr 2204, 125 kr) är ett pålitligt kraftpaket, som blir perfekt till en fin köttbit med bea. Blir det någon flaska över, kommer den bara bli ännu bättre till nästa midsommar. 

bouscasse

El Castro de Valtuille 2011 (nr 2736, 119 kr) är ett stramt och samtidigt friskt och rödbärigt vin från regionen Bierzo i Spanien. Släng chorizo på grillen, lufta vinet och gör en sallad på grillad paprika och oliver till. Olé!

castro

Ramnista Xinomavro 2011 (nr 2070, 109 kr) är ett coolt och färgstarkt vin från Grekland, gjort på inhemska xinomavro, Tanniner, syra, örter, röda bär; inte helt olikt nebbiolo. Inte helt dumt, med andra ord. Prova till en helgrillad kyckling med rostade grönsaker, potatis och en örtig yoghurtsås.  

Till det söta

Midsommarens efterrätter kan bestå av allt från gräddtårta till jordgubbar och glass. Vi behöver något sött och lika gott helt enkelt.

Moscato d’Asti G.D Vajra 2014 (nr 96056, 101 kr) är en härlig majnyhet, som fortfarande finns kvar i flera butiker. Lätt porlande, rejält söt och rejält god. Givet till jordgubbar med vaniljglass. Mer sommar än så här blir det inte.

Frederiksdal Kirsebärvin 2011 (nr 96115, 159 kr) är ett sött körsbärsvin från Danmark, som är så mycket godare än det låter. Det är INTE den med en liten guldflaska på etiketten. Detta är en äkta vara, gjord på riktiga körbär. Sött, syrligt och friskt på samma gång. Är man sugen på en dessert med choklad efter midsommarmiddagen, är detta den perfekta drycken till. 

frederiksdal

Till regnet (risken finns alltid)

Värm upp lite glögg! Det är en historia mina föräldrar har berättat många gånger. En kall och regnig midsommarafton för 100 år sedan, då hoppade man helt enkelt nubben och gick direkt på julens kvarglömda glögg. Varför inte!

Blossa Trestjärning Glögg spetsad med Cognac (96517, 88 kr) är en lite starkare och extra värmande glögg. Kryddig, glöggig och med fin ton av cognac. 

blossa

Läs mer

Fler artiklar