Mer rött till julbordet – sista chansen

Räcker det inte med vin- och dryckestips till julbordet nu? Vi har faktiskt några dagar kvar till självaste dopparedagen, så håll till godo. 

Den övervägande delen av svenskarna köper fortfarande vin för att korka upp det samma kväll. Köerna till Systembolaget på fredag eftermiddag och innan stängning på lördag är ofta långa.

Med andra ord – köerna är heller inte mindre vid jul. De är snarare längre och hetsigare. Så några sista-minuten-tips skadar inte. De flesta bolag har öppet till klockan 14-15 på lördag, dan före dopparedagen.

Magnus har också tips på tre bra röda till julbordet och mellandagarna. Jag fyller på med fyra till. Vinerna finns i fast sortiment och kostar runt en 100-lapp. Då alla inte vill ha öl eller snaps på jul, är det trevligt att ha några andra alternativ till maten. Matcha vinerna till julskinkan, jansson, korvar, köttbullar och revbenspjäll. Och de eviga resterna…

 

Annons:

Fyra druvor och fyra viner till julbordet

Crozes Hermitage Cave de Tain, nr 2815. 125 kr

Här snackar vi ursprung. Crozes Hermitage och syrah i ett litet nötskal. Tänk nymald svartpeppar, viol, lagerblad, plommon, björnbär och söta tanniner i eftersmaken. Mycket Rhône och mycket bra vin för 125 kronor.

Cave de Tain är ett kooperativ som har tillgång till över 900 hektar i norra Rhônedalen. Tack vare det kan man producera vin från olika distrikt till schyssta prisnivåer. Den här ”Crozen” blir strålande till kryddiga köttbullar och julkorv.

Cave de Tain är annars ett säkert kort att ha på lager. Ett vin som passar till mycket. Julen är ju trots allt kort, så servera till vardagens pannbiffar, stekt eller grillad korv, grytor och coq a vin.

Vinet ligger i fast sortiment, som i detta fall innebär 29 butiker.

Madai Origen Mencia 2015, nr 2276. 99 kr. 

Fast lansering 1 september, som finns i 110 butiker. Stiligt, slankt och ytterst matvänligt från Bierzo i norra Spanien.

Här får vi umgås med druvan mencia – den finns faktiskt bara i Spanien. En del varianter på druvan är kralliga och sträva. Fyllda med mörk frukt, viol och örter.

Madai är mer sirlig och försiktig av sig. Vi möts av friska örter, kråkbär, plommon, lakrits och syror för hela julbordet.

Ett vin som ska serveras lite svalt i stora kupor. Drick även stora klunkar. Helt givet till ljummen julskinka och rödkål.

 

 

Kings Ridge Pinot Noir Union Wine Company 2015, nr 6286. 149 kr

Pinot noir och julbord känns givet. Gärna en pinot med lite solvärme och söta kryddor. Det kan vi hitta i Nya Världen. Sydamerika, Nya Zeeland och Kalifornien till exempel. Lägligt nog ligger det en pinot noir från Oregon i fast sortiment sedan den 1 mars. Flörtig och charmigt vidöppen med solmogna jordgubbar, vildhallon och lite julinspirerade kryddor.

Fram med Bourgogne-kuporna (igen) och sippa på till julskinkan, prinskorvarna och den halländska specialitén; långkål.

Kungen finns i 62 butiker.

Ravenswood Vintners Blend Zinfandel 2015, nr 26001. 119 kr

Mängder med frukt, tanniner som sammet,  kryddor som påminner om just julen, lite vanilj och en näve pepparkorn. Zinfandel kommer göra succé till julens söta kryddor som kryddnejlika, kardemumma, kanel och honung. Jag ser genast honungs- och ingefärsmarinerade revbenspjäll framför mig. Öldrickarna lär ångra sitt val…

Det finns flertalet viner på zinfandel på hyllorna. Många har dessvärre drabbats av sockersjukan och heter något i stil med Tru, Most Wanted eller Big Zin. Håller er till Ravenswood istället, det är ett av originalen från Kalifornien. Firman grundades 1976 och haft fokus inställt på seriös zin, torr sådan. Vintners Blend innehåller mindre än tre gram socker per liter. Kolla vad de andra har för sockerhalt. Om ni vågar.

Finns i över 200 butiker.

Läs mer

Fler artiklar