Med siktet inställt på mencia

It’s a jungle out there. En djungel av druvor. Blå, gröna och rosa. Små knapriga och söta. Stora och fylliga. Sträva eller silkeslena.I vinets värld finns det alltid något nytt att upptäcka. Något nytt att smaka på. Idag tar vi sikte på mencia. En av spaniens många coola druvor. 

Med siktet inställt på mencia

Spanska mencia har varit på mångas vinläppar ett tag nu. Hypad, omskriven och extremt populär bland många vinälskare och hyfsat frekvent på sociala medier. 

Den kommer dock troligen aldrig få det där riktigt stora genomslaget. Mencia är ingen dussindruva. Trots att dess popularitet växer ikapp med hektaren kommer den aldrig blir lika stor eller utspridd som, låt säga tempranillo. Stilen skiljer sig också en hel del från mer inställsamma och kanske mer tillgängliga tempranillo. 

Området där mencia odlas, främst i Spaniens nordvästra hörn, ligger också lite i skuggan av andra mer kända områden. Tänk Rioja, Ribera del Duero, Katalonien med sin cava och Jerez med flera. Men vi har bara sett början av mencias kapacitet. Vi tar allt från början, med siktet inställt på mencia

URSPRUNG

Mencia har troligen sitt ursprung i Bierzo, en av de viktigaste distrikten för denna blå druva. Bierzo ligger på på gränsen till Galicien, i landets nordvästra hörn i den större autonoma regionen Castilla y Leon. Galicien är ett grönt område med närhet till Atlanten med Portugal som granne strax söderut.

Här ligger de andra kända distrikten Valdeorras, Ribeira Sacra, Monterrei och Rias Baixas. Här odlas också mencía och flertalet gröna inhemska druvor.

VAR DEN ODLAS

Spanien är inte det enda landet som odlar, eller dricker, mencia. I grannen Portugal går druvan under namnen jaen och loureiro tinto. Jaen odlas främst i regionen Dao, i Portugals inland, och kallas även för jaen dao. Det är möjligt att druvan fördes dit av pilgrimer under färden till Santiago di Compostela.

Bierzo är som sagt den mest betydande regionen för mencia. I hela Spanien uppgår odlingarna till omkring 10.000 hektar och där dominerar Bierzo med sina 3000 hektar. Distriktet fick D.O-status 1989, vilket satte fart på både produktionen och kvalitén. Här hittar vi vingårdar från 450 meter och upp mot 800 över havet. Mencias alkoholhalt har en tendens att dra iväg, så höjderna och vindarna från Atlanten är viktiga faktorer för att bibehålla vinernas naturliga fräschör.

I Portugal är merparten av landets cirka 2500 hektar koncentrerade i framför allt Dao.

Annons:

PRODUCENTER

Några namn att hålla koll på i Spanien är framför allt Raúl Perez, Mengoba, Descendientes de J Palacios, Estefania, Pittacum, Bodegas Albamar, Dominio do Bibei, Bodegas Godelia, Tilenus, Adega Algueira och Veronica Ortega. Flertalet av dem finns representerade i Sverige och även på hyllorna.

SMAK

Mencia kommer i många skepnader. Från det mer alkoholstarka och täta till florala och lätta. I Bierzo har man sedan en tid tillbaka vårdat sina gamla vingårdar där knotiga vinstockar växer på skifferjordar. Något som ger nyansrika och djupa viner. Skogsbär, aromatiska örter, rökiga jordar, viol och mineraler är bara en del av druvans smakrikedom.

För den som ha en liknelse: tänk lite cabernet franc, lite garnacha och en liten skvätt merlot. Men framför allt så smakar mencia – just mencia.

Lättare varianter står för mer rödbärig aromatik, höga och läskande med svalkande friskhet.

Med siktet inställt på mencia.

Det är inte ovanligt att man blandar i gröna druvor i de röda vinerna från Galicien. Godello, doña blanca, albariño och palomino med flera odlas också i Galicien. Rött vin från Bierzo måste dock innehålla minst 70 procent rött vin, enligt regelverket.

I nästa artikel tittar vi närmare på några producenter och korkar så klart upp ett gäng goda viner.

 

Med siktet inställt på mencia

Läs mer

Fler artiklar