Mazzei – elegans från tre delar av Italien.

Vinfirman Mazzei har länge varit en favorit på den svenska marknaden. Det är ett starkt italienskt familjeföretag som producerat vin i mer än 600 år i Toscana. Hjärtat ligger i Chianti Classico och egendomen Castello Fonterutoli som funnits hos familjen sedan början på 1400-talet. Idag äger man två egendomar till.

Belguardo köptes under 1990-talet, en vinegendom som ligger i varma Maremma, i de södra delarna av Toscana. Här fokuserar man på de mer internationella druvorna cabernet sauvignon och cabernet franc, fast man odlar också sangiovese och vermentino.

På Sicilien, kring trakten Noto, hittar man familjens tredje vingård: Zisola. Noto ligger på öns sydöstra del, vilket anses vara det bästa området för odling av den sicilianska druvan nero d’avola, vilket man självfallet riktar in sig på.

IMG_1326

Idag leds firman av bröderna Fransesco och Filippo Mazzei. Fransesco var nyligen på ett besök i Sverige, för att visa upp nya årgångar och några nya viner. En stor nyhet är bland annat toppvinet Castello di Fonterutoli, som med årgång 2010 får en ny etikett och en ny beteckning kallad Gran Selezione.

Gran Selezione innebär bl.a:

  • Frukten får enbart komma från gården, ingen köpt frukt är tillåten.
  • Alkoholhalt på minst 13 %
  • Minst 30 månaders lagring, varav minst 3 månader på flaska
  • Odlaren/vinfirman ska kunna meddela i förväg vilken typ av vin det blir. Gran Selezione eller Riserva.

Vi får också prova Codice V, ett vin gjort på vermentino, en lite underskattad och väldigt spännande druvsort. Mix 36 är också spännande och personligt, med sin blandning på 36 kloner av sangiovese.

Viner att investera i:                     

Codice V 2012, privatimport. 139 kr. Maremma, Toscana. 100 % vermentino, från kloner med ursprung Corsica. Friskt, men ändå lite krämigt och rikt med en ton av nötter, citrus och massor med mineral. Stiligt!

IMG_1331

Serrata Belguardo 2011, nr 22955. 99 kr. Maremma, Toscana. Blend på sangiovese plus en skvätt alicante, som båda är typiska för området. Alicante ger färg och fin arom till vinet. Ett saftigt vin med fin syra, i en klassisk rödbärig stil.

Zisola 2011, nr 71912. 139 kr. Noto, Sicilien. 100 % nero d’avola med något så ovanligt med 100 % fräschör. Många viner på nero d’avola är ofta väldigt mörka och tunga. Zisola är elegant, härligt och rent med bra syra och fullmatat med körsbär, hallon och jordgubbar.

Doppiozeta 2010, nr 91310. 269 kr. Noto, Sicilen. Firmans andra vin från gården på Siclien. En maffig blend på 60 % nero d’avola, 30 % syrah och 10 % cabernet franc. Mörkt, mulligt med massor av frukt och mycket fat som nog kommer integreras med tiden.

IMG_1329

Fonterutoli 2011, nr 32229. 149 kr. Chianti, Toscana. Firmans huvudvin, gjort i en elegant och harmonisk stil. Innehåll: 90 % sangiovese och resten malvasia nera, merlot och colorino. Klassisk chianti med drag av körsbär, ceder och mineral.

Ser Lapo Riserva 2010, nr 73863. 169 kr. Chianti, Toscana. Lite mer kraft och rustika toner än Fonterutoli. Gjort på 90 % sangiovese och resten merlot. Mullig och smakrik.

Castello di Fonterutoli 2008, nr 32130. 289 kr. Chianti Classico, Toscana. Här är sangiovese spetsad med både cabernet sauvignon och merlot, från de allra bästa plotterna i vingårdarna. Koncentrerat och härligt vin med viss mognad, i en torr och fräsch stil.

Castello di Fonterutoli 2010 (kommer i november). Här har man valt bort de internationella druvorna till förmån åt malvasia nera och colorino. Ett mer fruktdrivet vin med fin balans och drag av körsbär, pinje och ceder. En Gran Selezione.

Mix 36 2008, nr 79035. 549 kr. Ett unikt vin och firmans senaste tillskott. Ett single vineyard-vin gjort på 36 olika typer/kloner av sangiovese. Kul och kraftfullt!

 

Fler artiklar