Masterclass med Madeleine Stenwreth – Cool Australia

Australien har varit på besök i Sverige. Deras viner alltså. Med i bagaget hade de en Master Class och briljant föreläsare i form av vår duktiga Master of Wine, Madeleine Stenwreth. DinVinguide.se var på plats och passade på att ställa några frågor till henne. Läs om Masterclass med Madeleine Stenwreth - Cool Australia.

Masterclass med Madeleine Stenwreth – Cool Australia

Föreläsningen gick under det passande namnet Cool Australia – Oceans, altitude & Australian attitude. För Australien börjar blir riktigt coola igen, smakmässigt och trendmässigt. I nästa artikel ska vi så klart prova oss igenom några viner som smakar gott och riktigt coolt. Men först tar vi tempen på vinmarknaden i Down Under.

Annons:

Vilka är de senaste trenderna i Australien? Börjar det bli vanligare och mer hippt med amfora och ”naturviner” där också?

– Absolut. Men trenderna kanske är allra starkast i att utforska svalare vingårdslägen närmare havet, på högre höjder och längre söderut för att dra nytta av de kalla strömmarna från Antarktis, samt att experimentera med spännande druvsorter från jordens alla hörn för att bättre matcha den pågående och framtida globala uppvärmningen.

Australien har länge varit kända för sina stora viner på shiraz och chardonnay. Men nu syns en förändring. Vilken druva tror du kan komma bli att den nya stjärnan i landet, eller är det snarare en fråga om en ny stil?

– Chardonnay och Shiraz är fortfarande utan tvekan bland de viktigaste druvsorterna för Australien även framledes, och utvecklingen stilmässigt är helt i led med den trend vi ser i övriga delar av världen med naturligt friskare viner med energi i frukten och samtidigt lägre alkoholhalt. Den bekvämligheten som tidigare har genomsyrat stora delar av vinindustrin med att skapa viner efter recept hellre än känsla är på väg bort även för de största producenterna vilket är glädjande.

– Rent generellt är ju att stilen går mot att framhäva än mer ärlighet och det naturligt vackra där en ”uppsminkad look” inte längre blir det som eftersträvas utan hur druvorna som odlas på bästa sätt kan framhäva det unika med varje växtplats.

– Även respekten för sitt kulturarv i form av att värna om att behålla och producera viner från de gamla vinrankorna som tidigare generationer planterat är starkare än någonsin.- Om jag begränsar mig till en druva och ett ursprung så får det bli Old Vine Grenache i Mclaren Vale.

Är det en generationsskifte där också som i många andra delar av världen?

– Absolut. Det bästa är ju när den unga generationens ifrågasättande skapar förändring hos den tidigare generationen så att man gör resan tillsammans. Generationsskiftet som alla pratar om handlar ju egentligen om att göra lite revolt mot attityd, inställningar, tillvägagångssätt och teknik hela vägen från odling, till druva och färdigt vin. Att inte bara göra som alla andra gör, eller har gjort utan att fråga sig varför, och varför inte. Att samtidigt respektera det som deras förfäder gjorde innan teknik och kemikalier marknadsfördes globalt som genvägen till fantastiska viner och förbättrad lönsamhet.

Det odlas en del icke-aussies i landet som tempranillo, nebbiolo med mera. Vad är dina tankar kring det?

– Jag hade ju förmånen bli invald som den internationella jurymedlemmen i ”Australian Alternative Varieties Wines Show” förra året, och där fanns 101 !! olika druvsorter representerade – och inte en enda Cabernet, Shiraz, Chardonnay, Sauvignon Blanc etc. Så oerhört många av dessa Grekiska, Italienska, Spanska, Österrikiska, Georgiska etc. druvsorter visade på stor potential att bli framtidens stjärnor på Australiensisk mark.

Vad tror du om marknaden i Sverige? Kan Australien blir stora på nytt?

– Helt övertygad, dock är det ju alltid så för oss i Sverige att så länge inte de mest spännande vinerna från respektive land finns på Systembolagets hyllor så kan ju inte vinkonsumenten haka på och få inspiration för de förändringar som landets vinindustri har genomgått under de senaste åren. Men nu när de dyker upp på hyllan så gäller det ju att som konsument våga ta ett litet kliv bort från sin ”komfort-zon” och testa nåt nytt. Vi svenskar behöver bli mer trygga i att inte köpa samma vin som grannen! Ta ut svängarna och trampa upp nya stigar istället för att ”följa Svensson”, det adderar mycket mer spänning till livet!

Din bästa (eller en av dom) vinupplevelse från Australien?

– Att efter mitt sista fantastiska vingårdsbesök på Tasmanien köra genom Freycinet National Park, snabbt checka in och byta om för att under tidspress, innan solnedgången, hinna springa den magiskt vackra ”hike trail” som ledde till en utsiktspunkt över en obeskrivligt vacker vy över Wineglass Bay, och vidare nerför en avstickare som ledde till en öde strand. Det var bråttom då det blir becksvart efter solnedgången. När jag väl kom tillbaka till vandringsledens startpunkt möttes jag av en Wallaby (liten känguru-sort) som hade en Joey (baby känguru) i sin gravida ”mag-pung”. Väl tillbaka, efter en snabbdusch, att få äta färska ostron fångade i det iskalla vattnet utanför – det var som en gåva från ovan.

Masterclass med Madeleine Stenwreth – Cool Australia

Läs mer

Fler artiklar