Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Massolino - Nebbiolo-mästare i Serralunga - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Massolino – Nebbiolo-mästare i Serralunga

Massolino är en av mästarna på Barolo i Serralunga. Historien börjar redan i slutet på 1800-talet, då Giovanni grundade vinfirman Massolino. Sonen Giuseppe, förde dem vidare in i 1900-talet, där tre av hans barn senare tog över. Idag är det Franco och Roberto Massolino som för arvet vidare. 

Massolino har varit representerade i Sverige i flera år. Men det skulle dröja till 2015 samt ett importörsbyte, innan Franco i egen hög person tog sig till Sverige. Detta för att presentera nya årgångar och visa vad Massolino står för.

Sedan Franco och Roberto tog över, har man bl.a investerat i en ny källare och jobbar ständigt för att höja kvalitén.

RC_Massolino 2015_CM1_8128

Det största arbetet ligger dock på Giuseppe and hans barn. Tack vare dem, har man än idag vinplotter i flera Grand Cru-gårdar i Serralugna. Parafada, Margheria och Vigna Ronda togs över redan under 1930-talet. I samma period var Giuseppe även delaktig i grundadet av Consortium for the Defence of Barolo and Barbaresco. 

Man pratar ofta om stilar i Barolo. Är den en traditonell producent, eller mer modern? Stilmässigt ligger Massolino någonstans mitt emellan. Produktionen är klassisk och old school. Jäsning i låga temperaturer och lagring på stora slovenska fat. Vinerna är svala och mycket eleganta. Charmiga och tillgängliga, med frisk och flörtig frukt. Men nebbiolo kan alltid lagras. Länge.

Franco Massolino tog oss igenom en ingående och intressant provning. Massolino gör totalt 11 viner. Flera av dessa ligger i beställningssortimentet.

Här följer några av mina köprekommendationer. En julklapp eller två kanske?

Vi inleder med en chardonnay, som bjuder på fin krämighet, lite fet gul frukt och snygg, stenig mineralitet. Langhe Chardonnay 2013, nr 71357. 179 kr. 

RC_Massolino 2015_CM1_8133

Dolcetto d’Alba, som betyder ”den lilla söta”, är just så; söt, pigg och yppig. Läskande och pigg med flörtiga drag av mandel, körsbär och mineral. Charkbrickans bästa vän. Dolcetto d’Alba DOC 2013, nr 72950. 139 kr.

Till en krämig pasta med svamp, svartkål och salsicca, tar jag gärna ett glas Barbera d’Alba. Massolinos version är öppen och mustig, med örtiga smaker av salvia, rosmarin och sötlakrits. Kryddig och fruktig. Barbera d’Alba DOC 2013, nr 72228. 159 kr. 

När vi kommer till Massolinos Langhe Nebbiolo, börjar man känna igen husets stil. Vinet är tillgängligt, nästan fluffigt med sina söta tanniner, röda bär och mustiga inslag av mandel och mineral. Ett Langhe-vin av hög klass. Nebbiolo Langhe DOC 2013, nr 73480. 199 kr.

Dags för Barolo. Och gärna tryffel. Massolinos Barolo från 2011 är ett litet kap, för sina 299 kr. 2011 är en drickvänlig årgång, men det är Massolino också. Tänk saftig, röd frukt, mineral, fräschör och lång eftersmak med en ton av viol och blommor. En risotto, mättad med parmesan och toppad med tryffel känns givet. Barolo Massolino 2011, nr 72154. 299 kr.

RC_Massolino 2015_CM1_8205

Parussi är en av Massolinos fyra cru-gårdar. Första årgången var 2007. Aktuell årgång är 2011, som åter igen visar på en direkt tillgänglighet. Vinet är fullmatat med sprittande syra och röda bär som granatäpplen, tranbär, röda vinbär och körsbär. Bra struktur och läckra tanniner.

De andra tre cru-gårdarna, är Margheria, Parafada och Vigna Rionda. Dessa finns  tillgängliga via privatimport. Vigna Rionda klassas som Massolinos flaggskepp. Vingården består av 10 hektar. Här äger man 2,5 ha, vilket gör dem till de största ägarna. Barolo DOCG Vigna Rionda 2009 är ett helt komplett vin, där allt finns på plats. Syran, elegansen och kryddorna. Det är yppigt, friskt och mustigt med inslag av rosor, mandel, körsbär och mineral.

Ingen Barolo-provning utan Moscato. Allt avslutas med firmans Moscato d’Asti 2014, nr 77015. 129 kr. En frisk fläkt med toner av fläder, mandarin och äpplen. Bästa matkombinationen: svalkande sorbet. 

Importör är Provinum Vinhandel

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer