Masciarelli – pionjären i Abruzzerna

Glaset är fyllt med syrliga körsbär, körsbärskärnor, lingon, örter som salvia och rosmarin. Här finns också toner av lite viol, kakao och söta och samtidigt tydliga tanniner i eftersmaken. Smakerna kommer från druvan montepulciano och platsen är Abruzzerna. 

Resan i södra Italien tar oss vidare till Abruzzerna, eller Abruzzo som regionen heter på italienska. Det är fortfarande något av en doldis och en relativt ung vinregion. Grannen i norr heter Marche och havet till öster heter Adriatiska Havet. Den viktigaste druvan här är montepulciano d’abruzzo, som ofta blir till täta röda viner, men också intressanta roséer med namnet Cerasuolo d’Abruzzo. 

Cerasuolo d’Abruzzo är en DOC och görs alltid på 100 procent montepulciano. Letar du efter roséviner á la Provence, är detta inget för dig. Detta är viner med färg, struktur och mycket smak. Montepulcianos alla aromer får verkligen skina i Cerasuolo d’Abruzzo. I mitt tyckte, är det ett av hela landets mest häftiga roséviner. 

Regionens vinhistoria och utveckling skulle nog inte sett likadant ut idag, om det inte vore för Gianni Masciarelli. Efter att arbetat under en skörd i Champagne, kom ingivelsen; vin skulle blir en del av hans liv, och 1981 grundades firman Masciarelli. I början producerades två viner; en montepulciano d’abruzzo och ett vitt, gjort på trebbiano d’abruzzo. Gianni blev tidigt en pionjär i området, tack vare införandet av bland annat ny uppbindningsteknik för rankorna och franska ekfat, där han var först med att lagra både de röda och vita vinerna. 

1993 framställde Gianni omkring 9000 flaskor. Idag producerar firman flera serier med viner och upp mot 2,5 miljoner flaskor om året. 

Just trebbiano vimlar det av i Italien. Alla heter trebbiano någonting, beroende på var de kommer ifrån. Många av dessa är rätt enkla neutrala viner, men några av bästa exemplen jag har provat kommer ifrån Abruzzerna – och inte minst Umbrien, vars trebbiano di spoleto är ett vin att ge ut sig på jakt efter. 

 

Annons:

Vi sätter oss i den lilla slottsbaren och provar Castello di Semivicoli Trebbiano d’ Abruzzo, som har legat i 12 månader på sin jästfällning. Gula plommon, en läcker lite fet textur, läskande sälta, marsipan och vita mandlar fyller ut glaset. Riktigt gott! Och riktigt personligt.

Vi går över till ett rött vin, Mariana Cvetic Montepulciano d’Abruzzo. Serien är tillägnad Mariana Cvetic, Giannis fru. De träffades 1987, vilket gav nytt liv i det växande företaget. Det blev nu ett familjeföretag där de tillsammans fortsatte att sätta både Abruzzerna och montepulciano på världens vinkarta.

Mariana Cvetic Montepulciano d’Abruzzo 2015 är intensiv och tät. Frukten är ren och går åt skogsbär och körsbär. Alldeles för ungt idag, det vore kul att återkomma till vinet om några år.

 

Smaklökarna får sig en stunds vila, då vi går över till en rosé. Luigi Valori Rosé är ett relativt nytt tillskott i portföljen. Det är en liten vinfirma, en samarbetspartner till Masciarelli, som arbetar småskaligt och ekologiskt. Även här förförs vi av den krispiga körbärsfrukten och den läskande syran från montepulciano. Priset är också förförande, den blir din för cirka 5-6 euro.

Prisbilden gäller för hela regionen. Många toppviner ligger runt 200-300 kronor. Du kan till och med få en hederlig och genuin montepulciano för en hundralapp. I beställningssortimentet ligger just nu Masciarelli Montepulciano d’Abruzzo 2014 (nr 79116) för 119 kronor. Ett fint exempel på druvans rena frukt, syra och längtan efter mat. Du matchar den bäst med charkuterier, en pasta med tomatsås, örtspäckat lamm eller en frasig pizza.

Nästa steg i vinfirmans utveckling var ett slott; för vem vill inte äga ett slott? Castello di Semivicoli byggdes under 1600-talet av en baronfamilj. Det fanns kvar i baronernas ägor ända fram till 2004, då Masciarelli tog över. Nu började en tid av stora renoveringar – men mycket av slottets hjärta finns kvar. Efter fem år öppnades det upp på nytt, nu med 11 moderna rum, en liten bar och utrymme för mindre provningar. Slottet ligger egentligen mitt i ingenstans – byn Semivicoli bjuder inte på större nattliv. Men för den hungrige och törstige, är det bara en kort bilresa till flera närliggande byar som har många restauranger att locka med. Vineriet ligger dessutom bara 10 kilometer söder om slotten.

Dessvärre gick Gianni bort 2008, endast 53 år gammal. Han fick aldrig chansen att se slottet färdigställt. Vinerna och hans minne lever tack och lov kvar. Genom hans familj som fortsätter att utveckla och producera viner med dofter och smaker av Abruzzerna.

Hemsida: http://www.masciarelli.it

Läs mer

Fler artiklar