Maremma – en av de bästa platserna för vermentino 

Vilda varma örter, renande syror, grön citrus, mäktiga mineraler och syrlig stenfrukt. Vermentino väcker törsten, och släcker den. Vackra exempel finns i Maremma, längs med den Toscanska kusten. 

Maremma – en av de bästa platserna för vermentino 

Vinkärleken till vermentino väcktes på Sardinien. Där är den något av en drottning, med ett eget DOCG – Vermentino di Gallura – som ligger på öns nordöstra delar. Närheten till havet, solstrålarna och de sandiga jordarna med inslag av granit skapar rätt rika och fruktdrivna viner med (ofta) hög alkoholhalt. Smarriga är bara förnamnet. 

 

 

Vermentino har därför hängt med ett tag. I smakminnet och den ständig jakten på nya upplevelser och viner. 

Maremma – en av de bästa platserna för vermentino

Några år har gått sedan den fösta sippen på Sardinien och vermentino ser fortfarande ut att vara lite av en doldis. Det är inte lätt att hävda sig mot chardonnay, riesling och allt annat gott vitt som finns där ute. Men alltför ofta handlar det om jämförelser. Verrmentino, kan i mina ögon och mina smaklökar, klara sig fint på egna ben. Vinerna måste ses för vad de är och sättas i rätt sammanhang. Vare sig ursprunget är Sardinien, Frankrike, Ligurien eller Toscana.

På tal om Toscana. Och rättare skrivet – Maremma. Är det kanske den nya platsen för vermentino? Druvan är inte ny i området, som ligger längs med det Tyrrenska havet i södra delarna av Toscana. Men området är precis som vermentino i mångt och mycket; en doldis.

Vinmakaren Lorenzo Zonin som etablerade sin vingård Podere San Cristoforo år 2008 i Maremma, säger att området är på gång.

– Det är fortfarande ett relativt billigt land att odla på, tack vare att det inte är lika känt som till exempel Bolgheri i norr. Förutsättningarna i Maremma är fantastiska.  Tack vare vårt klimat, med mycket sol och samtidigt friska vindar från havet har vi inga problem med mjöldagg och fukt i vingårdarna. Dessa förutsättningar gör det lättare att arbeta helt ekologiskt, säger Lorenzo som snart kan lägga till en biodynamisk certifiering till sina viner.

Lorenzos Vermentino, Luminoso, kommer från en vingård som planterades för 40 år sedan. Rötterna har letat sig djupt den ner i den sandiga och steniga jorden. På vägen upp har den tagit med sig flinta, rökig mineral, havssalt och örtiga dofter av rosmarin, timjan och grapefrukt. Nog smakar det Maremma. Trots hettan och solen ligger alkoholhalten på försynta 12 procent. Allt är i balans, Luminoso är en en mycket vacker vermentino som enbart görs i liten skala om cirka 6-7000 flaskor om året. Fråga snällt hos importören Provinum så kanske det går att ordna med en privatimport.

 

Annons:

Maremma – en av de bästa platserna för vermentino

En annan producent som sett potentialen i det lite vilda Maremma, är Mazzei. Ett historiskt namn i framför allt Chianti Classico där familjen varit verksamma sedan 1400-talet. Mazzei är än idag familjeägt och drivs av bröderna Francesco och Filippo.

De hade redan i början på 1990-talet siktet inställt på Maremma. Där heter deras egendom Belguardo, som idag består av cirka 35 hektar vinodlingar. Blå druvor dominerar, fast personligen har jag alltid haft ett gott öga till Codice V – deras vermentino.

Från start har den stuckit ut. Första årgången var 2011, idag har man kommit till 2018. Det är alltså ett relativt nytt projekt där man från första början har haft höga ambitioner. Nog för att Codive V imponerade på mig från början men för varje ny årgång har vinet förfinats och blivit ännu bättre, ännu vassare. Sedan någon årgång tillbaka låter man en del av frukten jäsa på amforor och därefter ligga på sin jästfällning i fyra månader.

Codice V är stencool med sina rökiga mineraler, friska sälta och eggande dofter och smaker av ett varmt Maremma. Tänk vilda örter, solmogen persika och hyvlade vita mandlar. Din bästa vän till vongole, blåmusslor, skaldjur och varför inte årets första kräftor och en oblyg bit västerbottenpaj?

Mazzei Codice V 2018, nr 92986. 179 kr.

1800 flaskor lanserades den 14 juli och finns i flertalet butiker.  

Sofias tips - tillfälligt sortiment 14 juli 2020

Pasta Vongole

LÄS MER

Maremma och vermentino trivs i varandras sällskap. Det finns ingen tvekan. Jag med. Därifrån går det fortfarande att hitta helt druvrena viner på vermentino till schyssta priser. Letar vi oss upp till Bolgheri tummar vi förvisso inte på kvaliteten , men räkna med en högre prislapp och att mer internationella druvor som sauvignon blanc och viognier gett sig in i blenden.

Som vanligt är utbudet på Systembolaget snålt när det kommer till de mindre eftertraktade vinerna och druvorna.

Rocca de Montemassi som ingår i Zonin-koncernen gör en druvren och rättfram vermentino i Maremma, Calasole Vermentino 2018, nr 83176 för 119 kr. Inget stort, men ärligt och druvrent för en liten investering. Vinfirman Cecchi har också en gård i Maremma under namnet Val Delle Rose. Därifrån kommer bland annat Litorale Vermentino 2019, nr 72340, 139 kr. Ett genuint, friskt och läskande sommarvitt.

Andra producenter att hålla koll på är bland annat Tenuta La Parrina, Terenzi och Cacciagrande. Välkomna vermentino i sensommar.

Läs mer

Fler artiklar