Månadens Vinhus: Tenuta San Leonardo 

Det var en gång en prins. Så kan man nästan börja historien om vinhuset Tenuta San Leonardo i norditalien. Där huserar förvisso ingen prins, men för all del en och annan greve. Det är gott nog. 

Det började däremot som ett kloster. Så nog vilar det något heligt över vingården och huset San Leonardo i Trentino som har ägts av markiserna och familjen Guerrieri Gonzaga sedan början på 1720-talet. Den heliga drycken, vin alltså, kom in i bilden först under 1970-talet. Då sattes den första vinrankan i marken. Inspirationen togs från Bordeaux och inte minst vinhuset Sassicaia, som man delar blodsband med. Konsulthjälp och säkra vinhänder kom från erkände vinkonsulten Giacomo Tachis (4 november 1933 – 6 februari 2016), som har ett finger med i många storslagna viner i Italien. Må han vila i frid. 

Målet var att skapa det bästa vinet i norra Italien, eller varför inte hela Italien, på druvor från Bordeaux. Fast smaken och ursprunget skulle ändå tala italienska. Druvor som cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot och carménère planterades och 1982 var Tenuta San Leonardo redo att lansera sitt första vin. 

 

Annons:

Fokus skulle vara, och är i allra högsta grad, fräschör, finess och elegans snarare än 100-poängare med dyra fat. Mycket tack vare nuvarande ägaren greve Carlo Guerrieri Gonzagas ambitioner och mål. En annan viktig aspekt är klimatet. San Leonardos vingårdar ligger i Trentinos södra delar, precis vid gränsen till Veneto. Området präglas av sina fyra säsonger med stora skillnader mellan temperaturer under dag och natt. Närheten till floden Adige som slingrar sig längs med vinrankorna bidrar också med svalkande brisar och svala temperaturer. På samma sätt får man också skydd från de närliggande alperna.

Utöver förmånen med det unika läget, skördas all frukt för hand och man är noga med att hålla skördeuttaget på en låg, hälsosam nivå.

 

Idag består ägorna av cirka 25 hektar, där man har utökat med petit verdot under årens lopp. I norra delarna av regionen kultiverar man även mindre delar riesling och sauvignon blanc. Två viner som också går i samma fotspår som de röda. Sedan 2015 är ägorna ekologiskt certifierade.

Numera drivs San Leonardo av Carlos son, Anselmo, som inte har några tankar på vare sig jaga de där Parker-poängen eller förvandla karaktären på vinerna.

Varför ändra ett vin(n)ande koncept?

Tillgängliga viner från San Leonardo. Importör är Sigva.

Vette di San Leonardo Sauvignon Blanc 2017, nr 79327. 159 kr. Beställning.

Mineralmättad och krispig sauvignon blanc med en egen svalodlad och häftig stil. Batonage och några månader på jästfällningen har bidragit med en ljuvlig rondör och krämiga smaker av vit persika, söt citrus, våta stenar och ostronskal. Gratinerad getost tack.

Riesling 2017, finns via privatimport och på krogen.

Rökig och riktigt läcker typ av riesling med bra tryck i frukten. Här finns citrusskal, lime, grapefrukt och en läcker sälta som längtar efter skaldjur och färska ostron.

Terre di San Leonardo 2015, nr 78859. 159 kr. Beställning.

Doften och smaken avslöjar ursprunget, druvorna till trots. Vinet är uppfriskande, renande och mycket italienskt med sval cassis, syrliga körsbär och körsbärskärnor med en ihållande mineralisk syra. Lyxar till vilken hämtpizza som helst. Eller charkbricka. Eller bolognese. Alla dagar i veckan.

En klassisk Bordeauxblend gjord på  50 % cabernet sauvignon, 40 % merlot och resterande carmenere. Merparten av vinet har legat i 18 månader på stora slavonska fat.

San Leonardo Vigneti delle Dolomiti 2013, nr 92239. 549 kr. Lanserades i ett litet parti den 15/2.

Det finns ett mindre antal flaskor kvar i vinkällarbutikerna. För den som tycker att storleken har betydelse; magnum ligger redo att beställas via BS.

Firmans flaggskepp som har legat på både cement samt nya och gamla fat. Även här är det Bordeauxdruvorna som dominerar i form av cabernet sauvignon, merlot och resterande carmenere.

San Leonardo har en helt annan mer mogen framtoning än Terre, med toner av ceder och sandelträ, tobak, några puffar från en fyllig cigarr, balsamicodoppade skogsbär och en lång nervkittlande syra. Husstilen känns igen, där lätthet går före tyngd och mineralsälta är a och o. Ett vin som kan lagras i många, många år.

Läs mer

Fler artiklar