Månadens Vinhus: Sella & Mosca

Månadens Vinhus tar med oss på en resa långt söderut, hela vägen till Medelhavets näst största ö. En kontinent i sig, med en rik historia, eget språk, spännande kultur och en lång tradition av att göra vin. Ön heter Sardinien. 

Månadens Vinhus: Sella & Mosca

På Sardiniens nordvästra kust, nära staden Alghero, ligger en av Italiens största vinfirmor; Sella & Mosca. Namnet är en sammanslagning av signore Sella, en ingenjör och advokaten signore Mosca. Två goda vänner från Piemonte, som gav sig ut på en gemensam resa i slutet på 1800-talet. En resa med destination norra Sardinien. Det var kärlek till ön vid första ögonkastet. 

De är långt ifrån ensamma. Många resenärer har förälskat sig i denna exotiska ö. En ö med lyxiga hotell, kristallklart vatten, vita stränder och den kända jetsetkusten Costa Esmeralda. En ö som en gång i tiden tillhörde norra Spanien, ett arv man än idag bär med sig. Gatuskyltarna i Alghero har fortfarande katalanska namn och den lokala dialekten, eller språket snarare, klingar mer spanskt än italienskt ibland. 

 

 

Medelhavets näst största ö, med endast 1,5 miljoner invånare är så fylld av kultur, historia, språk, fantastisk gastronomi och inte minst vin, att titeln nästan är i underkant.   

Månadens Vinhus: Sella & Mosca

En av öns stora druvor är den blå cannonau. Ett sardiskt namn för druvan grenache. Den kom troligtvis dit tack vare de spanska Aragonierna, som styrde ön från 1300-talet och fram till början av 1700-talet. Därefter blev Sardinien åter en del av Italien. Med spanska influenser. Cannonau är idag den mest planterade druvan med arealer om cirka 7500 hektar. Vinet fick sin DOC-status 1971, där både rosé och rött ingår. För att få beteckningen ”Riserva” måste vinet innehålla minst 90 procent cannonau och 10 procent andra blå, inhemska druvor. Alkoholhalten ska ligga på minst 13 volymprocent och vinet ska ha lagrats minst två år, varav minst sex månader på fat gjorda av ek eller kastanj.

Cannonau är även en av de viktigaste druvorna hos Sella & Mosca, vars firma och vinkällare stod klar redan 1903. Bara några år efter de två vännernas upptäcktsfärd på ön. Under åren har vingården byggts upp, sakta men mycket säkert. Idag består ägorna av hela 650 hektar. Där är mer än 550 av dem odlade med vin. Från cannonau till carignano – det lokala namnet för carignan – till frisk vermentino, torbato och även internationella cabernet sauvignon och sauvignon blanc.

 

Månadens Vinhus: Sella & Mosca

Förkärleken till de lokala druvorna till trots, så var det faktiskt cabernet sauvigon som satte Sella & Mosca och även Sardinien på världens vinkarta. Vinet Marchese di Villamarina lanserades 1989 och är gjort på uteslutande cabernet sauvignon. Rankorna planterades på en utvald vinplott under 1950-talet, och har sedan sin lansering vunnit det ena vinpriset inklusive många röda räkor (Gambero Rosso) efter det andra.

Den gröna torbato är en inhemsk druva. Den tros ha sitt ursprung i Spanien och kan precis som cannonau ha kommit dit tack vare spanjorerna. Sella & Mosca är den enda producenten som har sett till att torbato får fortleva och numera frodas, då dess odlingar i stort sett försvann under 1900-talet. Det är en känslig och tunskalig druva som mognar sent. Den kännetecknas av en fin rökighet, sälta, mineraler och citrustoner. Hos Sella & Mosca används den att göra både mousserande och stilla viner.

 

Annons:

Sammanlagt producerar Sella & Mosca fem miljoner flaskor om året, utspritt på ett 20-tal olika etiketter. Från mousserande och stilla vin på torbato till rosé, olika stilar av vermentino och cannonau och även sött. Sedan 2016 ingår firman i Terra Moretti Group, där andra kända namn som Bellavista och Petra ingår. Jag besökte Sella & Mosca för fem år sedan och minnena är fortfarande starka. Egendomen ligger bara några kilometer utanför staden Alghero och det är lätt att ta sig dit med bil.

Allt är inte vingårdar. Här finns ett fint besökscentrum, vinbutik och möjligheten att boka in sig på guidade turer med olika teman på provningar. Sedan något år tillbaka ingår också ett boende, Casa Villamarina. Perfekt för den som behöver sova ut efter en lång dag av provningar och mat.

Mat är en annan viktig del av Sardinens frodiga kultur. En måltid börjar ofta med pane carasau, ett lokalt krispigt tunnbröd bakat i gamla vedugnar. De äts ofta med tunna skivor skinka och sardisk pecorino. Allt sköljs ned med sval vermentino. Därefter går man gärna på de stora grillspetten med helstekt gris. Perfekt till fyllig och fruktdriven cannonau. Ett vin med smaker av medelhavets varma örter, solsken och sälta från havet.

Sella & Mosca har nyligen bytt importör i Sverige. I och med det hoppas jag att denna historiska och viktiga gård får ett nytt uppsving. Framför allt hoppas jag att vi börjar upptäcka mer av Sardinien. Både maten, kulturen och öns spännande historia. Samt de lokala vinerna så klart. Här kan man fortfarande hitta personliga och unika viner, präglade av sin växtplats – inte av efterfrågan, marknaden och trender. Sardinien må ha sina lyxiga stränder och flashiga hotell, men vinerna kostar inte alls därefter. De bara smakar av Sardinien.

Hemsida Sella & Mosca 

 

Tre viner att prova från Sella & Mosca

Cala Reale Vermentino 2019, nr 78839. 139 kr

Månadens Vinhus: Sella & MoscaÖrter, mineraler, persika, aprikoser, gula plommon och fin sälta.

Mycket uppfriskande vementino med smak av den sardiska solen men också av havets brisar och svalka.

Utmärkt till pecorino, pasta vongole, fisktartar, sashimi och varför inte frasig fisk. Lagrad på ståltank.

 

Cannonau di Sardegna 2019, nr 2162. 99 krMånadens Vinhus: Sella & Mosca

Saftigt, inbjudande och uppfriskande. Snyggt och spännande vardagsvin 2.0!

Fram flödar torkade körsbär, rosor, vilda hallon tillsammans med cedertoner och en hint av eneträ. Avnjut gärna till köttbullar, tomatpasta, grillad fläskkarré och även grytor på linser och riven pecorino. 50 procent av vinet har lagrats på stål- och cementankar, resten på stora slavonska fat.

 

Cannonau di Sardegna Riserva 2018, nr 2004. 129 kr. FS

Mer koncentration, mer frukt och även ett schysst tanningrepp.                                                                     Månadens Vinhus: Sella & Mosca

Men den saftiga cannonaufrukten är på plats i form av varma jordgubbar, viol, mörka plommon, torkade tobaksblad och vild garrigue. Här kan vi plocka fram grillspett på helstekt gris!

Denna Riserva är lagrad 24 månader på slavonska fat.

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Läs mer


Fler artiklar