Månadens Vinhus: Saint Clair Family Estate

Nytt vinhus, ny månad och en riktigt solig sådan dessutom. Juni börjar vackert och välkomnande. Vi svalkar oss gärna med de vita friska vinerna från Saint Clair Family Estate på Nya Zeeland. 

Månadens Vinhus: Saint Clair Family Estate

Det ska erkännas att vi är lite sent ute, International Sauvignon Blanc Day var redan den 3 maj. Men Nya Zeeland handlar inte enbart om sauvignon blanc, även om deras signaturstil har satt landet på vinets världskarta. 

Nya Zeeland är däremot ett ungt vinland. Sauvignon blanc framställdes för kommersiell bruk först år 1979 och blev snabbt en stor framgångssaga. Vinerna från regionen Marlborough var lika populära bland konsumenter som producenter, tack vare de omisskännliga dofterna och smakerna av gräs, krusbär, svartvinbärsbuske, kattpink och grön paprika. Älskad av många, men inte av alla. 

Det finns däremot flera stilar av sauvignon blanc tack vare klimatet i Marlborough, det område i landet som har flest odlingar av druvan. Många soltimmar och varma temperaturer bidrar till bra druvmognad och de kalla och svala nätterna ger vinerna en fin friskhet och hög syranivå. Samt en mångfald i områdets olika terroir.

Succén med sauvignon blanc var så stor att många bjässar i dryckesbranschen såg dollartecken flimra förbi ögonen. Flertalet av de viner vi ser på hyllorna idag tillhör stora aktörer - inget fel med det. Men visst är det trevlig när små familjeföretag kan fortsätta vara självständiga och jobba för sin sak och kvalitet.

Annons:

En av dessa kvalitetsfirmor är Saint Clair. Det grundades redan 1978 av Neal och Judy Ibbotson som på den tiden ägde vingårdar och arbetade med att sälja frukten till lokala företag. Namnet tog man från Sinclair, en familj som byggde det första huset i staden Blenheim – centret för landets vinproduktion på den norra delarna av Nya Zeelands sydö. Namnet omvandlades på sikt till Saint Clair, då familjen Ibottson beslutade sig för att göra eget vin under egen etikett.

Saint Clair Family Estate formades 1994 och vinerna fick en rivstart med värdiga vinpriser och utmärkelser som gick även hem hos vinkonsumenterna.

Idag är nästan hela familjen Ibottson engagerade i något led av företaget. Med allt från marknadsföring till försäljning och formgivning av flasketiketterna. Trots att Saint Clair fortfarande är familjeägt har man hög kapacitet att producera en stor serie med viner. Detta tack vare att man hela tiden investerar i nya vingårdar samt har långtidskontrakt på bra vingårdar.

Idag gör man viner i fyra olika nivåer, Vicar’s Choice som är instegetserien, Premium Range, Pioneer Block och toppvinerna som går under namnet Reserve Range. Fokus ligger så klart på sauvignon blanc, fast Saint Clair producerar även sval pinot noir, merlot, cabernet sauvignon, chardonnay, pinot gris, viognier, grüner veltliner, rosé och mousserande vin. För att bara nämna några få.

Hemsida: https://saintclair.co.nz

Vi har provat igenom en del av det som ligger i Systembolagets sortiment. Att resa till Nya Zeeland är enkelt – i fall fall via vinet.

Saint Clair Dawn Méthode Traditionelle 2015, nr 95519. 449 kr. 1200 flaskor lanserades den 3/4. Finns kvar i ett fåtal butiker.

Seriöst, stramt och livligt med rökig mineral, läcker sälta och drag av gröna äpplen och ett hav av citrusfrukter. Gjort enligt champagnemetoden på de tre vanligaste druvorna pinot noir, pinot meunier och chardonnay.

Kuriosa, Dawn är namnet på Neals mamma som firade varje dag med ett glas bubbel. En värdig hyllning och kanske något att ta till sig då hon uppnådde den aktningsfulla åldern om 105 år.

Saint Clair Pioneer Block 3 Sauvignon Blanc, nr 3577. 129 kr. Fast sortiment, finns i cira 50 butiker

Här var det bra drag i syran! Nästa sipp bjuder på grapefrukt, grillad citron, rivet citrusskal, mormors fläderblomssaft passionsfrukt och kvitten. Härligt tropisk, lätt yppigt och på samma gång seriöst och svårt att inte falla pladask för. Den livliga och levande frukten kommer från en mindre parcell, Block 3, inne i vingården.

Saint Clair Pioneer Block 11 Chardonnay 2015, nr 71538. 169 kr. Beställning.

Krämig och djup chardonnayfrukt mogna stenfrukter utgör stommen. De fina fatkryddorna lägger på ett extra lager med mocca, rökiga mineraler och fin fräschör. Kan sparas vidare för den med tålamodet på sin sida.

Saint Clair Pioneer Block 23, nr 2936. 89 kr för picknickflaska om 375 ml. Fast sortiment, finns i cirka 110 butiker.

Kryddigt, saftigt och uppfriskande med syrliga hallon, jordgubbar, mineraler, en pust av ceder och mörk bitter chokad. Stramt och samtidigt fasligt lättsippat.

Månadens Vinhus: Saint Clair Family EstateMånadens Vinhus: Saint Clair Family EstateMånadens Vinhus: Saint Clair Family EstateMånadens Vinhus: Saint Clair Family Estate

Månadens Vinhus: Saint Clair Family Estate

Fakta Nya Zeeland är ett mycket litet vinland. De producerar mindre än 1 procent av den totala vinproduktionen i världen. Men de är stora i vinets värld ändå, tack vare sin unika stil på sauvignon blanc. Hela 86 procent av landets totala export består av krispig, aromatiskt och klassisk sauvignon blanc med signum Nya Zeeland. En stil som ingen kan ta ifrån landet.

Läs mer

Fler artiklar