Månadens Vinhus: Pietro Cassina

Det är dags att besöka en nytt vinhus. Och därmed en ny plats. Vi reser till Piemonte, i norra Italien. För en vinälskare är det säkerligen ingen ny plats alls. Men frågan är om så många har varit i norra Piemonte, i den del som kallas Alto Piemonte. Där ligger månadens vinhus Pietro Cassina.

Månadens Vinhus: Pietro Cassina

I Alto Piemonte dricker man spanna. Och gärna ett glas vespolina eller varför inte erbaluce. De sistnämnda druvorna har så vitt jag vet inga synonymer. Spanna är däremot det lokala namnet för kändisen nebbiolo. Druvan som vinskribenter, sommelier och vinälskande konsumenter så gärna vill fylla upp glasen med. Nebbiolo har varit hett eftertraktat i många år. Och törsten verkar omöjlig att släcka. 

Barolo och Barbaresco vars områden kan bara producera en viss mängd, men höjningens på prislappen verkar inte vara lika begränsad. Istället har törsten och nyfikenheten gjort att konsumenterna börjat söka sig norrut, till den schweiziska gränsen där Alto Piemonte ligger. Området i sig består av endast 1200 hektar, och är uppdelat mellan mindre deldistrikt som Ghemme, Boca, Bramaterra, Gattinara och Lessona bland annat. Här har nebbiolo odlats sedan länge och har faktiskt en mycket längre historia än Langhe söderut med sina berömda viner Barolo och Barbaresco.

I Lessona ligger månadens vinhus Pietro Cassina. 

Hemsida: http://www.pietrocassina.com

 

Annons:

Månadens Vinhus: Pietro Cassina

Pietro Cassina är som många av sina vinodlande kollegor i Alto Piemonte, en relativt liten familjefirma. Ägorna består av sex hektar, där nebbiolo tar upp merparten av odlingarna. Pietro, som äger och driver vinfirman, odlar även vespolina och erbaluce som omvandlas till mousserande vin.

Pietro byggde sitt moderna vineri och gård år 2005 och trots sin ungdom har man redan lyckats skapa sig ett namn i området. Tack vare läget som är omringat av skyddande skog får man ett unikt mikroklimat, där jordmånen är rik på syre och mineraler. Cassina har inte en traditionell ekologisk certifiering, istället är de medlemmar av en organisation; Lotta Integrata. Organisationen jobbar hållbart och naturligt för att bekämpa skadedjur med mera i vingården. Här gäller gödsel från kor och hästar i vingården.

Stilmässigt skiljer sig denna nebbiolo en del från den som vi eventuellt är mer vana vid, från Barolo och Barbaresco. Generellt kan man säga att vinerna är något svalare med krispig röd frukt, höga syror, sandiga tanniner och något lättare intensitet.

Och där är Pietro Cassina platsar in. Stilmässigt är de precis så. Svala, eleganta och finlemmade viner. Alla viner lagras enbart på stora ekfat från Schweiz och Österrike. En typ av fat som Pietro anser är bäst lämpad för sina druvor då de inte tar över den fina frukten.

Och visst är det ren nebbiolofrukt vi vill ha. Frukten som är så eftertraktad av alla.

Månadens Vinhus: Pietro Cassina

Tips på vad du kan investera i just idag. Importör är Handpicked Wines. 

Pietro Cassina Rosato Rosa Rosarum 2018, nr 74298. 149 kr. Beställningssortimentet.

Läskande ren och rosaskrimrande rosé gjord på 100 procent nebbiolo. Lingon, tranbär, rosor, vilda örter och massiva mineraler i glaset. En doft av vår. Och hopp.

 

 

Pietro Cassina Severina 2015, nr 74096, 199 kr. Beställningssortimentet.

Här gäller bara ståltank vilket bidrar till otroligt slank och rasande ren frukt, Krispigt med nerviga syror, färska rosor, mineral och och stor fräschör.

 

 

Pietro Cassina Lessona Pidrin 2014, 95902. 249 kr. Lanserades i tillfälligt sortiment i april förra året. Det finns fortfarande flertalet flaskor kvar i utspridda butiker.

Det finns även kvar en liten samling av årgång 2013, dock endast i Malmö. Var snabb!

Om 2014 skrev jag så här:

Alto Piemonte – attans vad bra du är! Tanninerna är sandiga och söta. Frukten är spänstig, kittlande och bjuder på oss små körsbär i sällskap av lagerblad, örter och torkade löv.

 

Läs mer

Fler artiklar