Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Vinkällare champagne collection Palmer
Skriven av Sofia Ander

Månadens Vinhus: Palmer & Co 

Det lackar mot jul i år igen. När den väl är avbockad ska vi ladda om för årets sista högtid - nyårsafton. Helst med ett glas champagne i handen. Månadens Vinhus tar oss lägligt nog till Champagne för ett besök hos Palmer & Co.

Månadens Vinhus: Palmer & Co

– Har du tips på en prisvärd champagne?

Frågan är ständigt återkommande, och ordet prisvärdhet är ett relativt begrepp. Det kan vara 200 kronor för en del. Eller 600 kronor för andra. Mitt svar blir det däremot ofta detsamma – Palmer & Co. Bakom namnet hittar vi ett av de bästa kooperativen i Champagne. 

Champagnehuset lyckas med ekvationen vettigt pris + hög kvalitet + kontinuitet. År efter år. Flaska efter flaska. Bakom det konsekventa och välgjorda ligger lång erfarenhet och framför allt en stor tillgång av fin frukt. 

Andra välkända kooperativ i Champagne är bland annat Union Champagne, som står bakom varumärket De Saint-Gall. Nicolas Feuillatte är också en känd aktör, och den största av dem alla, bestående av över 80 mindre kooperativ och hela 5 000 odlare. Champagne de Castelnau är ytterligare ett hus som först drevs av en familj i Epernay. Det sålde vidare för snart 20 år sedan till en stor grupp vinodlare. 

Kooperativ i Champagne är inget nytt eller ovanligt. Idag finns det cirka 130 kooperativ i olika konstellationer i området. En av dem är alltså Palmer & Co. I min mening det främsta. De har också en lång och gedigen erfarenhet. Grunden till kooperativet lades 1947. Då under namnet Producteurs des Grands Crus de Champagne, som bestod av sju odlarfamiljer i Avize. I deras ägor ingick både Premier Cru och Grand Cru-gårdar. Några år senare flyttandes egendomen in till Reims och i samma veva tog man också över ett nytt champagnehus: H Goulet. En hus som gav dem tillgång till stora källare där man kunde lagra sina viner. Källarna används än idag och är fortfarande sätet för Palmer & Co.

I samband med sitt 20-års jubileum, bytte man namn till Societé Coopérative de Productuers des Grands Terroirs de la Champagne. En namn som så småningom omvandlades till det mer enkla och inte minst internationella Palmer & Co. Idag har man tillgång till över 400 hektar vinodlingar, fördelat mellan 230 odlare. Produktionen har sakta men säkert nåt en miljon flaskor årligen, fördelat mellan sin inbjudande brut reserve, blanc de blancs, blanc de noir och rosévin. Man är också duktiga på att buteljera sin champagner på magnumflaskor. Flertalet av dem finns på hyllan och via beställningssortimentet på Systembolaget.

För den som vill njuta ännu mer och längre, kan man numera övernatta på The Domaine de Chalet. En litet boutique-hotell som ägs och drivs av Palmer & Co. Där kan man också inta en bättre måltid på La Table d’Hôtes, hotellets restaurang. Gissningsvis med god champagne i glasen.

För mer information, besök hemsidan här.

Jag har ännu inte besökt Palmer & Co eller hotellet. Men återkommer till dem ofta, via glaset och i vintips. Vi har precis provat igenom några nya årgångar av det som finns på Systembolagets hylla och valt ut några uppfriskande tips inför bubblande helgdagar.

Palmer & Co Brut Reserve, nr 7372. 329 kr. Fast sortiment, finns i över 380 butiker. Är även tillgänglig på halvflaska samt magnum.                

Härligt knäckig och fyllig i stilen med både dofter och smaker av bakade äpplen, mogen citron, grapefrukt och rostad brioche. Mycket champagne för pengarna, som vi matchar till krustader fyllda med Skagen eller krämig röra på lax. Har legat i tre år på jästen och består av över 30 procent reserve-vin. Görs på cirka 50 procent chardonnay, 40 procent pinot noir och resten meunier.

Palmer Blanc de Blancs 2017, nr 7553. 389 kr. Fast sortiment, finns i över 190 butiker. Årgång 2008 på magnum finns tillgänglig via beställning. Take a hint!            

Nylandad årgång av denna rena och citrusfriska blanc de blancs. Den är krämig, pigg och livfull. Glaset fylls med bakade gula äpplen, citrusfrukter, frasig croissant och behagligt ihållande mousse. Har legat på sin jästfälling i över fem år. Dosagen ligger på klädsamma sex gram. Servera till varm och nybakad brioche, fylld med hummer, lite majonnäs och en droppe tabasco.

Palmer & Co Vintage Brut 2015, nr 7867. 409 kr. Fast sortiment, finns i över 230 butiker. Årgång 2013 på magnum ligger i beställningssortimentet.

En årgångschampagne ska lagras i minst tre år, enligt regelverket i Champagne. Palmer & Co överstiger alltid detta krav och lagrar sina årgångar i minst fyra år. Denna vintage görs på ungefär lika delar chardonnay och pinot noir. Den är direkt och inbjudande. Här hittas vinteräpplen, färska nötter och mogna stenfrukter. I eftersmaken hittas ännu mer – aningen honung, renande sälta och uppfriskande mineraler. Till smörstekt råraka med löjrom, citron och crème fraîche.

Palmer & Co Brut Reserve       Månadens Vinhus: Palmer & Co       Månadens Vinhus: Palmer & Co

Månadens Vinhus: Palmer & Co

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Foto: Raphael Cameron

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer