Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Månadens Vinhus: Les Vignobles Foncalieu
Skriven av Sofia Ander

Månadens Vinhus: Les Vignobles Foncalieu

En presentation av ett nytt vinhus fortsätter även under sommaren. En period då vi kanske har tid över att läsa, lära oss nya saker och framför allt förkovra oss mer i ämnet vin. I juni tar vi en tur till Languedoc-Roussillon. 

Månadens Vinhus: Les Vignobles Foncalieu

Namnet Foncalieu kanske inte säger så mycket, men om vi skriver Puy Cheri då? Det trevliga rosévinet som funnits på hyllorna i över 20 år. Då tror jag att det går upp ett litet vinljus. Alla har nog provat rosévinet, både en och tre gånger. Det kanske till och med finns i ditt glas just nu?

Pålitliga och snällt prissatta Puy Cheri produceras av Les Vignobles Foncalieu. Det är stor sammanslutning av både kooperativ och vinodlare i södra Frankrike. Samverkande av denna typ är inte ovanligt, särskilt inte i Languedoc-Roussillon, som är en vidsträckt vinregion. Flera viner från Foncalieu klassas som IGP Pays d’Oc, vilket ingår i ett ännu större vinområde. Frankrikes största till och med.

IGP (Vins d’Indication Géographique Protégée) Pays d’Oc skapade 1987, mycket tack vare det stora kvalitetsarbetet som då pågick i Languedoc-Roussillon. Vinerna inom denna kategori sträcker sig från Provence i öster ända till Pyrenéerna. De omfattar idag över 120.000 hektar, vilket är ungefär hälften av regionen Languedoc-Roussillon. I dagsläget är hela 22.000 hektar ekologiskt certifierade. 

Tack vare storleken har vinodlarna möjligheten att välja mellan 58 godkända druvsorter, odlade på flera typer av jordmåner och med varierat klimat. Merparten av vinerna är röda, med 44 procent, därefter rosé som står för 30 procent av produktionen och därefter vitt med 26 procent. 

Chardonnay är den dominerade druvan, följt av sauvignon blanc och på den röda sidan ser vi merlot och cabernet sauvignon. För rosé dominerar grenache och cinsault följt av syrah. En stor fördel, framför allt för konsumenten, är att producenterna under IGP Pays d’Oc ofta väljer att sätta ut druvsorten på etiketten. 

 

Grunden till Les Vignobles Foncalieu lades i slutet på 1967 av Maurice Grignon. Han gick ihop en grupp vinproducenter i Languedoc, för att kunna samverka och utveckla vinnäringen i området. Idag består producenten av hela 650 odlare som bidrar med sin frukt. Frukt som tas från marker om 4000 hektar spridda främst över Languedoc-Roussillon.

Ordet kooperativ klingar ibland lite småtrist, inte minst i vinets värld. Men Foncalieu låter sig inte hindras av det. De har gjort stora investeringar i sina vinerier och sin utrustning de senaste tio åren. Fokus ligger inte bara i att producera mycket vin. Hållbarhet i alla led och viner med ekologisk certifiering ökar för varje skörd och år.

 

 

Tack vare sin storlek och tillgång till vinmarker med olika terroir, kan Foncalieu göra viner i alla former, smaker och stilar. Tillgängliga viner med sympatiska prislappar är betydande. Fast inte enbart. I ägorna ingår också Château Haut Gléon. En vacker vingård som ligger mitt i Corbières, vilken man förvärvade 2012. Här går man upp både pris- och kvalitetsmässigt. Odlingarna består av 35 hektar, med inriktning på klassiska sydfranska druvor som carignan, grenache, carignan och vermentino. Gården i sig är också ett vackert hotell, inbäddat mellan vinrankor, bergstoppar och soliga palmer. Där skulle i alla fall gärna jag ligga på en solstol och sippa på sydfransk sval rosé.

Mer info om Château Haut Gléon med priser, boende med mera finner ni här.

Foncalieu tar också emot besökare som vill komma och prova igenom den breda serien av viner. De tas emot på Comptoir de la Cité, en byggnad som ligger i mitt i den historiska staden Carcasonne. Mer info finns på hemsidan. 

Provade viner

Puy Chéri Syrah 2020, nr 2209. 79 kr. Fast sortiment, finns i samtliga butiker.Puy Chéri Syrah Rosé 2020

Rosévin har blivit något av Foncalieus signum, och redan här vid 79 kronor tummar man inte på kvaliteten.

Fräscht på 100 procent syrah, med både solig frukt och mycket charm. Vilda hallon, jordgubbar, blodapelsin och örtkvistar på toppen.

Pigg liten sak som alltid är pålitlig och smakar mer än sina 79 riksdaler. Finns även på BiB för 229 kronor.

 

I beställningssortimentet finns nu en ny serie med viner från Foncalieu, som går under namnet Le Versant. Ordet betyder sluttning på franska och fokus ligger på en druva och framför allt smaken av soliga Languedoc.

Le Versant Chardonnay 2019, nr 70520. 109 kr

Krämigt och generöst med solvarm och glad frukt som persikor, aprikos, mango och ett kryddig avslut där vi hittar muskot, lite mocca och nötter. Laxsida och avokadoröra blir utmärkt.

Le Versant Syrah 2019, nr 70716. 109 kr

Tydlig syrah med fin solvärme och charm. Gott om spänstig frukt och kryddiga toner av anis, lakritsrot och ett hav av varma skogsbär. Gott och ännu godare till grillad biff med gremolata.

Le Versant Pinot Noir 2019, nr 79260. 119 kr

Inbjudande med härligt saftiga svenska jordgubbar, ett gäng skogshallon, röda syrliga körsbär, lagerblad och fin sälta i slutet. Griper tag och blir toppen till sommarens helgrillade kyckling och grillade grönsaker.

Månadens Vinhus: Les Vignobles Foncalieu      Månadens Vinhus: Les Vignobles Foncalieu    Månadens Vinhus: Les Vignobles Foncalieu

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer