Månadens vinhus: Langlois-Chateau 

Denna månad svalkar vi oss med friska bubblande viner från Loiredalen i Frankrike. I vinglaset håller vi upp Crémant de Loire från det duktiga vinhuset Langlois-Chateau. 

I centrala Frankrike ligger en flod vid namn Loire. Floden omringas av vackra gamla slott och en del av dalen är till och med ett världsarv.

Området i sig är vidsträckt och utöver slotten präglas fälten av vinrankor. Loiredalen sägs vara ett av Frankrikes vackraste delar. Och vinerna, ja de är mycket vackra de med. 

Från rött, till sött och krispigt vitt och bubbel. Tack vare områdets storlek och mångfald kan man producera en stor bredd av vintyper här. Till och med mousserande vin, som görs på samma sätt som i Champagne. Ordet champagne har dock en skyddad ursprungsbeteckning och får bara användas på viner från just Champagne. 

Det görs mousserande vin i hela sju delar av Frankrike och för att särskilja dessa från Champagne, uppkom termen crémant i slutet på 1980-talet. Några av de vanligaste ursprungen är bland annat Bourgogne, Alsace och inte minst Loire. Här i Loire ligger månadens vinhus Langlois-Chateau, som faktiskt ägs av det välkända champagnehuset Bollinger. 

Likheterna med champagne är ungefär lika många som olikheterna. I Alsace används främst riesling och pinot noir i de mousserande vinerna och i Loire har druvan chenin blanc och cabernet franc viktiga roller. I Loire är det tillåtet att göra mousserande vin i distrikten Anjou, Touraine och Saumur. Saumur är den mest betydande delen och det är också där Langlois har sitt säte. 

Även om Langlois-Chateau nu för tiden ägs av Bollinger, fortsätter familjen driva det på samma vis som de har gjort sedan slutet på 1800-talet. Det är fortfarande en liten producent, som fokuserar på kvalité framför kvantitet. Deras årliga produktion ligger på omkring 700.000 flaskor med stilla, sött och bubblande vin. En stor del av deras vingårdar är både ekologiskt och biodynamiskt certifierade. 

Enligt lag måste en Crémant de Loire lagras i minst 12 månader på sin jästfällning. Hos Langlois-Chateau ligger de alltid minst de dubbla. Deras brut har till och med legat i tre år, vilket ger både brödigare och fylligare smaker. Ett gott och inte minst billigare alternativ än champagne, när du vill ha bubblor i glaset. Och de vill man ju ofta, eller hur? 

 

Annons:

Langlois Crémant de Loire Brut, nr 7404. 139 kr

Den långa tiden på jästfällningen har bidragit med krämiga bubblor och intensiva smaker av gula äpplen, mogen citrus, lätt rostade toner och en frisk mineralitet. Här finns struktur, elegans och en direkt drickglädje; allt i samma glas! Strålande bubbel för sina pengar.

Gjort på 60 procent chenin blanc och lika delar chardonnay och cabernet franc.

Langlois Crémant de Loire Brut Rosé, nr 76063. 149 kr. Beställningsvara.

Bara färgen lockar! Läckert laxrosa och i glaset hittar vi granatäpplen, lingon, tranbär och friska tanniner från den kalkrika jorden och druvan cabernet franc. Vinet kombinerar den flörtiga frukten och lyckas samtidigt både vara stram och behålla finessen. Ett av sommarens rosébubbel!

Basen består av cabernet franc och en mindre del pinot noir.

Quadrille de Langlois-Chateau Extra Brut 2012, nr 94028. 199 kr. 2400 flaskor

Vill du investera lite till i ett specialsläpp från Langlois? Det här vinet lanserades i december förra året, precis lagom till jul. Än finns det någon flaska kvar att skåla i.

Det är gjort på 60% chenin blanc , 15% chardonnay, 15 % cabernet franc och en liten del pinot noir.

Extra brut betyder extra torr – inget extra socker tillsatt.  Quadrille de Langlois-Chateau är fylld med mineraler, stenrök, sälta och gula mogna stenfrukter.

 

Här kan du läsa mer om vinerna från Loire: http://loirevalleywine.com

Och här kan du läsa mer om Langlois-Chateau: http://www.langlois-chateau.fr

Läs mer

Fler artiklar