Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Månadens Vinhus: Krugscher Hof och Menger-Krug
Skriven av Sofia Ander

Månadens Vinhus: Krugscher Hof och Menger-Krug

Månadens vinhus blir faktiskt två hus - i ett. Det blir också besök på två platser. Regionerna Rheinhessen och Pfalz i Tyskland.

Månadens Vinhus: Krugscher Hof och Menger-Krug

En familj, två egendomar, riesling i siktet och med ett starkt fokus på mousserande vin. Ungefär så kan vi sammanfatta vinfirman Menger-Krug. Vinresan startar i Pfalz. En vinregion som kan jämföras med Tysklands Toscana, för att citera redaktör Anders. Läs gärna mer i hans artikel nedan om regionen. 

Pfalz präglas av ett något mildare klimat, än till exempel Rheingau som ligger längre norrut. Snällare temperaturer gör att även blå druvor får en fin och jämn mognad här. Framför allt pinot noir, eller spätburgunder, som den heter på tyska. En druva som numera har ett starkt fäste i Pfalz. En druva som är på stark frammarch i hela landet till och med.

Riesling är dock dominerande i regionen, som är landets näst största vinområde med 23.000 hektar odlad vinmark. Överlag blir stilen på rieslingvinerna med ursprung Pfalz något rundare och mer generösa i frukten. Gula stenfrukter, söta kryddor och uppfriskande syror ingår i köpet. 

 

I utkanten av den lilla pittoreska och livliga byn Deidesheim ligger egendomen Motzenbäcker. Inom stadskärnan finns flertalet erkända producenter som Basserman-Jordan, Von Winning och Von Buhl bland annat. Samtliga inom gångavstånd. Deidesheim har också många bra hotell och klassiska restauranger. För tips, kika längst ner i artikeln.

Här har familjen Menger-Krug producerat vin sedan 1883. Framför allt mousserande vin. Numera bubblar det ständigt i vineriet – mer än någonsin. Tack vare Marie Menger-Krug som tagit över efter sina föräldrar för bara några år sedan. Hon har kommit in med passion, envishet och smittande entusiasm. Tajmingen kunde inte vara bättre. Intresset för mousserande vin har aldrig varit så stort som det är idag. Inte bara från Champagne. Idag är det lätt att bli imponerad av alla välgjorda bubblande viner från England, Spanien, Italien och inte minst Tyskland.

– Vi försöker göra mousserande vin utefter våra förutsättningar, med våra jordar, vår terroir och druvor. Inte efterlikna champagne, säger Marie bestämt.

Marie gillar onekligen bubbel. Hela 17 etiketter kan det bli under ett bra år, fördelat på cirka 100.000 flaskor. En del cuvéer är så klart väldigt limiterade. Marie som är utbildad oenolog, hyser enorm respekt för miljön och naturen. Samtliga viner är ekologiskt certifierade och även veganvänliga, då Marie själv är vegetarian. Denna röd tråd finns med i alla led i firman. Från vingården till innehållet i flaskan.

 

Provade viner från Motzenbäcker by Marie Menger-Krug

Motzenbäcker Rosé Brut, nr 56004. 189 kr. Ordervara

Charmerande, krämigt och direkt inbjudande med aromer av rosor, röda plommon, jordgubbar och bubblor med spänst. Smarrigt vår- och sommarbubbel som görs på 95 procent pinot noir och en droppe merlot. Dosagen ligger på cirka sex gram per liter. Har legat i minst 16 månader på sin jästfällning.

Motzenbäcker Riesling Sekt Kalkstein, nr 55257. 189 kr. Ordervara

Livligt, uppfriskande och med en välbehövlig injektion av C-vitamin! Citrusfrukter, rivet limeskal, stenrök och energiska mineraler väntar i första sippen. Aperitif som följer med till krustaderna fyllda med löjrom. Här ligger dosagen på cirka åtta gram.

Månadens Vinhus: Krugscher Hof och Menger-Krug      Månadens Vinhus: Krugscher Hof och Menger-Krug

Vi tar oss vidare till Rheinhessen. Där allting startade, redan 1758. Året då Krug’scher Hof skapades, och som därefter har formats och utvecklats, generation efter generation. Rheinhessen är en grannregion till Pfalz och även den största i Tyskland. Hela 26.000 hektar är uppodlat med vinrankor. Området är lika känt för sin produktion av bulkvin – tänk blå nunnor och Liebfraumilch – som högkvalitativa viner och eftertraktade namn. Även här är riesling den stora stjärnan, med en femtedel av all odlad mark. Den följs av müller-thurgau, kerner, silvaner och grauburgunder bland annat.

Druvor som den ständigt aktiva familjen Menger-Krug också har i sina vingårdar. Marie är ansvarig för denna egendom också. Med samma filosofi och inriktning på hållbarhet, ekologisk odling och biodiversitet. I Rheinhessen är det dock stilla viner som gäller. Från uppfriskande riesling till chardonnay, pinot blanc och saftig pinot noir och även cabernet sauvignon. Med Marie i vingårdarna och vineriet – ja, då vet man att det alltid rör på sig, och framför allt bubblar av energi.

Mer info, och ännu fler viner, finns på familjegården hemsida.

 

Provade viner från Weingut Krug'scher Hof

Krugscher Hof Riesling 2020, nr 72449. 119 kr. Ordervara

Piggt och pang på med citrusfrukter, mineraler, drivande syra och klockren skärpa. Bara att skruva upp till sushin, den gravade laxen, räckmackan och vårsolen på uteplatsen.

Krugscher Hof Riesling Rosengarten Spätlese Trocken 2015, nr 55274. 199 kr. Ordervara.

Här stramar det till med ung och ståtlig syra. Vill man spara vidare så finns det gott om kapacitet för det. Annars njuter vi i vår och sommar av rökig mineral, grapefrukt, citron och matvänligsälta till grillad fisk, vit sparris med klassiska tillbehör och även skaldjur.

Krug’scher Hof Pinot Noir 2019 nr 22388. 140 kr. Fast sortiment, finns i cirka 130 butiker

Pinot noir och Tyskland är en lyckad symbios. Pinfärska årgången är fortfarande skönt stram och kan absolut läggas undan i några år för den som vill det. Röda plommon, körsbär och örter som anis och fänkålsfrön genomsyrar den livfulla och friska smaken. Ett rött vin att servera till halstrad skrei med rödvinssås och rökigt sidfläsk till exempel. Klassas även som ett Hållbart val enligt Systembolagets nya märkning.

Månadens Vinhus: Krugscher Hof och Menger-Krug    Månadens Vinhus: Krugscher Hof och Menger-Krug  Sofias tips - fast sortiment 1 juni 2021

 

Månadens Vinhus: Krugscher Hof och Menger-Krug

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer