Månadens Vinhus: Hugel 

Snart ny månad, påsk, vårkänslor och sommartid. Vi smygstartar april redan nu med ett besök i Alsace. Här hälsar vi på hos Hugel.

Det flesta av oss har säkert druckit vin från Alsace någon gång. Kanske till och med väldigt många gånger. Det är ett av vinvärldens mest klassiska områden, med viner som är tappade på den välkända smala flöjtflaskan. Regionen ligger förvisso i Frankrike, men precis vid gränsen till Tyskland och Schweiz. Maten, kulturen och även vinerna får därför influenser från alla länder.

En av områdets mest kända maträtter är choucroutes garnie, en stadig måltid med fläsk, korv och surkål som helst ska ha puttrat i gåsfett.

En måltid som kräver sitt vin, helst en torr riesling från Alsace. Dessvärre är just ”torr” inte alltid en garanti. Alsace är fortfarande en konservativ region, där utvecklingen går framåt, men inte särskilt fort. Detta med att skriva ut på etiketten huruvida det ett torrt, halvtorrt eller sött vin – njae, det verkar inte vara högsta prioritet i regionen.

Fast det finns ju undantag. Vi är trots allt i vinvärlden! Undantaget heter Hugel & Fils. En av Alsace äldsta gårdar, med start år 1639. Idag är man inne på sin 13:e generationen och det är än idag familjeägt.

 

Annons:

Familjen Hugel var riktiga föregångare. De var först med att producera sent skördade viner, eller vendange tardive som det heter på franska.  Sélection de Grains Noble, söta viner gjorda på druvor som var angripna av botrytis – ädelröta – var de också först med.

Tack vare detta, var de även tvungna att sätta upp lagar och regler kring söta viner, hur de skulle framställas och direktiv kring sockerhalten med mera.

Men allt är inte sött.

Deras mest kända och omtyckta viner är faktiskt de torra. Och då menar jag helt torra. Så torra att Hugel till och med har haft en klisterlapp med ordet ”Dry” på flaskan.

Klisterlappen sitter inte på den aktuella årgången av vinet Gentil, men det är lika torrt ändå.

Hugel Gentil 2016 (nr 2108, 115 kr) är gjort på fem klassiska druvor från regionen; pinot gris,  riesling, gewürztraminer, sylvaner och muscat. 

Torra och syradrivna Gentil bjuder på vita blommor, gråpäron, gröna äpplen och uppfriskande mineraler. Ett måste till den där choucrouten. Eller varför inte till påskens alla rätter med lax, kallskuret och fina primörer som sparris med mera.

Hugel gör givetvis mer än bara riesling. Totalt äger de 25 hektar vingårdar, men man köper även in en stor mängd druvor för att kunna täcka sina behov. Rött vin på pinot noir ingår också i vinportföljen.

Vill du prova ett lite dyrare vin på just pinot noir från Hugel? På Systembolaget just nu finns det några flaskor av Hugel Grossi Laüe Pinot Noir 2011 tillgängliga (nr 90382, 299 kr). Ett kryddigt och mjukt vin med smaker av jordgubbar, plommon och ceder. Inte helt fel till påsklammet.

Glad påsk med en stor skål i Alsacevin!

Tillåtna druvor i Alsace: riesling, pinot gris, gewürztraminer, sylvaner, muscat, pinot blanc, sylvaner, chasselas och pinot noir. Nästan alla viner är endruvsviner. Om det är en blend, står det Edelzwicker eller Gentil på flaskan. 

Läs mer

Fler artiklar