Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Månadens Vinhus: Hartenberg Wine Estate
Skriven av Sofia Ander

Månadens Vinhus: Hartenberg Wine Estate

Månadens vinhus tar oss till Sydafrika och välkända Stellenbosch. Vi stannar till hos Hartenberg, den äldsta egendomen i landet. 

Månadens Vinhus: Hartenberg Wine Estate

Stellenbosch är ett av Sydafrikas mest välrenommerade och erkända vinområden. Det ligger fem mil norr om Kapstaden och är ett av sju distrikt inom Coastal Region, Där, knappt 10 kilometer norr om staden Stellenbosch, ligger Hartenberg Wine Estate. 

Längs med sluttningarna på Botteraly Hills har vin odlats sedan 1690-talet, enligt gamla dokument. Det gör gården till den äldsta i hela landet. Det Hartenberg som vi känner till idag och provar vin ifrån grundlades däremot i nutid, år 1987. Här har många ägare har kommit och gått, en del med stor omsorg för platsen, medan andra har lämnat den i ett dåligt skick. När köparen Ken Mackenzie Hartenberg kom in i slutet på 80-talet krävdes en ordentligt nystart. Ken och och vinmakaren Carl Schultz har inte direkt legat på latsidan.

Flertalet priser och välförtjänta utmärkelser i diverse vinsammanhang har avlöst varandra under åren. Det har tagit sin tid. Men också varit värt det. Tillsammans har de arbetat fram en egendom med miljö och hållbarhet som målbild. Idag är Hartenberg Wine Estate inte enbart en vingård. Det är snarare en farm på hela 170 hektar, med våtmarker och stora ytor där fåglar och andra djur kan leva i harmoni. 

 

Ken Mackenzies döttrar driver idag gården vidare tillsammans med Carl Schultz som varit vinmakare hos Hartenberg i över 30 år.

– Den biologiska mångfalden är viktig för oss. Olika typer av djur behövs för mångfaldens skull. När fish eagle (skrikhavsörn) är på besök, tar vi det som ett gott tecken. Det visar att det råder balans i farmen. Och grodor är känsliga djur. Om något är fel syns det på deras hud, fortsätter Carl.

Utöver grodor och fåglar, har även lodjur, rävar och piggsvin Hartenberg som sitt hem. Inte undra på att vinrankorna även trivs på denna smått vilda men och välkomnande plats.

Tack vare storleken finns där också utrymme för flera typer av jordmåner. Något man tagit tillvara på. Utvecklingen med att plantera rätt druva på rätt plats sker inte enbart på Hartenberg, utan i flera delar av landet, berättar Carl.

– När jag började på Hartenberg framställdes bara två typer av shiraz. Idag producerar vi fem viner med olika karaktärer från olika jordmåner. Det är den viktigaste druvan hos oss. Vi är också en av få gårdar som gör riesling. Druvan importerades från Tyskland en gång i tiden, tack vare Frans Malan (grundare till Simonsig). 

Klimatet och växtplatsen hjälper också till. Stellenbosch ligger strategiskt med vatten från två håll, och närheten till Western Cape som bidrar med kylande vindar. Jordmånen baseras främst på granit och sandsten. Vin odlas från 200 meter över havet upp mot 400 meter. Flertalet faktorer som bidrar till områdets höga kvalitet och även diversitet.

Cabernet sauvignon är en av de dominerande druvorna i området. Den druva som alltid har förknippats med Stellenbosch. Här ser man också en efterlängtad utveckling. Från att ha varit lite åt Napa-hållet – the more the merrier – har många producenter hittat hem igen med en tydligare balans och harmoni.

Smakprofilen hos Hartenberg har däremot alltid varit balanserad och harmonisk, framför massiv frukt och hög alkohol. Samma harmoni som genomlyser hela atmosfären på farmen.

En sista fråga, vad står namnet Hartenberg för?

– Det är gammal holländska, berättar Carl, och betyder ungefär Hjärtats berg.

Nog är hjärtat på rätt plats i denna gård där djuren lever i samklang med vinrankor och människor.

Fyra provade viner från Hartenberg som är tillgänliga via Systembolaget.

Hartenberg Riesling 2020, nr 76667. BS. 149 kr.

Hartenberg är en av de 16 producenter i Sydafrika som producerar riesling idag. Medan många gör viner med viss restsötma är Hartenbergs riesling helt torr. Syran och fräschören imponerar och citrusfrukten ger ännu mer friskhet. Stram, livfull och med citrus i framkant.

Hartenberg Chardonnay 2018, nr 79520. 159 kr. Ordervara

Faten är integrerade, frukten är gyllene gul, frisk och sval och söta kryddor adderar fler lager mer smaker i sällskap av kalksten och rök.

Receptet består av cirka ett år på franska fat, där en femtedel är nya. Ingen battonage och ingen malolatiskt jäsning för att att bibehålla vinets fräschör. När Carl kom in i bilden gjordes ingen chardonnay på gården. Idag är det ett av deras bästa viner i min mening.

Månadens Vinhus: Hartenberg Wine Estate    Månadens Vinhus: Hartenberg Wine Estate

Hartenberg Cabernet Sauvignon 2018, nr 2314. 169 kr. Fast sortiment

Cabernet sauvignon precis som man vill ha den. I alla fall jag. Finkorning strävhet som kantas av röda och svarta vinbär, blyerts, grafit, ceder- och sandelträ och djupa balsamiska toner. Vin-valuta-varning!

Hartenberg Shiraz 2018, nr 2727. 200 kr. Fast sortiment

Deras signaturvin som producerats sedan 60-talet. Detta vin kommer från två gårdar – Gravel Hill och Stork Shiraz, två karga och steniga jordmånsplotter.

Stilen är både mullig och frisk. Peppar, björnbär, blåbärsris i första rejäla klunken. Efter kommer fikon, fin sälta och pur shiraz-frukt. Fokuserat är vinets förnamn, balans är efternamnet.. Har lagrats på franska ekfat i 17 månader, där bara en liten andel var nya.

Månadens Vinhus: Hartenberg Wine Estate    Månadens Vinhus: Hartenberg Wine Estate

Månadens Vinhus: Hartenberg Wine Estate

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer