Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Månadens Vinhus: Domäne Wachau
Skriven av Sofia Ander

Månadens Vinhus: Domäne Wachau

Månadens vinhus tar oss till Österrike och distriktet Wachau. Ett vackert terrasserat område som inte enbart är känt för sina viner - en del av vingårdarna är även ett skyddat världskulturarv. 

Månadens Vinhus: Domäne Wachau

Österrikes vinproduktion delas upp mellan fyra regioner; Niederösterreich, Wien, Burgenland och Steiermark. Den mesta välkända och största är främst Niederösterreich, där vi hittar flera underdistrikt som Kamptal, Kremstal, Wagram och Wachau bland annat. Regionen i sig består av cirka 28.000 hektar odlat med vin. Merparten av underdistrikten ingår i ÖTW – Österreichische Traditionsweingüter. Ett slags konsortium som ser över vinets kvalité, vingårdarna och jordmånen med mera.

Läs mer om organisationen här.  

Wachau har valt att gå sin egen väg. Istället för att ingå i ÖTW har man eget system – Codex Wachau, där de vita vinerna delas upp inom tre kategorier, efter mustvikt och alkoholhalt. 

Steinfeder, som mest konsumeras inom landet, är ett lättare, fruktigare vin med en alkohol på max 11,5 procent. Nästa steg är Federspiel med sina 12,5 procent alkohol. Högst upp på stegen finner vi Smaragd. Här är vinerna gjorda på druvor med mest mognad och koncentration. En Smaragd ska ha en alkoholnivå om minst 12,5 procent och lämpar sig bra för lagring.

Wachau och deras vinodlare har en hemsida mer vidare information. 

Var Domäne Wachau är beläget ser vi redan på namnet. Att egendomen är ett odlingskooperativ är kanske inte lika tydligt. Ett kooperativ som idag består av omkring 250 odlare och familjer, som plockar druvor från en yta om 400 hektar. En imponerande siffra, då Wachau som vindistrikt är odlat med endast 1300 hektar.

Domäne Wachau ses som en av de mest dynamiska och starkaste producenterna i Österrike. Tillgången till både stora och små ägor gör att man kan producera viner med olika uttryckssätt och i alla prislägen. Några exempel är topplägena Achleiten, som ger viner med mycket mineralitet, medan Kellerberg står för struktur och djup. Den långa relationen med vinodlarna har också varit betydande för vinnäringen i landet. Domänen drivs sedan 17 år tillbaka av Roman Horvatz, som är utbildad Master of Wine och önologen Heinz Frischengruber.

 

 

Vi gjorde nyligen en snabb digital resa för att prata nya årgångar med Roman Horvatz. Samt prova några viner så klart.

Vinresan inleds med en ny och frisk årgång av Riesling Wachau Selection 2021, nr 4318. 115 kr. FS

Det blev en långsam start på året, berättar Roman. Våren 2021 var kall och regnig och vi fick även en del hagel. Skörden blev därför försenad i flera veckor. Trots allt är vi nöjda med resultatet och fick en fin skörd med koncentrerade viner.

Ett trivsamt och lätt rökigt vin, där gröna och gula päron, grapefrukt och lime tillsammans med den friska syran drar igång aptiten. Utmärkt till fish & chips och kallrökt lax.

Vi går vidare till Österrikes nationaldruva: grüner veltliner. Den upptar över 50 procent av den odlade arealen i Wachau.

–   Riesling är fortfarande stort i Österrike, fast den har dock tappat lite i popularitet. Grüner är och förblir den viktigaste druvan, enligt Roman.

Grüner Veltliner Federspiel Terrassen 2020, nr 74910. 149 kr. BS

– Årgång 2020 var ett besvärligt år, berättar Roman. Vi förlorade en stor del av vår frukt på grund av hagel. Det var förödande. Det var även blött och kallt, fortsätter han.

Oväder till trots – denna grüner är ändå druvtypiskt och mjukt i sin still. Vitpeppar, skön sälta, aprikos och grapefrukt återfinns i glaset.

Månadens Vinhus: Domäne Wachau    Månadens Vinhus: Domäne Wachau

 

 

Riesling Smaragd Ried Loibenberg 2020, nr 6021. 200 kr. FS

Peppar, frasig sälta, örter och eggande spänst. En djup riesling, som har mycket att ge i form av krossade stenar, mineral och syrlig citrusfrukt. Perfekt till ångkokta grönsaker med tonkatsu – japansk frasig schnitzel.

Riesling Smaragd Ried Achleiten 2020, nr 92757. 299 kr. 1200 flaskor lanserades 4 februari.

Vilken läcker koncentration av peppar, rivet limeskal, grapefrukt, stenrök, pampig syra och grönsyrlig frukt. Smaragd är högsta steget på vinklassificeringen i Wachau och detta vin förtjänar inte bara en smaragd utan en guldstjärna också. Strålande till sashimi på salmalax.

Grüner Veltliner Smaragd Ried Achleiten 2020, nr 74999. 399 kr. BS

– Detta är ett av våra toppviner, där frukten kommer från en brant vingård, belägen vid Donau berättar Roman. Ried är förövrigt namnet på Single Vineyard/enskild vingård  i Österrike.

Stilen är djup, koncentrerad och pepprig. Ett nervigt och kittlande vin proppat med mineralsälta, stenrök, vit persika, aprikos och många kryddiga smaklager. Superbt till schnitzel efter en stund i glaset, eller vinterdvala i en källare.

Månadens Vinhus: Domäne Wachau  Månadens Vinhus: Domäne Wachau  Månadens Vinhus: Domäne Wachau

Utöver självklarheter som grüner veltliner och riesling producerar Domäne Wachau en del rött vin, på bland annat blaufränkisch och zweigelt. Rosé på både pinot noir och zweigelt hör också till produktionen, samt söta viner, olika typer av destillat och likörer.

Innan det är dags att ”lägga på” har vi en fråga gällande ”Sustainable Austria”, en certifiering som står på flaskornas baksida.

– Det är en hållbarhetscertifiering, säger Roman. Den grundades för cirka 10 år sedan och täcker arbetet i vingården och även den sociala och ekonomiska aspekten. Vi är den enda stora stor firman som har detta certifikat. Nästa mål är att bli ekologiskt certifierade, vilket dock är en stor utmaning i vårt fuktiga och regniga klimat.

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer