Månadens Vinhus: Domaine Weinbach

Domaine Weinbach tillhör onekligen gräddan av producenter i Alsace. Regionen må ha, eller kanske har haft, en uppförsbacke de senaste åren. Men som allt, särkilt i vinvärlden, går saker och ting i cykler. Det som var trendigt och populärt en gång i tiden, sätts på tillfälligt paus för att sedan komma tillbaka med ny kraft och energi. Precis detta finner vi hos Domaine Weinbach. 

Månadens Vinhus: Domaine Weinbach

Det ska dock tilläggas att kvalitén på vinerna aldrig har satts på paus hos Weinbach. Inte energinivån heller. 

Först lite kort bakgrundshistoria. Weinbach förvärvades av bröderna Faller i slutet 1800-talet. Vin hade producerats på egendomen sedan flera hundra år tillbaka, men nu var det dags för en ny era. Särskilt när sonen Théo Faller tog över. Han blev en snabbt en ledande figur i Alsace. Théo jobbade hårt, inte bara för Weinbach, utan för hela området. Visionen var att höja kvalitén på vinerna och han verkade också för att Alsace skulle få en tydlig appellationsbeteckning. När Théo gick bort 1979 tog hustrun Colette och deras döttrar vid. 

År 1998 började Weinbach bruka en del av sina jordar enligt biodynamiska principer. Resultatet blev så bra att man sedan 2005 har gått över till 100 procent biodynamiskt jordbruk. Därmed är samtliga viner både ekologiskt och biodynamiskt certifierade. All frukt handskördas och jäser med sin naturliga jäst under lång tid i stora ekfat. Filosofin ligger i att göra traditionella viner men samtidigt i en torrare modern stil med skärpa. Totalt äger man 38 hektar vingårdar. 

 

 

Visste du förresten att ordet Weinbach, betyder ungefär en "ström av vin". 

Månadens Vinhus: Domaine Weinbach

Idag drivs domänen av Catherine Faller och hennes söner Theo och Eddy. DinVinguide.se tog ett Zoom-möte med Eddy Leiber-Faller för att ta pulsen på regionen, familjefirman och prata vin helt enkelt.

Du anslöt hos familjeföretaget 2017. Vad är din positon och gjorde du några förändringar när du kom in?

– Vi delar upp arbetet, min bror Theo är ansvarig för vingårdarna medan jag jobbar mer inne i vineriet, med vinmakning och även med export.

– Jag gjorde inga dramatiska förändringar, men vinerna har successivt blivit torrare. Vi är också öppna för att låta vinerna genomgå malolaktiskt jäsning om det behövs. En metod som annars varit ovanlig i Alsace.

Vi har provat en del viner från årgång 2019 och vi föll pladask. Hur är den jämfört med 2020?

– 2019 var en toppårgång, med varma soliga dagar, svala nätter och lite välkommet regn i augusti. Den är redan väldigt balanserad och samtidigt så intensiv. 2020 är lite mer av en lagringsårgång, och den var framför allt väldigt torr. Det kom inget regn på flera månader. Resultatet blev dock väldigt bra i slutändan.

Ni lanserade nyligen ett orange-vin i Sverige – MFØ MacerationFurstentum ø Intrant – berätta lite mer om det!

– Personligen är jag inget stort fan av naturviner med för mycket toner av brett eller volatila syror. Jag tycker om balans, och eftersom vi är biodynamiska och tillsätter väldigt lite sulfiter var det kul att lansera ett vin av denna stil. Särskilt druvor som pinot gris och gewurztraminer passar till denna typ av viner, tack vare sin aromatik. Genom skalmaceration får man fram smakerna men slipper sötman. Det är väldigt matvänliga viner.

På tal om mat  – vilket är ditt bästa mat- och vinminne? Hittills.

– En av mina bästa mat- och vinminnen är en 25-årig gewurztraminer matchad med en kryddig currygryta på kyckling och mjukbakad aubergine.

 

Månadens Vinhus: Domaine Weinbach

Några provade viner, som finns tillgängliga via importören The Wine Agency. 

Les Terre du Prince Pinot Blanc 2019, nr 93225. 329 kr, lanseras 4 maj.

Inbjudande med gula plommon, gula och gröna äpplen och en fin rökig ton i den mineraldrivna eftersmaken. Pinot blanc hamnar ofta i Cremant d’ Alsace, så det är kul att se ett sådant seriöst och välgjort exempel på ett stilla vin.

Gentil Clos des Capucins 2019, 199 kr, nr 95637. 199 kr, lanseras 4 maj.

Runt, frodigt och yppigt med blommiga toner av rosor, apelsinblom, konserverade aprikoser och litchi.       Månadens Vinhus: Domaine Weinbach

Tropiskt och generöst och på många sätt mycket Alsace – men också med Weinbachs spänst och fina syranivå.

Begreppet Gentil innebär att vinet ska innehålla minst 50 procent riesling, muscat, pinot gris och/eller gewurztraminer.

De andra druvorna kan vara sylvaner, chasselas och/pinot blanc. Weinbach Gentil är en blend på riesling, pinot gris och gewurztraminer.

 

Annons:

Flammkuchen med kantareller och bakad rödlök

LÄS MER

Månadens Vinhus: Domaine Weinbach

Riesling 2019, lansering i september, kommer då att kosta 235 kr. Tills dess gäller privatimport.

Så direkt, så gott. Riesling med ohejdbar energi och sötsyrliga smaker av pomelo, kanderade citronskal, apelsinblom, gröna söta äpplen, mineraler och djup. Intensivt och livligt med härligt rondör á la Alsace, som gör den tillgänglig på direkten.

Schlossberg Riesling 2019, 629 kr. Privatimport.

Stort och mäktigt med imponerande djup och frestande dofter och smaker av gula plommon, aprikos, persika, inlagda stenfrukter, söt ananas och mogen citrus. I eftersmaken anas vita mandlar och en lätt rökig ton.

Grand Cru Schlossberg är en av främsta och även den äldsta växtplatsen i Alsace, som fick sin Grand Cru status 1975. Jordmånen präglas av granit, sand och mineraler. Skillnaden i altitud – från 230 meter över havet upp till 400 hjälper sätter också sin prägel på vinerna. Här äger familjen över åtta hektar vinmark. Frukten går till främst till detta vin, Ste Catherine och toppnumret L´Inedit, som görs på 60-åriga stockar.

Månadens Vinhus: Domaine Weinbach        Månadens Vinhus: Domaine Weinbach

 

Månadens Vinhus: Domaine Weinbach

Schlossberg Riesling Grand Cru Ste Catherine 2019, nr 720 kr. Privatimport.

Stenfrukter på en bädd av granitjordar. Här finns så mycket på plats. Redan.

Rökiga stenar, mineralsälta, tropiska toner av papaya och guava.             Månadens Vinhus: Domaine Weinbach

En riesling med extra allt – attityd, längd och fokus.

Ungt så klart men ack och ve vad god. Superb.

Frukten till Catherine kommer från en mindre plott inom Schlossberg, där stockarna har en ålder om 60 år.

Månadens Vinhus: Domaine Weinbach

Pinot Noir Clos des Capucins 2018, nr 78954. 359 kr. Ordervara. 

Svalt och sirligt med en lockande kryddig ton av körsbär, vilda hallon, kråkbär och muskot.   Månadens Vinhus: Domaine Weinbach

Faten har smält samman fint med den frestande frukten och bidrar med silkiga tanniner, söta kryddor och en härlig pepprig ton i eftersmaken.

Vingården, Clos des Capucins, består av totalt fem hektar som enbart tillhör Weinbach.

Namnet kommer från Capucinermunkar, som drev gården under 1600-talet.

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Läs mer

Fler artiklar