Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Månadens Vinhus: Chateau de Berne - DinVinguide Månadens Vinhus:
Skriven av Sofia Ander

Månadens Vinhus: Chateau de Berne

Chateau de Berne tar oss till böljande lila fält med väldoftande lavendel och stekande sol. Platsen är Provence, där vingården och även tillhörande hotell, restauranger och olivlundar ligger. 

Månadens Vinhus: Chateau Berne

Det är högsommar och nu – när detta skrivs – har äntligen solen och uppåtgående temperaturer återvänt. Tajmingen kunde inte vara bättre – för idag blir det ett nedslag i Provence, området där det både produceras och konsumeras mest rosévin i hela världen.

Vi är inte så dåliga på att konsumera rosévin i Sverige heller. Så länge vädret och solen tillåter. För egen del öppnar jag gärna en flaska rosévin mitt i vintermörkret. Ett recept som livar upp mörka och kyliga dagar. 

Tack och lov är det en bit kvar till höst- och vinterkylan. Nu befinner vi oss istället hos Chateau de Berne. En vingård ja, men också en stor egendom omgiven av skogar, vild natur och olivträd. Bernes ägor består av cirka 600 hektar mark, där över 150 hektar av dessa är dedikerade till vinodlingar. Närmaste by är Lourges, en levande sydfransk liten by med marknader, små restauranger och butiker.

–  Till och med mer levande och livlig än många små italienska byar, som tyvärr flyttas ifrån, berättar Leonardo Devirgilio, som är Brand Ambassador för Chateau de Berne.

Leonardo är född och uppvuxen i Italien och började jobba redan under sina tonår för Berne. Där har han gått igenom alla led – arbete i vingården, i vinbutiker, på hotellet och i restaurangen. Där lärde han sig språket och egentligen allt om egendomens långa historia. 

–  Jorden här är väldig fertil, berättar Leonardo. Den brukades av munkar för fler hundra år sedan. De kom hit, såg potentialen i omgivningen och bosatte sig här. 

Det Berne vi känner till idag tog form först i början på 2000-talet. Det började tack vare den engelska multimiljonären Mark Dixon. Han var på semester i St Tropez år 2007. Kom i kontakt med Chateau de Berne, såg att det var till salu och strax därefter var han en del av vinindustrin. Marks mål var att göra platsen till en destination. En lyxig sådan, men också ett destination för vin. Vinodlingar fanns redan på 1700-talet, men nu var det dags att lyfta kvalitén och sätta vinet på den provensalska kartan. Som en parentes – Mark äger idag ytterligare tre vinegendomar i Provence.

– Merparten av odlingarna består av grenache, berättar Leonardo. Det är vår stomme och den viktigaste druvan i merparten av alla viner i Provence. Därefter kommer cinsault och syrah. Vår vinmakare experimenterar även med merlot och carignan, som inte är lika vanligt här.  

Hur ser det ut med Provence röda och vita viner, är det något som efterfrågas?

– Marknaden för Provence vita och röda är störst inom Frankrike. Provence kommer alltid vara dedikerat till rosé. Vitt och rött säljer vi framför allt på plats på gården. 

Hur ser marknaden ut för UPR, Ultra Premium Rosé, fortsätter den att växa?

– Vi ser mest den typ av viner på fine dining restauranger. Vi experimenterar hela tiden med nya typer av viner. Rosé som lagrats på ekfat, på cement och även fat av akacia. Det är en kategori som passar bra på lyxiga krogar som också vill experimentera och överraska sina kunder. 

På tal om restauranger. Chateau de Berne är inte enbart vin- och olivodlingar, de har tre restauranger på plats också. En av dem – Le Jardin de Berne – har inte bara en ”vanlig” stjärna hos Guide de Michelin, de har också förtjänat en Green Star. En ny kategori hos guiden, som ges till restauranger där hållbarhet och miljön är i framkant.

På Le Jardin de Berne serveras mat som följer säsongen, fortsätter Leonardo. Råvarorna måste tas från närområdet. Vi har tillgång till en stor trädgård där vi kan skörda merparten av allt som behövs för köket. Det är betydande för vårt hållbarhetsarbete, som också går hand i hand med att den större delen av våra vingårdar är ekologiskt certifierade sedan 2021.

Ni har kanske sett den nya Hållbarhets Certifieringen som Systembolaget har infört i år. Hur tänker ni när gällande er flaska till exempel som inte kan få deras certifiering på grund av sin vikt?

– Flaskornas form är en viktig del av vår marknadsföring. Formen syns och sticker ut, och vi kan tyvärr inte göra glaset tunnare, för då kommer det att gå sönder. Vi vill istället att man ska återanvända flaskan, till olivolja till exempel, till vatten med mera. Tack vare glaskorken så är den lätt att försluta.

Vi går över till de två vinerna som finns tillgängliga i Sverige idag.

Berne Romance 2020, nr 56594. 129 kr. Ordervara

Det är fortfarande ett vin med god kraft och djup, och ett fint bevis på att en många typer av roséviner klarar några års lagring. Rosa körsbär, persika, aprikos och rosa sprudlade pigg grapefrukt strömmar fram. Mycket sommar, sol och Provence i en enda flaska. Njut till gazpacho, grillad scampi och gärna en fräsch sallad på en krämig getost eller burrata.

Görs på grenache noir, cinsault, syrah och merlot.

Berne Inspiration 2021, nr 2607. 145 kr. Fast sortiment, finns i över 250 butiker. Är också tillgänglig i större format.

Genuint och samtidigt läckert yppig med generös frukt. Sälta och rökiga mineraler möter kryddiga toner av anis, fänkålsfrön och torkad lavendel. Mötet fortsätter med saftiga hallon, rosa grapefrukt, persika och nektarin. Ett säkert rosa kort, från den fint balanserade årgången 2021. Perfekt till den klassiska tonfisksalladen, till grillade grönssaker med salsa verde, spett på räkor och gratinerad getost. Består av grenache noir, cinsault och syrah.

Månadens Vinhus: Chateau Berne       Månadens Vinhus: Chateau Berne

Nog ger vinerna mersmak. Samt en längtan till att besöka denna levande och lyxiga plats. Men smakar det så kostar det – cirka 1000 euro per natt. Då ingår förvisso tillträdde till egenomens spa, restauranger, poolområde, trädgårdar och olivlundar.

Du reser enklast dit via Nice, som ligger cirka 10 mil bort. St Tropez nyår man också efter en timmes bil. Chateau Berne har öppet året om, med en paus för uppfräschning och vila i januari.

Hemsida och mer information

Mer om Green Michelin

En intervju med ägaren Mark Dixon 

Månadens Vinhus: Chateau de Berne

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer