Månadens Vinhus: Champagne J-M Gremillet

Kall, frisk och fint prissatt champagne passar perfekt in under sommarens heta och soliga dagar. Följ med oss när vi besöker det familjeägda champagnehuset J-M Gremillet.

Månadens Vinhus: Champagne J-M Gremillet

Vi tar oss ner till södra delarna av Champagne, närmare bestämt Aube i Côte des Bar. En något bortglömd och även förbisedd del, som alltid har setts som lite enklare och lite billigare. Billigare är det fortfarande. Enklare – inte längre. I Côte des Bar hittar man idag flera av omskrivna och hippa småodlare med åtråvärda champagner och en egen stil. 

Området kallades förvisso Champagne deuxième zone – den lägre klassade champagne-zonen förut. Men det var för över 100 år sedan och tack och lov har mycket hänt sedan dess. En strejk bland vinodlarna bland annat – som sig bör i Frankrike. Detta då de stora och välkända producenterna i Reims helst ville se att Aube förlorade sin klassificering i Champagne. 

 

 

Klassificeringen fick de behålla, och de är säkert redo att strejka igen om så behövs.

Idag ser man på Aube med andra ögon. Här är marken fortfarande relativt billig och tack vare ett något mildare klimat trivs druvorna pinot noir och meunier bra här. Närheten till Bourgogne påverkar också jordmånen, som delvis präglas av Kimmeridgean-baserade jordar— en mix av kalk och lera, precis som i Chablis. Läs gärna mer om Aube i Fredriks artikel längre ner.

Côte des Bar består idag av närmare 20.000 hektar och 63 byar. I en av dem – lilla Balnot – Sur – Laignes – hittar vi månadens vinhus J-M Gremillet.

Som många andra odlare i södra Champagne livnärde familjen Gremillet sig länge på att odla druvor. I över hundra år odlades frukten som sedan såldes vidare till de stora husen. Men 1979 beslutade sig Jean-Michel Gremillet för att buteljera under egen etikett. Pappa Jean-Michel – idag en bra bit över 80 – är fortfarande involverad i familjefirman, som numera drivs av dottern Anne och sonen Jean-Christophe.

Familjen producerar i dagsläget hela 15 olika cuvéer där merparten kommer från de egna ägorna som består av cirka 44 hektar. För sina ekologiska etiketter köper man in en del frukt för att kunna hålla produktionen uppe. Deras ägna ägor ligger däremot under konvertering. Inom några år räknar man med att merparten ska ha en ekologisk certifiering. Totalt framställer man ungefär en halv miljon flaskor om året. Där går faktiskt en stor den till Sverige, det land som på bara några år har blivit firmans viktigaste exportmarknad.

 

 

Så lite som två procent av områdets totala produktion är idag ekologiskt certifierat. Det blir bara sex miljoner flaskor - av hela 300 miljoner flaskor som årligen produceras i Champagne.

Annons:

En ekologiskt certifiering, snälla prisnivåer och en inbjudande och rund champagnestil blir många kryss på listan över vad som fungerar på den svenska marknaden. Man började försiktigt med Cuvée Biologique Brut och Cuvée Prestige Brut som först var tillgängliga via beställning. Båda ligger nu på hyllorna och sedan en tid tillbaka har sortimentet utökats med ytterligare några cuveér. DinVinguide.se har provat och gillat!

 

PROVADE CHAMPAGNER
Månadens Vinhus: Champagne J-M Gremillet

Gremillet Tradition Extra Brut, nr 50287. 299 kr. Ordervara

Innehåll: 50 % pinot noir, 40 % chardonnay och 10 % meunier. Dosage: 5 gram.

Ny krispig och härligt torr champagne med spänst, pigga syror och tillgänglig frukt. Gula plommon, vit persika, syrlig ananas, lime och citronskal bjuds vi på.

Utmärkt inledning med en mycket sympatisk prislapp.

 

Cuvée Biologique Brut, nr 75891. 329 kr. Fast sortiment, finns i över 80 butiker.

Innehåll: 50 % pinot noir, 30 % chardonnay och 20 % meunier. Dosage: 7 gram

Fyllig och lite rustik med krämiga smaker av kaksmulor, mogna gula plommon, apelsin och kryddiga drag av pomerans och riven ingefära. Lägg till några marmeladkulor och där har vi stilen på denna tillgängliga cuvée.

Cuvée Prestige Brut, nr 72831. 389 kr. Fast sortiment, finns i över 200 butiker.

Innehåll: 70 % pinot noir och 30 % chardonnay. Dosage 7 gram.

Några kliv upp, både i smaken och fräschören. Ren och charmerade, fylld med vit persika, gula plommon, gula äpplen och lätt rostade nötter. Välgjort och en av favoriterna i sortimentet, som får en extra guldstjärna tack vare prissättningen och den ekologiska certifieringen.

Månadens Vinhus: Champagne J-M Gremillet      Månadens Vinhus: Champagne J-M Gremillet

 

Millésime Brut 2015, nr 52109. 499 kr. Ordervara.Månadens Vinhus: Champagne J-M Gremillet

Innehåll: 100 % pinot noir. Dosage  7 gram

Krämig och inbjudande efter sina fem år på jästen. Samtidigt livfull och pigg med frasig syra.

Mineraldrivet med fin sälta och smaker som går åt aprikos, persika, röda äpplen, mogen grapefrukt och pinot noir-kraft med balans. Spännande mat-champagne att njuta av till sommarens grillade fisk och även ljust kött.

Görs i liten skala om cirka 5000 flaskor.

 

Clos Rocher Brut 2013, nr 52104. 1399 kr. OrdervaraMånadens Vinhus: Champagne J-M Gremillet

Innehåll: 100 % pinot noir. Dosage: 7 gram

Toppvinet som kommer från det enskilda vingårdsläget Clos Rocher, om 1,4 hektar.

Detta år första årgången och man vill lägga nivån högt – därav priset. Prisvärd eller ej, det kan diskuteras. Däremot skulle den behöva mer tid och framför allt luft, då arom- och smakprofilen är något knuten och rätt stram. Efter lite luft hittas rivet citronskal, grapefrukt, kvitten och hasselnötter i kupan.

En champagne att återkomma till om några år. Av denna första årgång framställdes 2672 flaskor.

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Läs mer


Fler artiklar