Månadens Vinhus: Brigaldara

Ny månad och tid för en nytt vinhus. Ännu en plats och en vingård som vi får besöka i våra sinnen. Och via vinglaset. Följ med till Veneto och vingården Brigaldara. 

Månadens Vinhus: Brigaldara

DinVinguide vinatlasSäg Amarone och många vinälskare får en viss glöd i blicken. Det är något speciellt med namnet Amarone. Det har pondus, djup och kraft – inte helt olikt stilen på vinet. 

Där har vi nog anledningen till att Amarone, och för all del många andra typer av kraftfulla viner, fallit oss svenskar i smaken. Fyllig frukt, solmogna smaker, allt inlindat av frestande fruktsötma. Vem gillar inte det? 

Svenskar är onekligen stora fans av det stora vinet från Veneto i norra Italien. Regionen ligger i landets nordöstra del på gränsen till Sydtyrolen och Österrike. Veneto är känt för sitt vin så klart men också för huvudstaden Venedig och vackra Verona. Därifrån är det enkelt att ta sig ut till kända odlingsdistrikt som Soave och framför allt Valpolicella där Amarone kommer ifrån.

Här i byn San Floriano i Maranodalen ligger vinhuset Brigaldara. Namnet Valpolicella sägs komma från latin; dalen med vinkällarna, så vin har troligtvis producerats här under en lång tid. Marano är en av de viktiga kommunerna för odling av druvor som corvina, rondinnella och molinara. Tre av de vanligaste druvorna i området.

Brigaldara ägs idag av familjen Cesari

Cesari är en erkänd vinproducent i Valpolicella. Cesari investerade i Brigaldara redan år 1929.  Men det var först femtio år senare som Brigaldara började med sin egen vinproduktion och under eget namn. Under relativt kort tid, åtminstone i vinets värld mätt, har de kommit en lång väg och skapat sig ett betydande namn. Flera av deras viner har belönats med fina vinpriser, bland annat från Gambero Rosso, den kända italienska vinbibeln. Brigaldara är idag medlemmar i de så kallade Amaronefamiljerna. En sammanslutning grundad 2009, som för något år sedan bytte namn till Famiglie Storiche – Historic Families. Idag ingår hela 13 tunga namn i gruppen. Däribland Masi, Speri, Zenato och Tommasi bland annat. Tanken och syftet med Famiglie Storiche är att måna om namnet Amarone, om vinets kvalitét och dess historik.

Läs mer på Famiglie Storiche  

Annons:

Men allt är inte Amarone i Valpolicella. Det finns flera andra stilar av röda viner. Ripasso är en av dem. Ett vin som görs på samma druvor som använts till Amarone. I detta fall låter man skalresterna och druvmusten från framställning av Amarone jäsa en andra gång – något som på italienska heter, ja just det, ripasso. Ett sådant vin blir inte riktigt lika rikt och koncentrerat som en amarone men smakprofilen finns ändå där.

Brigaldara framställer både Ripasso och ”vanlig” Valpolicella. Och Amarone så klart. Bland annat Casa Vecie, som kommer från en enskild vingård om 7,5 hektar, vilken ligger på höga höjder. Det vinet och flera andra ligger i beställningssortimentet. Det är fritt fram att botanisera. Föredrar du det fasta sortimentet? Då rekommenderas Brigaldara Ripasso Superiore som finns i flertalet butiker. Vi har provat och gillar!

Besök Brigaldara den digitala vägen. 

Ripasso är italienska för "en andra gång"

Brigaldara Ripasso Superiore 2018, nr 79097. 139 kr. Finns i 45 butiker

 

Här möts man direkt av friska körsbär, vilda hallon och smakrika örter som salvia och lagerblad i doften.

Smaken fortsätter i samma anda med läskande mineraler, fin fräschör och snygg balans.Månadens Vinhus: Brigaldara

Gjort på de klassiska druvorna corvina, rondinella och molinara.

Servera till sommarens grillade rätter, pasta med örtig tomatsås, lasagne och Melanzane alla parmigiana, som är en vegetarisk auberginegratäng toppad med smält mozzarella.

Superiore innebär att vinet, enligt lag, ska innehålla en högre alkoholhalt och lagras i minst ett år innan det kan buteljeras och senare säljas.

Brigaldara Amarone Classico Cavolo 2013, nr 73574. 319 kr. BeställningMånadens Vinhus: Brigaldara

 

Klassisk Amarone med fin fräschör och djupa smaker av torkad frukter som fikon och dadlar.

Allt lindas in av vilda örter, bra syror och ett snyggt bett i eftersmaken.

Inte fel till vällagrad parmesan – en stor bit – på ett fruktbröd, eller en oxkind som fått puttra i många timmar.

 

 

 

Brigaldara Amarone Case Vecie 2012, nr 74282. 449 kr. Beställning

Månadens Vinhus: Brigaldara

Toppvinet från Brigaldara från en specifik vingård, som ligger 450 meter över havet.

Stort och ännu ungt med koncentrerade och intensiva toner av svarta fikon, mosade skogsbär,

mörk choklad,  espressobönor och balsamico. Ett tvättäkta ”vino da meditazione”.

Pasta med tomatsås

LÄS MER

Läs mer

Fler artiklar