Månadens Vinhus: Avondale

Juni månads vinhus tar oss hela vägen ner till Sydafrika. Resan är lång, men tidzonen är densamma. Så vi slipper jetlag och kan börja vårt vingårdsbesök på direkten. Och sippa på ett glas vitt eller rött. 

Avondale ligger i området Paarl, några mil nordost från Kapstaden. Just på denna gård har det odlats vin i flera hundra år. Paret Ginny och John Grieve som köpte gården 1997, har inte hunnit hålla på så länge. Deras första årgång lanserades för snart 20 år sedan. 

Jonathan Grieve, son till Ginny och John, växte upp omringad av vin och natur, kallar sig själv en vanlig farmare från Sydafrika. Han fastnade tidigt för vinarbetet och är numera ansvarig för firman. Han bor på gården med sin familj, samt de 25 personer som arbetar där. Men det är ingen vanlig farm eller vingård. 

Bli inte förvånad om det är ankor som möter dig bland vinrankorna istället för vinarbetare. Ankorna arbetar förvisso också. De är fullt sysselsatta med att äta upp olika skadedjur – sniglar är en av favoriterna – och helt enkelt se att vinodlingarna inte förstörs. Tack vare ankornas hårda, och lite slemmiga arbete, slipper man använda starka bekämpningsmedel. 

 

Annons:

Ankorna har faktiskt fått två viner uppkallade efter sig, Jonty’s Ducks Pekin Red och Jonty’s Ducks Pekin White. Det är det minsta de kan begära.

Jonty’s Ducks Pekin White 2015, nr 2950, 109 kr. 

Spännande druvblend på chenin blanc, Muscat de frontignan, roussanne, semillon och viognier. Det är aromatiska och smakrika druvor som ger oss ett charmigt vin med rostade nötter, persika, nashipäron och aprikos.

 

Jonty’s Ducks Pekin Red, nr 2243. 119 kr.

Även här samsas flertalet druvor; shiraz, cabernet franc, petit verdot, malbec, merlot och cabernet sauvignon. Det röda ankvinet är fräscht och piggt, med smaker som björnbär, blåbär, lakrits, svartpeppar och mineraler.

 

Avondale är alltså en helt ekologisk gård. Men det stannar inte där. De arbetar även enligt biodynamiska principer och vinerna är dessutom veganvänliga. Naturen och djuren kommer först på Avondale.

Terra Est Vita – Jorden är liv. 

Så står det på Avondales hemsida. Det är farmens lära och sed.

Egendomen består idag av mer än 160 helktar, där Jonathan har odlat flera olika typer av druvor. Rhonedruvor som roussanne, viognier, syrah och mourvedre spelar en viktig roll i flera hans viner. Bordeauxdruvorna merlot, cabernet sauvignon och cabernet franc är också med. Han gör även ett snyggt mousserande – Armilla Blanc de Blancs – gjort på 100 procent chardonnay.

Det finns inte tillgängligt i Sverige just nu, men det gör ett av deras härliga stilla vita viner.; Anima. Det är gjort på chenin blanc, ursprungligen en fransk druva som gör sig extra bra i Sydafrika.

Anima Chenin Blanc 2015, nr 2049. 159 kr

Druvorna har fått jäsa och lagras en tid på franska ekfat, vilket gett vinet en fin rondör och krämiga smaker av nötter, gula stenfrukter, honung, grillad citron och mineral. Namnet Anima har vinet fått från de livliga och mineralfyllda jordarna på gården.

En gård full av energi, gott vin och hårt arbetande ankor.

Hemsida: https://www.avondalewine.co.za

Här kan man läsa mer om deras arbete på gården och filosofi kring hållbarhet: https://www.avondalewine.co.za/about-us/our-accreditations/

Läs mer

Fler artiklar