Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Skriven av Sofia Ander

Månaden vinhus: Tapiz 

Denna månad reser vi över Atlanten till Sydamerika. Det är en lång flygresa; cirka 15 timmar. Men det är värt väntan. Målet är månadens vinhus Tapiz, som ligger i Argentina. Röda viner med sydamerikansk värme är precis vad vi behöver i november.

1https://media.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2015/12/rubbat-ktt-mortter.jpg 

Vad tänker ni på när Argentina kommer upp? Stora stekar, Evita Peron, tango, chimichurri, Patagonien och malbec kanske? När det gäller vin, då kommer det alltid vara just druvan malbec som vi förknippar med Argentina.

Fast den är faktiskt inte argentinsk från början.

Ursprunget är franskt, närmare bestämt området Cahors i sydvästra Frankrike. Alla druvor flyttade däremot inte från Frankrike till Sydamerika. Det odlas fortfarande en hel del malbec i Cahors – fast där under namnet cot.

Sitt franska ursprung till trots, är det ändå i Sydamerika och framför allt Argentina den trivs bäst. Värmen och inte minst de olika höjdskillnaderna gör druvan gott. I Argentina hittar vi faktiskt några av världens högst belägna vingårdar. I norra Argentina finns det odlingar 3000 meter över havet.

Malbec är med andra ord den druva som vinhuset Tapiz valt att fokusera på. Fast här finns en fransk koppling. Vinmakaren Fabián Valenzuela har spenderat mycket tid i Bourgogne och arbetat på olika vingårdar. Det avspeglar sig i vinerna från Tapiz som kombinerar malbecs härliga rika frukt, med det mer återhållsamma och strama som står för de röda vinerna i Bourgogne.

Tapiz firar sitt 20-års jubileum nästa år (2018). Det borde bli en rejäl grill- och vinfest! De har mycket att fira. Bland annat sina ägor på 800 hektar, som ligger på höga höjder; över 1000 meter över havet. Den höga altituden bidrar till vinernas syra och fräschör. Produktionen ligger på en miljon flaskor om året. Utöver malbec producerar de även mousserande vin (det görs mycket bubbel på champagnemetoden i Argentina), vitt på sauvignon blanc, chardonnay och den inhemska druvan torrontés. På den röda sidan hittar vi merlot, cabernet sauvignon, pinot noir och vin på bonarda; ännu en lokal druva.

 1https://media.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2015/12/grill-ktt-eld.jpgI Sverige finns flertalet viner tillgängliga från Tapiz. Bland annat tre röda i fast sortiment och vitt och rosé i beställningssortimentet.

Mörka november skriker efter rött och rejäla grytor. Vi har därför provat två av de röda vinerna som ligger i fast sortiment.

Tapiz Reserve Malbec 2013, nr 6591. 129 kr. Finns i ett 30-tal butiker. 

Kryddig och fräsch malbec, med bra driv i syrorna och mineralerna. I smaken hittar vi plommon, björnbär, svarta vinbär som toppats med riven muskot, en kanelstång, viol och nymald svartpeppar. Seriöst och snyggt, Piggar upp vilken tråkig vardag och seg köttbit som helst. Men servera hellre till en fin köttbit; gärna en gryta på högrev med rostade rotfrukter.

Tapiz Organic Reserva Malbec 2015, nr 6529. 155 kr. Finns i över 300 butiker. 

Svalodlat och stiligt, med söta tanniner, mängder med mineraler och uppfriskande syror. Vad hittar vi mer i glaset? Skogshallon, skogsbär, viol, röda och svarta vinbär, mogna jordgubbar, anis och viol. Mycket finess och mycket gott. Till en entrecote med chimichurri och rostad sötpotatis. Frukten kommer från en ekologisk enskild vingård.

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer