Mammas blomkålssallad och tre viner därtill

Låt dig inte bli avskräckt av ordet blomkål, och inte sallad heller för den delen. Det är godare än vad det låter - jag lovar. 

Under denna heta sommar har det inte blivit många timmar vid spisen. Orken och lusten har helt enkelt inte funnits där. Den har tagits över av hettan, fukten och längtan efter kall och lättlagad mat. Sallader, sashimi, sushi och enkel hämtmat i form av olika bowls har genomsyrat köksbordet. I vinglasen har det också varit övervägande kalla, vita viner. Allt tungt har gått bort. 

Istället har jag satt fart på min mamma som varit på besök. På min önskelista stod ett barndomsminne och en favoriträtt; mammas tyska blomkålssallad. Den var ett populärt inslag under sommarmånaderna när jag var liten. Nu är det många år sedan jag var liten och med andra ord längesedan jag åt denna goda, kalla sallad. Mamma har fått jobba hårt och delar här med sig av ett ungefärligt recept, som hon snappade upp under studier i Tyskland. 

Börja med såsen, dressingen. Det är den som gör hela salladen. I det tyska originalreceptet ska man använda både majonnäs och grädde, med det blir i ärlighetens namn väl tyskt och mastigt. Byt istället ut grädden mot grekisk yoghurt eller lätt crème fraiche. 

Vispa ihop cirka en deciliter majonnäs med lika mycket yoghurt/crème fraiche. Smaksätt med några teskedar ättika och krydda med salt, peppar och en gnutta socker för balansens skull. Smaka dig fram. Låt gärna dressingen stå i kylen ett tag. Därefter river du blomkålen på en rivjärn. Rör ihop allt. Två mellanstora huvuden blir bra till denna mängd med dressing. Portionen räcker till cirka fyra stadiga portioner eller sex mindre hungriga gäster. Det är faktiskt lika bra att göra en rejäl omgång, när man ändå i farten. Salladen kommer gå åt. Jag vet av egen erfarenhet.

 

Annons:

I Tyskland serverades den traditionellt till korv och fläsklägg. Rejält ska det vara! Vi hoppade över lägget och njöt av den till grillade kryddstarka korvar med hög kötthalt. En rätt som längtar efter tyska, krispiga, svalkande och renande viner. Hörde jag riesling?

Utöver korvar och fläsklägg, prova salladen till kyckling, grillad fisk – gärna en fast sort, som lax eller torsk. Rökt fisk är också en smarrig kombination, till exempel varmrökt lax, makrill eller böckling. Det blir inte mycket mer somrigt än så. En charkbricka med kryddstark salami och salt skinka blir också en utmärkt kombination. Prova också till kräftskivan.

Föredrar du vegetariskt, så passar den fint till grillad halloumi och en salsa med bönor. Eller varför inte en klassisk caprese?

Nog med mat. Över till vinet. Riesling som sagt, det skulle jag säga är det bästa valet till denna krämiga men också syrliga och friska sallad. Visst skulle det passa bra med en grüner veltliner också – fyra goda tips hittar ni i min artikel om fish & chips, se nedan. En stenrökig sauvignon blanc från Poulliy Fumé eller Sancerre skulle också passa bra. Och varför inte en lätt krämig och frisk chardonnay eller kanske en örtig vermentino från Ligurien?

Men en riesling är alltid en riesling. Jag kompletterar med tre favoriter i olika stilar och prisklasser.

 

WG Gunderloch Nackenheim Rothenberg Riesling Grosses Gewächs 2015, nr 90339. 379 kr. 360 flaskor släpptes den 7 april förra året. Av någon anledning finns det kvar ett 70-tal flaskor utspridda i sex Systembolag i landet. Vinet går att beställa till din lokala butik, det tar bara några dagar.

Lagringsvin, som ändå är fasligt god redan nu. Syrorna är spröda och spikraka. Frukten är en mix på olika citrussorter, som ligger i samma fruktkorg där vi hittar aprikoser, vit persika och ordentligt med mineraler. Gunderloch är en av många högpresterande producenter Rheinhessen.

Katharina Wechsler Riesling Trocken 2016, nr 91237. 156 kr. 900 flaskor lanserades den 4 maj. Ett 70-tal flaskor finns kvar i utspridda butiker.

Ren, krispig och energifylld riesling trocken på en ytterst hög nivå. Mineraler, syror och citrus till max. Spara, om du klarar trycket. Eller drick till en krämig tysk blomkålssallad.

Katharina Wechsler är en ung vinmakerska i Rheinhessen, som blivit skolad hos bland annat Keller. Hon ses som en av områdets kommande stora stjärnor. Viner att hålla koll på alltså.

Trimbach Riesling 2015, nr 2639. 149 kr. FS

För den som vill ha ett mer säkert kort, satsa på klassiska Trimbach. Den är lättare att få tag på, då den ligger i fast sortiment, som i detta fall innebär 130 butiker. Här förflyttar vi oss till Alsace och får därmed en lite annan typ av riesling. Lite rundare och kryddigare. Nya årgången av Trimbachs riesling sjuder av liv, syror, mineraler, krispiga citroner, örter och rökiga stenar. Snyggt!

 

Läs mer

Fler artiklar