Mackan gör comeback

Vi växte upp med dem. Den degiga och söta Skogaholmslimpan, den torra tekakan och den luftiga långfranskan bergis, eller barkis (som den kallas i göteborgstrakten). Det dagliga brödet. Som vi enligt rekommendation av socialstyrelsen skulle äta minst sex till åtta skivor av, om dagen. Det är dags att mackan - den goda - gör comeback. 

Mackan gör comeback

Ingen skugga över mackan. Handen på hjärtat, så var det faktiskt rätt gott med det runda fluffiga polarbrödet och några skivor medvurst. Eller en tjock tekaka med smör, leverpastej och inlagd gurka. Till och med eftermiddagsbullarna hos skolkompisen med smör och pudrad oboy (ja, ni läste rätt) fick det att vattnas i munnen på en. Inte en fiber så långt ögat kunde nå. Nyttigt? Inte det minsta, men gott, socialt och farligt lätt att äta alldeles för mycket av. 

Plötsligt var brödet den stora boven. I allt. Den orsakade fetma, inflammationer (i tarmar och gud vet allt), den gjorde kroppen tung och trött och var den sämsta av kolhydrater man kunde få i sig. Glutenintolerans blev en folksjukdo, och en fluga. Visst finns det mängder med dåligt bröd. Läs gärna på Skogaholmslimpans innehållsförteckning nästa gång du är i butiken. Läsningen är onödigt lång och känns snarare som en labbrapport än ett bröd. En limpa ska egentligen inte innehålla mer än fyra-fem ingredienser. Bra mjöl, vatten, jäst (surdeg) och kanske lite salt. Och kärlek. 

Idag har brödet gjort comeback. Tack vare just de fyra-fem ingredienserna. Ett surdegsbageri i varje gatuhörn är numera lika vanligt som den lokala pizzerian eller Pressbyrån. Aldrig har det jästs så mycket som i de svenska hemmen som idag. Medvetenheten finns där. Vi bryr oss om innehållet, efterfrågar rena produkter utan onödiga tillsatser och socker. Och vi vill gärna äta bröd. Det goda brödet gjort på gammalt spannmål och långa jäsningstider. Sånt bröd som även den med en mildare form av glutenkänslighet kan äta. 

Och visst är det gott med en hederlig macka? Stefan Ekengren på Restaurang Hantverket har fattat grejen med sina lockande lunchmackor extra allt. Kedjan Scandwich (Malmö/Stockholm) går all in med med perfekta relation bröd och pålägg 2.0. Mästerbagaren Sebastien Boudet håller brödkaveln – likt en fana – högt och vill få oss att äta surdegsbröd gjort på spannmål från förr. 

En macka kan vara en hel måltid, lunch som middag. Och den kommer inte ta död på dig eller dina tarmar. Ännu godare blir den i gott sällskap; av vin. 

Välkommen tillbaka mackan! Vi har saknat dig. 

 

Annons:

Räkmackan

Danskt rågbröd eller en fyllig skiva syrlig surdeg. Rikligt med majo och gärna ägg. Kanske en dillkvist och en skiva citron. Det är inte mycket som slår en hederlig räkmacka. Eventuellt drycken då.

Lyx: Champagne! Det är ju skaldjur på mackan. Champagnens bästa vän. Satsa på en flaska Bollinger (nr 7418, 499 kr) som har kraft och smak nog att ta hand om både räkor och majo.

Bollinger Special Cuvée

100-lappen: Muscadet! Skaldjurens näst bästa vän. Domaine de la Bournaire 2016 (nr 5799. 99 kr) är lika uppfriskande som en höstvind.

Bruschettan med tomat och mozzarella

Världens mest enkla och godaste macka kommer från matlandet numero uno, Italien. Allt du behöver en skiva lantbröd, gärna rostat, små söta tomater, rejält med mozzarella (satsa på buffelvarianten) och toppa med olivolja, flingsalt och ett basilikablad – för färgens skull.

Toscana: Italienskt i glasen så klart, gärna på inhemska druvor. Prova friska och örtiga druvrena Cecchi Vernaccia di San Gimignano 2017 (nr 6047. 99 kr)

Ligurien: Vermentino är grymt matvänlig med sin syra, citrusfrukt och örtighet. Slå till på Cantina Lunae Colli di Luni Etichetta Grigia 2018 (nr 2067, 129 kr)

Caesarmackan med kyckling, knaprigt bacon, avocado och riven parmesan

Salladernas sallad är nog Caesar, i alla fall om jag får bestämma. Krämig, salt, mättande och vinvänlig som få. Jänkarvitt i glasen så klart och extra riven parmesan på toppen tack.

Lyx: Rostade nötter, gula mogna frukter och lockande fat, Fritz fixar! I fast sortiment hittar ni Fritz Russian River Chardonnay 2016 (nr 6649. 349 kr)

Budget: Fortfarande soliga Kalifornien och solvarma smaker, med lite snällare prislapp. Wente Morning Fog Chardonnay 2016 (nr 74147. 139 kr)

Caesardressing

LÄS MER

Läs mer

Fler artiklar