Lokala druvor och sol på Kanarieöarna

Januari hankar sig sakta men säkert framåt med sitt mörker och en känsla av vakuum. Ungefär lika stort som det på bankkontot. Men var inte en dysterkvist. Det är nu vi behöver blicka framåt, göra planer - läs göra vin- och reseplaner. Följ med och smaka på lokala druvor och sol på Kanarieöarna

Lokala druvor och sol på Kanarieöarna

Kanarieöarna. Las Islas Canarias. Visst låter det mycket mer sensuellt på spanska. Och visst är det så att många av öns viner smakar bättre på plats. Under solen, på en uteservering, under ett parasoll till en het paella. Tack vare sitt klimat är Kanarieöarna ett säkert resmål vilken årstid som helst. Även om det inte känns aktuellt med resor nu i januari, så kommer den tiden. Drömma ska man och planerna får man. 

Lokala druvor och sol på Kanarieöarna

ÖARNA

Visste du att Kanarieöarna ingår i Makaronesien? Ett samlingsnamn för ögrupperna Madeira, Kanarieöarna, Azorerna och Kap Verde. Samtliga ligger i Nordatlanten, utanför Portugals och Afrikas nordvästra kust.

Kanarieöarna består av sju större öar och sex lite mindre. Det odlas vin i någon form på samtliga öar, där några öar, druvor och producenter har större betydelse. De största och mest besökta öarna är Teneriffa, Gran Canaria, Fuerteventura och Lanzarote.

DRUVORNA

Kanarieöarna har en mängd spännande inhemska druvor, blå som gröna. Man gör allt från rött, vitt till mousserande och söta viner.

Malvasia aromatica kommer ursprungligen från Grekland (som många andra druvor runt om i Europa). Sol och vulkaniska jordar är stora plus för druvan. Inte undra på att den trivs på Kanarieöarna.

Malvasía volcánica anses dock vara av bättre kvalitet än aromatica, tack vare sin fina syranivå och djupa aromatiska frukt. Bra exemplar odlas framför allt på Lanzarote.

Listán prieto är den dominerande blå druvan på Lanzarote, som även odlas på de andra öarna. Den står för lite vilda smaker av örter, skogsbär och friska tanniner. Listán prieto är troligen den druva som reste med missionärer till Sydamerika och Chile och bytte namn på vägen till pais och criollo.

Listán blanco är prietos vita motsvarighet. Den kommer med en uppsjö synonymer, däribland albar, dorado, listán común med flera. Den mest kända är däremot palomino – en av druvorna i Sherrydistriktet.

Vijariego blanco/negro som även går under namnet diego är också utspridd på flertalet öar.

Baboso negro är en till intressant lokal förmåga, som troligen kommer från den lilla ön El Hierro, inte så långt ifrån Teneriffa. Mitt insidertips är Los Pasitos från Suertes del Marqués, prova det!

Negramoll är som synes på namnet blå, och går även under synonymerna mulata, negra mole med flera. Den odlas odlas på flera av öarna, på fastlandet och även på Madeira för tillverkning av Maderia. Tjockt skal, hög alkoholhalt och relativt låg syra är typiska karaktärsdrag för negramoll.

Castellana är en slags inhemsk variant på garnacha och tintilla. Rödbärig, saftig och värd att upptäcka. Den kommer troligtvis från Portugal och gå där under namnet rufete.

Gual är en grön druva som även kultiveras på fastlandet, i Ribera del Dueroo, Rioja, Toro och Vinos de Madrid till exempel. Fast då heter den istället albillo, pardina eller blanco del pais. Bland annat.

 

Annons:

Lokala druvor och sol på Kanarieöarna
PRODUCENTERNA

Sökningen på Systembolagets hemsida blir snabb och kort. I dagsläget finns det endast ett tiotal viner från Kanarieöarna tillgängliga. Resterande del av sökningen består av rom och smaksatt sprit. Här finns mer att göra, både från importörernas sida och framför allt Systembolaget.

De två mest betydande producenterna för – tål jag säga hela öriket – är framför allt Suertes del Marqués och Bodegas Tajinaste som ligger på Teneriffa och i D.O Valle de La Orotava.

Från La Palma kommer coola och otroligt läckra vinet La Batista signerat producenten Llanos Negros. Gjort på 100 procent malvasia aromatica. Ett vin det vore dumt att missa.

Spännande mousserande viner provas med fördel hos Bodegas Bermejos på Lanzarote.

Det finns också några viner i beställningssortimentet via mindre importörer som Ametller Scandinavia och Engsdalens Vin AB.

MATEN

Vad äter man på en ö? Fisk och skaldjur? Svar; potatis och mojo rojo. En kryddstark olivoljebaserad salsa gjord på rostade paprikor och mååånga kryddor.

Som avslutning; ett sött vin ofta gjort på malvasia aromatica eller moscatel som kombineras med sötsaker som maräng, dulce de leche och glass.

Läs mer

Fler artiklar