Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Låt oss göra julen ännu sötare och godare  - DinVinguide Låt oss göra julen
Skriven av Sofia Ander

Låt oss göra julen ännu sötare och godare 

Risken att få i sig för lite sötsaker inte julen är knappast överhängande. På så vi är det tur att julen bara är en gång om året. Men det skrivet; låt oss gå all in. Vatten, knäckebröd och sugandet på ramarna, det tar vi i januari!

Låt oss göra julen ännu sötare och godare

Kola, knäck och kakor. Klenäter, struvor och ris á la malta. Saffranspannkaka, lussebullar och praliner. Aladdinaskar, marsinpangrisar och ischoklad. Torkade frukter, nötter och fudge. Pepparkakor, hårda som mjuka. Ska jag fortsätta? Vi kanske ska sätta P här och lämna resten till det söta som hamnar i glaset istället. 

För har vi ett val. Att matcha de söta sakerna till ett lika sött vin. Eller kanske bara låta drycken vara desserten. Landar valet på det första, tänk på tumregeln – drycken ska vara sötare än desserten för att kunna kombioneras på bästa vis. Annars upplevs drycken lätt sur och torr. 

En sur och torr jul vill i alla fall inte jag ha. Låt oss göra julen ännu sötare och godare 

 

Sex söta drycker och lika många desserter

Fèlsina Vin Santo del Chianti Classico 2009, nr 92641. 279 kr. 1500 flaskor lanserades den 10/12.

Det är något speciellt med Vin Santo. Bra sådan. Fèlsina är bland de främsta. Detta heliga vin bjuder på en sober smakresa med alles inklusive – pomerans, vita fikon, dadlar, gula russin, hyvlad färsk svamp och kanderade citronskal som pudrats med muscovadosocker. Félsinas vin santo görs på ungefär lika delar trebbiano, malvasia och sangiovese, som sedan får torka fram till janauri-februari året efter skörden. Under denna tid blir druvorna koncentrerade och fyllda med söt druvmust.

Strålande till allt från mögelost på pepparkaka till en semifreddo med smak av saffran.

Cossart Gordon Boal Colheita 2010, nr 8421. 299 kr för 500 ml. FS

Nytt i sortimentet från och med 1 december. Fräsch Maderia från den äldsta firman på ön. Huvudrollen innehas av lokala förmågan boal. Stilen och smaken får man fram genom upphettning av ekfaten, där vinet lagras under en lång period. I detta fall i över 10 år.

Här händer det grejer! Kola, nötter, bakade äpplen och torkade frukter letar sig fram. Raka vägen till julbordets sega knäck, chokladfudge eller tvillingnöten i en den kända röda asken.

Sofias tips - tillfälligt sortiment 10 december 2021        Sofias tips - Fast sortiment 1 december 2021

 

Penfolds Father Grand Tawny 10 Years, nr 8420. 299 kr. FS

Det fasta sortimentet fick även förstärkning i form av en tawny. Hela vägen från Australien och en välkänd avsändare: Penfolds. Druvmixen består av merparten grenache, shiraz, mataro och årgångarna ligger mellan 10 och 15 år. Faten som vinet lagrats på har fått jobba hårt och länge, en del av dem i 70 år. Denna tawny är syndigt smarrig och lätt sirapsöt. Kryddiga toner kommer i form av lakrits, brända mandlar och muscavadosocker.

Kommer sitta som en smäck till saffranspannkaka med russin eller hemgjord seg vaniljkola.

Brännland Iscider 2019, nr 2918. 249 kr för 375 ml

Äpplen i sin ljuvaste form. En fryst, koncentrerad och jäst sådan. Man förstår ju att det smakar gott. Och äppligt så klart. Med bibehållen syra som rundas av med hjälp torkade äppelringar, rabarber, gula plommon, gröna päron och pomerans.

Matcha friskheten och lasersyran med fluffig ris á la malta som toppats med saftiga apelsinskivor. Bakad brie med kanelkokt äppelmos skulle också bli en tummen upp. Eller en riktig klassiker; mandelmussla med grädde och topping som äppelpuré, hjortronsylt eller kanske en klick lemoncurd.

Sofias tips - Fast sortiment 1 december 2021            Låt oss göra julen ännu sötare och godare

 

Don PX 2019, nr 76180. 239 kr för 357 ml

Det blir nog inte så mycket sötare än så här. PX står för pedro ximénez, i den mest koncentrerade skepnaden som går att få. Sötman får man tack vare sen skörd och torkning av druvorna. Musten jäser bara upp till fem volymprocent, för att man ska bibehålla en hög halt av socker. Jäsningen stoppas därefter genom att man tillsätter druvsprit. Kvar blir ett extremt sött och hyfsat starkt vin. Ett glas är en dessert i sig (för resten av året). Räcker inte det, kombinera med chokladoppade torkade frukter eller en engelsk fruktkaka med extra allt.

Pomologik Ingrid Marie Äppelmust Svensk Hantverksmust 2020, nr 1993. 25 kr för 250 ml, flaska

Ett alkoholfritt alternativ är på sin plats också. Alla vin inte ska inte, dricka något med alkohol under julen. Då är det extra välkommet med en alkoholfri dryck, som dessutom smakar gott! Svensk är den också, gjord på äpplen från Skåne och tillverkad i Strängnäs utanför Stockholm. Inte lika söt som ovan drycker men ändå julkryddig i stilen och frisk med pomerans, citrus och mogna äpplen så klart. Kalas till en bit ost på kavring eller mjuk pepparkaka och en klick kvittenmarmelad.

Låt oss göra julen ännu sötare och godare            Låt oss göra julen ännu sötare och godare

Låt oss göra julen ännu sötare och godare

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer