Kyckling i ugn med Sofias vintips 

"På torsdag äts det ärtsoppa, på lördag är det fest men fredag är ändå den dagen som känns bäst. Ge mig då kyckling, det gillar jag mest
Kyckling på fredag det enda jag vill ha, kyckling på fredag då mår man riktigt bra kyckling på fredag, vad var det jag sa? Jag vill ha fredag idag!"

Kyckling i ugn med Sofias vintips 

Kronfågel lyckades onekligen med sin reklam och tillhörande jingel från 1998. Den fastnade, vare sig man ville eller inte. Kyckling till middag har också fastnat, fast inte enbart på fredagar. År 2019 ökade vår konsumtion av fågel med 2,2 procent i Sverige, enligt siffror från Svensk Fågel. För svensk fågel ökade andelen med 3,1 procent. Vi äter alltså mer lokalproducerat men fortsätter också att importera från länder som Danmark, Tyskland och Nederländerna. 

Jag hoppas på en större ökning i det lokala och småskaliga. Alternativen finns. Som Reko-kyckling, Bjärefågel och de ekologiska varorna från Bosarp. Har man en gång smakat på dessa glada(re) fåglar så finns det ingen återvändo. Du kommer inte vilja ha torr bröstfilé längre, och framförallt inte frysta bitar som är insprutade med vatten för att se större ut. 

 

 

Det kostar lite mer, men smaken är värd varje krona och upplevelsen blir så mycket bättre. Kyckling är dessutom en av de mest vinvänliga huvudråvarorna som finns.

Kyckling i ugn med Sofias vintips 

Ett tips på vägen – fastna inte på råvaran. Titta på tillbehören – de kan styra vinvalet. Är de feta, salta, mjuka, hårda, frasiga eller söta? Kommer rätten få sällskap av mängder med sås, en gratäng eller en röra av något slag? Kryddningen, är den het eller mild, kryddig eller citrusfrisk?

Jag föredrar min ekologiska kyckling ugnstekt. Fina råvaror ska inte krånglas till. Tillbehör: palsternacka, rotselleri, kanske sötpotatis, vanlig fast potatis och gärna hela vitlöksklyftor med skal på. Den blir härligt seg och kolaliknande i smaken efter en tid i ugnen. Addera mängder med örter som rosmarin, salvia och timjan, några chiliflakes och flingsalt. På med en bättre olivolja. Sen – swosh – in i ugnen, allt på samma plåt. Servera som det är, med eller utan en sallad på ruccola, riven parmesan, flingsalt, några droppar citron och samma goda olja.

 

 

Denna gången är råvaran och maten i fokus, men vin måste vi ju ha! Vinlistan till denna meny består av tre vita och tre röda viner.

Den vita världen är stor, fet, fyllig och frisk. Ungefär så vill jag ha mina vita viner till denna kycklingrätt. Vinet ska ha djup och en fin kryddighet att möta upp örterna med. Sen vill jag ha syra också – annars kan det kvitta! Jag tänker på druvor som chenin blanc, chardonnay, en del stilar av gruner veltliner, fatjäst viura och lite mer udda som trebbiano spoletino och vit garnacha. Fler tips finner ni i artiklarna längst ned.

Annons:

Kyckling i ugn med Sofias vintips 

 

Tenuta delle Terre Nere Etna Bianco Calderara Sottana 2017, nr 74952. 350 kr. Ordervara

Carricante från Etna med extra allt. Honung, aprikos, mango, apelsinskal och citronolja i första sippen. Numer två för samman med de laserliknande syrorna, stenröken gruset och mineralerna. Årgång 2017 var tokhet i hela Italien, trots det finns en imponerande svalka här. Ekologiskt och mästerligt vinbygge från en av Etnas toppar.

Ken Forrester Old Vine Reserve Chenin Blanc 2019, nr 71534. 169 kr. Ordervara

Kyckling och chenin, ja tack! Här bjuds vi på gamla vinstockar (ca 35 år )och frukt som frodats på ekfat. Resultatet – rostade mandlar, gröna och gula äpplen, aprikos, persika, en hint av honung och hö och puffar av rökig mineral ovanpå. Smarrigt vin som levererar bra mycket mer än det kostar. Chenin blanc och Sydafrika är en av världens bästa kombinationer.

Chardonnay Riverview Vineyard 2018, nr 76073. 199 kr. Ordervara

En amerikansk och hederlig chardonnay ska självfallet vara med också. Då brukar tyvärr fallet vara ett större hål i plånboken. Samt tung ek. Dock inte här. Riverview är en sval vingård där dimman lägger ett kylande lock över vinrankorna. Här skiner citrus, gula stenfrukter och rökiga drag av rostade hasselnötter och fina mineraler. Fina grejer från familjegården Scheid.

Kyckling i ung med Sofias vintips       Kyckling i ung med Sofias vintipsKyckling i ung med Sofias vintips

På den röda sidan är valen (lika) oändliga. Man ska inte begränsa sig, men kanske ändå ha en röd tråd. Allt för tunga viner med mycket fat, fruktsötma och höga alkoholhalter kommer ta död på pippin – igen. Titta istället på druvor med naturlig fräschör, livlig frukt och bra syror. Pinot noir till exempel, eller gamay. Nerello mascalese och nebbiolo är bra val. Eller kanske en ung och oekad tempranillo. Garnacha är också en god vän till fågel. Precis som skir sangiovese.

Real Agrado VA! Tempranillo 2019, nr 81595. 149 kr. Ordervara

Modern ren tempranillo från Rioja – det ser vi gärna mer av! Noll procent fat och 100 procent prunkande frukt. Tänk körsbär, skogsbär, viol, friska tanniner, mineraler och härlig spänst. Detta är Rioja anno 2021. Kul vin med glimten i ögat som nyligen landat i Sverige.

Col d’Orcia Rosso di Montalcino 2019, nr 2576. 149 kr. Fast sortiment

Vilken flörtig årgång! Igen! Jag har gillat denna Rosso från ekologiska Col d’Orcia sedan den lanserades förra vintern. Det är friskt, frasigt och sprakande av energi, lyster, saftiga syror, tranbär, lingon och vildvuxna örter. Borde charma brallan av vem som helst.

Two Paddock Pinot Noir 2019 Organic, nr 76478. 319 kr.  Ordervara från och med 1/2.

Att kändisar gör vin är inget nytt fenomen. Att de gör gott vin, det är sällsynt. Bakom Two Paddock står skådisen Sam Neill (Jurassic Park, Lugnt Vatten m.m) som numera är bosatt på Nya Zeeland. Närmare bestämt på sydön och i distriktet Central Otago. Här görs några av världens främsta pinoter. Two Paddock pinot hamnar där med sina sprudlande syror, massiva mineraler och smått vilda toner av körsbär, körsbärskärnor, lavendel, rosmarin, plommon, vitpeppar och häftiga kraft i kombination med långlivad elegans.

Kyckling i ung med Sofias vintips Rosso di Montalcino Col d'Orcia 2018          Kyckling i ung med Sofias vintips

Ugnsrostad sechuankryddad gårdskyckling

LÄS MER

Läs mer

Fler artiklar