Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Kvinnliga viner - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Kvinnliga viner

Det sägs att kvinnor är bättre på att prova vin. Jag tänkte inte protestera mot det. Men göra bättre vin då? Det är inte omöjligt. Fast det är nog snarare en fråga om vinmakning, druvor och terroir.

Hur fallet än är, så har jag valt ut några välgjorda och trevliga viner, där kvinnor står bakom de heliga dropparna.

Cathy Corison

Cathy inledde vinets bana under 70-talet i Napa. Hon var vinmakare hos b.la Staglin, Chappellet och Long Meadow Ranch innan tiden var inne. Inne för att göra sitt eget vin. Fokus har alltid varit cabernet sauvignon. Elegant, klassisk sådan med balanserad alkoholhalt.

Cathys vineri stod klart 1987, byggt av hennes man William Martin. Det är en fin vit träbyggnad, mitt i St Helena, byggd som en lada i viktoriansk stil. Något som sticker ut i stundtals småvräkiga Napa. Allt andas med andra ord Cathy och hennes viner. Kronos är toppvinet, som med årgång 2011 firade 25-års jubileum. Samma år som Cathy blev utnämnd till årets vinmakare av San Francisco Chronicle.

Drick!

Corison Kronos Vineyard Cabernet Sauvignon 2010, nr 95079. 999 kr

Andrea Mullineux

Andrea är amerikanskan som blev sydafrikanska. Maken Chris Mullineux träffade hon bland vinfälten i Frankrike. Tillsammans flyttade de till Chris hemland och började göra vin ihop. Resultatet blev Mullineux Family Wines, i Swartland där de gör vitt, rött och sött på gamla vinstockar. Prova deras syrah och vita terroirdrivna viner på chenin blanc. De har gjort ett snyggt jobb. Andrea är numera invald i Cape Winemakers Guild, har samlat på sig ett gäng femstjärniga Platterbetyg samt Winery of the Year 2016 i samma guide.

Andrea gör faktiskt lite vin i hemlandet USA också, fast tiden spenderas mest i Swartlands vingårdar.

Drick!

Mullineux White 2012, nr 73486. 179 kr. BS

Mulli-Range_Chenin1

 

Guilia Negri

Ung, framåt och från Piemonte. Giulia Negri har alla chanser att bli ett nytt stjärnskott I Barolo. Nebbiolo flyter nämligen genom blodet. Föräldrarna driver vinfirman Serradanari, vars vingårdar ligger 500 meter över havet. Svala, friska viner med andra ord. Guilias egna viner är helt klart inspirerade av familjegården. Barolon är fräsch, ren och tillgänglig. Då Bourgogne är Guilias andra favoritområde, gör hon så klart en pinot noir också och numera även chardonnay.

Drick!

Barolo La Tartufaia 2010, nr 79247. 269 kr

Barolo-Latartufaia

Silvia Cigliuti

Familjen Cigliuti gör rent magisk Barbaresco, i den lilla byn Neive. Vingården är också liten, runt 7 hektar. Fast vinerna är stora. Kanske de bästa i området, sett till priset. Renato Cigliuti har ömt vårdat sin nebbiolo sedan starten, på 60-talet. Idag är det döttrarna Silvia och Claudia som driver firman vidare. Silvia är numera vinmakare och tar hand om de ekologiska vingårdarna, lika fint som sin pappa. Cigliutis Serraboella är ett av de mest eleganta viner jag provat.

Drick!

Barbaresco Serraboella 2012, nr 78445. 429 kr. BS

Cigliuti_Barbaresco_Serraboella_7207701

Sandra Tavares

Sandra Tavares gör mycket vin. Jag menar mycket vin. Wine & Soul heter vinfirman, som hon äger med sin man. Quinta Vale Dona Marie är vingården i Douro där hon står för vinmakandet. Och Quinta de Chocapalha är den helt egna firman, som ligger i Lisboa. Det är tur att hon är ung. Och vin, ja det verkar hon kunna en hel del om. På Chocapalha är det både internationella och lokala druvor som gäller. Vinerna är gjorda i en direkt öppen stil, med snygg frukt och precision.

Drick!

CH by Chocapalha Touriga Nacional 2011, nr 73615. 259 kr. BS

Chocapalha-CH-45933x-155x500

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer