Krispig Chablis – La Chablisienne 

Ordet kooperativ i vinsammanhang låter ärligt talat rätt osexigt. Men det är vanligare än vad du kanske tror. Och fördelarna är många - både för dig och för vinproducenten. Läs om krispig Chablis - La Chablisienne. La Chablisienne anses av många som världens bästa kooperativ.

Krispig Chablis – La Chablisienne 

Palmer & Co, Produttori del Barbaresco, Mezzacorona, La Chablisienne, Cave de Tain, Cantina due Palme och Copertino är stora och tunga namn i vinbranschen. Vad de har gemensamt, utöver att de producerar olika typer av vin, är att de är kooperativ. Chansen att du har druckit ett vin från ett kooperativ är alltså relativt stor. 

Men vad är då ett kooperativ?

Ordet är taget från latin – ”cooʹperor” som betyder arbeta tillsammans. En bra sammanfattning av ordets betydelse. En synonym är just precis ”samverkande” och syftar på att man som grupp samverkar, särskilt inom jordbruk- och industrisammanhang. 

Kooperativ kan vara allt från stora bjässar till mindre och mer småskaliga sammanslagningar. Precis så ser det ut i vinbranschen. Från flera hundra medlemmar och tusen hektar till några mindre odlare och små vingårdar. 

Hur konstellationen än må vara, ska inte kooperativ avfärdas som något dåligt och av låg kvalité. Vi vill gärna ha en romantiskt bild av vinvärlden. Den lilla vinbonden som går ut tidigt varje morgon, pratar med sina rankor, klappar druvorna för att sedan för hand föra dem till vineriet där de fottrampas i grupp och i takt med en lokal folksång. Bilden är härlig och dessvärre relativt unik och felaktig.

Kooperativen hittar vi överallt, med tyngdpunkt på Spanien, Italien och Frankrike. Där ligger flertalet skickliga kooperativ – alla med sina filosofier och tänk. Från det stora till det lilla. Fördelen med att vara medlem av ett kooperativ är många. Som ung vinodlare har du eventuellt inte möjlighet att få ett banklån. Då kan ett samarbete med ett vinkooperativ vara en väg in i branschen och ett sätt att tjäna pengar. För riktigt små odlare är medlemskapet en trygg inkomstkälla, då kooperativen  köper upp skörden varje år.

En av de mest erkända kooperativen i Frankrike och närmare bestämt Chablis är La Chablisienne.  De går ofta under epitetet världens bästa kooperativ, så nog verkar de veta vad de gör. Och de har gjort vin i många år. Från starten 1923 till och med. Idag består de av nästan 300 odlare, där många av dem är små familjegårdar. Tillsammans förfogar de över 1200 hektar i Chablis. En fjärdedel av hela området. De äger dessutom merparten av Grand Cru-läget Grenouilles.

Tack vare sina stora markområden och sina kooperativa samarbeten kan de göra omkring 30 olika viner varje år, från mindre kända lägen till flertalet Grand Cru viner. DinVinguide.se har precis provat några av de viner som finns tillgängliga på hyllorna och även via beställningssortimentet. Här tipsar vi upp några av våra favoriter.

Bered ditt doftsinne och smaklökar på krispiga, rena, välgjorda och friska viner till – för området – sympatiska prisnivåer. Chablis har dessvärre blivit en dyrbar hårdvaluta idag.

Annons:

Petit Chablis 2018, nr 5585. 139 kr. Fast sortiment. Finns även på halvflaska för 79 kr. 

Den perfekta intron till både Chablis och La Chablisiennes stil. Att årgång 2018 var solig och balanserad gör inte saken sämre.

Livlig och aptitretande frisk fläkt med pigga mineraler, sälta och sval citrus. Skaldjur tack!

 

Chablis Cuvée LC La Séreine 2015, nr 85501. 169 kr. Beställning, passa på innan prishöjningen till 179 kr i mars.

Cuvée LC La Séreine har legat på sin jästfällning i 12 månader, vilket gett lite mer tyngd i frukten. Här hittar vi rökig mineral, citrusmix, vilda örter och fin energi. Årgång 2015 var dessutom en lite varmare årgång som gav något mer solmogen och rikare frukt.

Utmärkt till ugnsbakad röding med dillpotatis och rostad fänkål.

Chablis Premier Cru Mont de Milieu 2016, nr 85507. Beställning, kommer höjas till 339 kr i mars.

Vi går upp några snäpp och landar i ett Premier Cru-läge som står för lite mer rondör och intensitet. Lager på lager med krutrök, mineralsälta, saliverande citrusfrukt, höga syror, vita mandlar och ett läckert kryddigt avslut.

Tiden är inne för skrei – här har du vinet till din fiskmiddag.

Läs mer

Fler artiklar