Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Köp spanska viner på nätet - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Köp spanska viner på nätet

Juni månad är snart slut och även vårt tema Spanien. Inte trött på spanska viner än? Följ med och ta en titt på nätbutikernas sortiment.

Under månaden som gått har vi mest riktat in oss på de viner som finns tillgängliga via Systembolaget. Vi har även utforskat de inhemska druvorna i Spanien och tittat närmare på de olika regionerna i landet. En hel del tapas har det blivit under resans gång och till och med sangria-öl. Nu har turen kommit till vinbutikerna.

Det är dags att håva in viner på nätet!

 

atomwine.dk

Här är jag stammis. I nätkorgen hamnar främst riesling och champagne. Mellan varven lite spanskt också, särskilt när det är något erbjudande. Som nu, med Viña Ardanza från den fina firman La Rioja Alta. 149 danska kronor, billigare än Bolis så skynda fynda!

Här finns även några intressanta viner från Campo de Borja på garnacha – som jag inte provat, samt somrig albariño.

Atomwine betalar svensk skatt och levererar sina viner till Sverige med DHL. Det går snabbt att få hem varorna, ge det några arbetsdagar bara. Du betalar tryggt och säkert med kreditkort direkt på sidan som räknar om allt till svenska kronor, inklusive skatt och leverans.

Gute-Weine.de

En tysk vinsajt där jag har slagit till på både olivolja och vin. Seriöst med ett stort utbud. Den spanska delen är imponerande. Från norr till söder och massvis där emellan. Mer än 15 vinregioner är representerade här. Allt från cava till sherry och även det sällsynta, söta Malagavinet som knappt produceras längre.

En del viner hittar vi hemma, som Torres, Lopez de Heredia, Marques de Murietta, Emilia Moro och Alvaro Palacios bland annat. De stora namnen alltså. Det är bland de små, mindre firmorna som vi hittar guldkornen. Ta gärna en kik under fliken för Mentrida och Mallorca. Där finns namn som intressanta Jimenez Landi och 4 Kilo bland annat.

winefinder.se

Winefinder har som vanligt en fin mix av viner vi hittar på våra svenska hyllor och även mycket annat smått och gott. Prismässigt är de ungefär som på Bolaget. En nätbutik kan å andra sidan har olika erbjudanden i form av prissänkningar, spännande mixlådor och inte minst servicen där du får vinerna hemkörda till din port.

En snabb sökning på sajten ger mig ett resultat på cirka 150 viner. Jag blir glad över att hitta rött från den lite dolda regionen Terra Alta bland annat. Och här finns till och med vin från den svenskägda gården Enkvist Wines i Malagatrakten.. Här finns också en hel del vitt, på godello, verdejo och andra intressanta inhemska druvor. Allt är bara en knapptryck, eller två bort…

 

 

gassaswine.se

Hos Gassas Wine är det nästan bara spanskt som gäller. Kontoret ligger i Murcia i Spanien, vilket förklarar det breda utbudet. De tar hand om alkoholskatten åt dig, så det är bara att klicka på och invänta din order. Hemleveransen kostar 125 kronor och du måste beställa minst en låda. Det är inga större problem. Här kan du shoppa loss bland bra vardagsvitt, rött och rosé för 80-90 kronor. Eller spanska ikonviner för både en och två tusenlappar.

Contador för 2059 kronor till exempel. Eller de snygga vingårdsbetecknade vinerna från Artadi.

Jag skulle satsa på prisvärda blandlådor med smakrika och fylliga spanska roséviner – det ser vi alldeles för lite av hemma. Och kanske cava från Torello, Llopart och Recaredo. Strålande bubblor. Det vita utbudet är stort. Godello, albarino, vit Rioja av toppklass och verdejo – you name it.

Vinerna från Enkvist Wines finns representerade även här.

Gassas förvärvade nyligen en annan vinsajt, Invinitum, vilket breddat utbudet ytterligare.

 

The winecompany.se

The Wine Company har vi också skrivit om tidigare och även provat en del av deras viner. De jobbar som många andra – med att ta hand om alkoholskatten och därefter leverera vinlådan direkt hem till dig eller närmaste ombud.

De satsar framför allt på prisvärda blandlådor men har även ett riktigt bra utbud av viner som de kan köpa direkt från vingårdarna. Många viner ser vi alltså inte på monopolets hyllor. När jag söker på sidan får jag upp ett resultat på cirka 90 viner. Från 90 kronor och upp till strax under 300 kronor för en flaska. En lite billigare sajt alltså, som inte är på jakt efter de dyraste ikonvinerna eller tungviktarna. Fokus ligger främst på rött spanskt och övervägande Rioja, och vad gör väl det? För visst är det gott med klassiker ibland?

Jag har dock provat ett vin från Valencia som sticker ut i både prissättning och smak. Marques de Sandoval Gran Reserva smakar som en old school Rioja, fast med en låg prissättning.

Vinerna från Protos i Ribera del Duero och Cune i Rioja är två andra säkra, smakrika kort.

 

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer