Kärleken till Chardonnay

Det går inte att ha tema ”vitt vin” hela månaden utan att nämna chardonnay. Denna fantastiska och alldeles, alldeles underbara druva. Den var nog en av mina första vinförälskelser. Då skulle den vara fet, fyllig, fatad och gärna smaka både popcorn och smörkola. Den får fortfarande vara fyllig och smakrik, men helst mer sofistikerad numera. 

Annons:

 

Min andra vitvinsförälskelse blev riesling, som ni kunnat läsa om här i april. Idag väljer jag och velar mellan de båda. Vilken druva är godast? Bäst?

Men varför välja, när man njuta av båda två? Chardonnay kommer i så många stilar och prisnivåer, att det finns en rätt flaska för varje tillfälle. Här har ni några av mina favoriter, först och främst från Nya Världen. Samt en liten bonus till ett kanonbra pris.

Alla finns tillgängliga på Systembolaget, i stor eller liten, tillfällig skala.

Chateau Montelena Chardonnay 2011, nr 71649. 325 kr. 

Klassiskt och prisat. Montelenas vita vin är en av mest kända och omtalade chardonnay-vinerna från Napa. Allt tack vare en liten vintävling i Paris, 1976, där man klassade ut de stora, kända stolta slotten i Frankrike. Vinet är fortfarande mycket bra och kan säkert klassa ut en och annan fransos igen. Stilen är mineraldriven och frisk, med smak av gröna äpplen, örter och gul grapefrukt. Fin lagringspotential. Fin drickpotential idag. 

montelena

De Bortoli Section A5 Chardonnay 2012, nr 99049. 199 kr. Exklusivt majsläpp. Finns i vinkällarbutikerna. 

Det börjar hända saker i Australien. Bra saker. Särskilt när det kommer till chardonnay. De var en gång (ö)kända för sina maffiga chardonnayviner. Smöriga, kola-osande och rejält fatade. Idag kan vi hitta mycket mer eleganta och friska viner, odlade på mer svala platser. Fathanteringen är återhållsam och det handlar mer om ”druvan” än en viss australiensisk stil. De Bortoli visar upp ett lysande exempel på det nya Australien. Rent, stiligt och fräscht med fokus på gul syrlig frukt, fint integrerade fat och låg alkoholhalt; 12,5 %. 

bortoli

Felton Road Chardonnay 2013, nr 95050. 251 kr. Tillfälligt februarisläpp. Finns kvar i flertalet butiker.

En favorit från en av de bästa vinfirmorna på Nya Zeeland. Deras pinot noir är också ”to die for”. Region är Central Otago, erkänt för sina fina viner från framför allt chardonnay och pinot noir. Felton Road är både ekologiska och biodynamiska. Frukt och precision är ledorden. Jättegott och jättesnyggt är vinet. 2013 är ett toppår på hela Nya Zeeland, så spara gärna till nästa sommar. 

felton

Wolf Blass White Label 2013, nr 92262. 189 kr. Tillfälligt släpp från förra året. Finns kvar i flertalet butiker.

Wolf Blass var nog ett av de första vinerna från Australien jag kom i kontakt med. Vinet var ett annat (läs billigare) och stilen också. Idag återupptäcker jag gärna Wolf Blass igen, tack vare detta pangvin. Krispigt och friskt, nötigt och återhållsamt med drag av citrus, nötter och aningen fat. 

wolfblass

Torricella 2013, nr 7179. 139 kr. Fast sortiment

Torricella innehåller faktiskt 20 % sauvignon blanc, men så har det inte alltid sett ut. Förrut jobbade man med endast chardonnay och mycket ekfat, alldeles för mycket. Idag har dock Ricasoli i Toscana, som ligger bakom vinet, tänkt om och tänkt nytt. Torricella är numera krispig och citrusfrisk, med läcker mineralitet och doft och smak av gråpäron, nötter och vita blommor. Köp en låda, eller två och lagra. Vinet är fantastiskt idag, men klarar flera år i källaren.

torricella

Calera Central Coast Chardonnay 2013, nr 92147. 167 kr. Tillfälligt släpp i april. Finns kvar i flertaler butiker. 

Caleras instegschardonnay håller fanan högt. Det finns egentligen inget insteg med denna chardonnay. Lite mer av allt, jämfört med Calera Mount Harlan Chardonnay, som däremot kostar nästan dubbelt så mycket. Fin krämighet, syra och inbjudande dofter och smaker av rostade nötter, gula stenfrukter och lite fat. Snyggt och väldigt gott. 

calera

Fler artiklar