Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Kära köttbulle - DinVinguide Kära köttbulle
Skriven av Sofia Ander

Kära köttbulle

Kära köttbulle. Denna trygga rätt, en återkommande vardagsfavorit och även klassisk husmanskost som går att lyxa till det med.

Kära köttbulle

Från vardagsmat till ett måste på julbordet. De runda små bollarna har hängt med länge. Jag minns med nostalgiskt hjärta min mormors hemtrillade köttbullar. Omsorgsfullt rullade och stekta i mycket smör. Ren matkärlek. Innehållet gick också i matkärlekens tecken. Tänk grädde, hälften fläskfärs och nötfärs som fick svälla i ströbröd. Stekt lök skulle också i. De var så saftiga och så fyllda av smaker. Mormor var dock aldrig nöjd. De var för torra. För salta. Eller för smaklösa. De tog slut ändå. De smakade barndom och de smakade tryggt. 

Att köttbullen har en egen dag känns helt självklart. Den gick av stapeln i måndags, den 23 augusti. Vi fortsätter firandet och tittar närmare på denna populära bulles historia. 

När och exakt var köttbullen kom till är oklart. Efter lite googlande och undersökande, finns det i alla fall en ungefärlig siffra. Tiden var början på 1000-talet och där finns det bevis på att någon form av köttbulle serverades vid det engelska hovet.
Denna typ av rätt, med hackat kött och kryddor, är känd redan sedan medeltiden. Många länder har sin historia med den kända bullen. Ursprunget kan däremot vara persiskt, då i form av koftkan – köttfärs som mixades med linser, ris eller bulgur. Koftkan fick sedan fick följa med perserna under resor till Medelhavsländer som Grekland och Spanien. Två länder som också har sina varianter av köttbullar.
Spanien har albondigas. En tapasrätt där bullarna puttrar i en tomatbaserad sås med smak av vitlök, oregano och lagerblad. Ćevapčići från Balkanländer är också en form av köttbulle, vanlig i Kroatien, Albanien, Slovenien och Serbien bland annat.
Italien har såklart sina varianter. Ofta med tanken ”man taget vad man haver”. Särskilt söderut, där ekonomin inte varit lika stark som i norr, har uppblött bröd, kryddor och mycket chili format bullarna. I norr hittar man istället mer klassiska stora köttbullar, som kokat länge i en djup tomatsås. Serverade med pasta så klart.

På tal om man tager vad man haver. I Sverige användes ordet ”köttbulle” för första gången 1755, i en kokbok av Cajsa Warg. Först under 1800-talet blev de mer vanliga i de svenska hemmen, tack vare att vedspisen och andra köksredskap introducerades.
I ett traditionellt recept gjordes köttbullarna på kalvkött som blandades med bröd och ägg. Kryddningen; salt, peppar och riven muskot. Ungefär som idag alltså. Fast jag misstänker att alla kockar har sitt speciella recept. Vi har också flertalet i vår receptbank.
Vi har även vintips. Köttbullar gillar så klart vin, men här får till tillbehören styra vinvalen, inte köttet i sig. Köttbullar á la Italia passar bäst till något likadant i glaset.
För mustiga albondigas styr vi blicken mot Spanien. Traditionella husmanskostvarianten är ytterst vinvänlig med sin gräddiga sås och krämiga potatispuré. Kanske en nebbiolo, eller något garriguemättat från Rhone. Eller en Chianti. En zinfandel för den som vill ha en extra sked med rårörda lingon. Kékfrankos, eller blaufränkisch som druvan heter i Österrike, passar också fint med sina örtiga inslag och saftiga frukt.

Sopron Kékfrankos és Syrah 2019, nr 2158. Fast sortiment
Kékfrankos från Ungern med förstärkning från lite syrah. Frukten flörtar ihärdigt med oss. Det är saftigt, silkigt och friskt, fullt av vilda örter från skogen. Ett vin som gör att hösten känns helt okej!
Seghesio Sonoma Zinfandel 2018, nr 22562. 223 kr. Fast sortiment
Seriös zinfandel finns. Den stavas bland annat Seghesio. Torrt, stramt och på samma gång generöst i frukten. Skogshallon, björnbär, några drag med pepparkvarnen och kakao som pudras även hela härligheten.
Istine Chianti Classico 2019, nr 2309. 159 kr. Fast sortiment
Ekologiskt, skirt och vibrerande. Sval och rödrosig sangiovese, där lingon, tranbär, syrliga körsbär och slurpiga syror står för innehållsförteckningen.
Kära köttbulle  Kära köttbulle  Sofias tips - nyheter i fast sortiment 1 mars 2021

Viña Bujanda Gran Reserva 2012, nr 2221. 249 kr. Fast sortiment
Lika hederligt som härligt. Viña Bujanda påminner oss om varför vi bör dricka mer Rioja. Intensivt men inte kraftfullt. Moget men långt ifrån trött. Ett ständigt flöde av tobaksblad, valnötter, torkade körsbär och söta tanniner.
Crozes-Hermitage Les Launes 2019, nr 2800. 149 kr. Fast sortiment. Finns också på halvflaska för 89 kr.
Kryddigt, örtspäckat och tydlig syrah – lagerblad, svart- och vitpeppar, skogsbär, lavendel och viol. En smak av höst som kommer trivas fint ihop med en gräddig sås, glansig potatispuré och saftiga viltfärsbullar.
Giacomo Grimaldi Barolo Piccole Vigne 2016, nr 53008. 249 kr. Ordervara, lanseras 30/8. 
Ny ordervara från Mr Grimaldo, där frukten tas från vinstockar med ålder om 35 år. Frukten jäser med naturlig jäst och vilar därefter på ekfat i 24 månader. En smakresa i nebbiolodruvans tecken som förför med rosor, knapriga röda bär, nypon och precis sådär lagom gripande tanniner.
Sofias tips - nyheter i fast sortiment 1 mars 2021  Kära köttbulle

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer