Jorden runt med cabernet sauvignon

Hur smakar cabernet sauvignon i Sydamerika? Och Australien? Finns den även i den grekiska övärlden? DinVinguide bokar in en vinresa och provsmakar sig fram, med fokus på cabernet sauvignon. 

Annons:

Det finns många fördomar i vinvärlden. Alla viner från Chile smakar cassis, är en sådan fördom. Det har jag tyckt också, det ska erkännas men under åren har jag börjat hitta fina undantag.

Vinerna från Australien har ofta en ton av eucalyptus. Det har de säkert, men inte mitt tips nedan. Kalifornien då? Bara dyrt, för mycket ekfat och vaniljstinn frukt. Njae, läs vidare. Grekland?! Bara retsina, ouzu och fetaost. Och Sydafrika ska vi inte prata. Bränt och rökigt. Tänk om! Och prova om.

Här har vi vinerna som bevisar motsatsen

KALIFORNIEN

Louis M Martini Napa Valley Cabernet Sauvignon 2012, nr 6723. 219 kr. FS

Vi har redan tagit en liten svängom i Kalifornien och sippat på dyrgripar till viner. Det är som sagt svårt att hitta viner i prisklassen 100-200 kronor därifrån.

Louis M Martini lyckas. Vinfirman grundades i början på 1930-talet av italienaren Louis som emigrerade från Genova. De är en av de historiska vinfirmorna i Napa och fokus har alltid varit cabernet sauvignon. Denna cab, som kommer från gårdar runt om i Napa, levererar stort för sin 200-lapp. Mycket Napa och mycket cabernet sauvignon.

Frukten är varm och inbjudande; tänk er nyplockade plommon, ett gäng svarta vinbär, några bitar mörk choklad som toppats med ceder och friska ekfatskryddor. Inte alls pjåkigt!

Martini

AUSTRALIEN

Mother’s Ruin Cabernet Sauvignon First Drop 2014, nr FD0201. Privatimport

Bli inte avskräckta av privatimport, det fungerar i stort sett som en beställningsvara. Det kan ta någon dag extra, men i detta fall är det verkligen värt väntan.

Australien är egentligen mer associerat med shiraz, med ett brett uttal och lika breda smaker. Producenten First Drop gör vin på lite mer otippade druvor som barbera, touriga nacional och montepulciano. Cabernet sauvignon är inte alls ovanlig, med de gör den ovanligt bra.

Frukten är livlig, energisk och frisk. Det är tranbär, lingon och söta körsbär om vart annat, tillsammans med torkade örter, lite earl grey och sandelträ. Briljant.

Jag vill inte bara ha first drop. Jag vill ha alla.

mothersruin

ARGENTINA

Trapiche Gran Medalla 2013, nr 2761. 185 kr.FS

Nu blir det fusk. Gran Medalla är en blend på cabernet sauvignon och malbec och cabernet franc. Det är inte helt lätt att hitta druvrena cabbar i landet med stora köttbitar, tango och malbecfyllda vinglas. Så det blir en kompromiss. En väldigt god sådan. Gran Medalla lanserades till och med i det fasta sortimentet i september och finns i ett 80-tal butiker. Det var faktiskt en av de bättre i detta släpp och överraskade med sin fräschör, mineralitet och fokuserade frukt. Jordgubbar, körsbär och kryddor som anis och rosmarin är bara några av de alla smaker som trängs i flaskan. Trapiche är en gammal klassisk firma i Mendoza, grundad redan 1883.

Trapiche

 

GREKLAND

Amethystos Cava 2010, nr 74137. 284 kr. BS

Grekland är ett fascinerande vinland (läs vinöar) som satsar hårt på både inhemska och personliga druvor, samt mer traditionella som syrah, merlot och cabernet sauvignon. Och de lyckas med bravur! Jag finner alltid ett ursprung i vinerna, även om druvorna är så internationella de bara kan bli. Det finns något ärligt i dem. Ofta en något rustik känsla, en hel del tanniner och varma medelshavsörter som frodas överallt i landet.

Producenten bakom Cava – som förövrigt inte har ett dugg med bubbelvin att göra – heter Domaine Constantin Lazaridi och ligger i Makedonien. Detta är lagringsdugliga (läs lagringsnödvändiga) grejer som först spenderat 1,5 år på franska ekfat och därefter 24 månader på flaska. Innehåll: 100 % cabernet sauvignon och friska tanniner, djup och mörk frukt som körsbär, svarta vinbär, lite bitter choklad och en hel hög med örter. Opá så bra!

Amethystos

SYDAFRIKA

Kanonkop Cabernet Sauvignon 2012, nr 79277. 249 kr. BS. Kommer finnas tillgänglig via BS inom några dagar.

En cabernet med energi! Cassis, tranbär och lingon hänger med salta mineraler, lite järnstänk och söta men ändå tydliga tanniner i den långa eftersmaken. Inga brända fimpar och cykeldäck här inte. Kanonkop är en av de äldsta gårdarna i Sydafrika. Gården började producera vin i början på 40-talet. Kanonkop som vinfirma, anlades dock först 1973. Under de dryga 40 åren har man upptäckt att pinotage och cabernet sauvignon är de som trivs bäst i den granitfyllda jorden. En god och bra upptäckt.

Kanonkop-Cab-Sauvignon

 

Läs mer

Fler artiklar