Internationella chenin blanc-dagen!

Sprudlande livlig med spröda syror. Rasande ren med frasiga bubblor. Eller lätt småfet och läckert rund efter en tids vila på ekfat. Chenin blanc kan vara allt. Nu har den till och med en egen dag - Internationella chenin blanc-dagen firas nu på lördag den 15 juni. Det skålar vi för!

Internationella chenin blanc-dagen 15 juni

Klart chenin blanc ska ha en egen dag. Alla andra har ju det. Sauvignon blanc firade vi för inte så länge sedan. Chardonnay bockade vi också av nyligen. 

Och i början på året – den 22 januari – firar vi vinets dag. Det borde inte undgått någon att för min kollega Fredrik är alla dagar Champagnedagen. Gärna för mig med. Men på lördag tänker i alla fall jag ge chenin blanc allt strål- och skålkastarljus.

Ni är väl med på chenin-skålen?

PS: Tydligen är den 15 juni även Chaufförens dag. Passa på att ta ett glas chenin blanc till, så länge du har ordnat med den där chauffören förstås.  

 

Bubblande chenin blanc

Langlois Crémant de Loire Brut, nr 7404. 149 kr. Fast sortiment, ligger i över 250 butiker.

Langlois läckra crémant består inte bara av chenin blanc. Detta glimrande bubbel får sällskap av 20% chardonnay och 20% cabernet franc. Extra lång på tid på jästfällning (enkom för den svenska marknaden) ger extra skjuts i smakerna.

Njut av stenrök, mineralsälta, citrusskal, stram och krispig stenfrukt och den behagliga moussen.

Skaldjur känns självklart. Eller retrokrustader med laxrom. Pumpernickel med lax- eller räkröra ser till att retrofesten fortsätter.

 

Annons:

Chenin blanc och ekfaten

Delaire Graff Chenin Blanc 2016, nr 2440. 179 kr, fast sortiment. Ni hittar flarran i cirka 70 butiker.

Här är det främst stora franska ekliggare som satt sin prägel på smakerna. Ursprung är Swartland, som ligger en bit norr om Kapstaden i Sydafrika. Tidigare var det vanligt att chenin gick under namnet steen i Sydafrika, men det börjar blir mer sällsynt.

Ren och riktig fräsch i stilen där vit persika och gula plommon dominerar frukten, som strösslats med nymald peppar, en sked honung och mineral.

Grillen är säkert varm, så lägg på en hel kyckling eller laxfile. Tillbehör? Varför inte grillad sparris med smulad fetost eller honungsglacerade rotfrukter.

Anima 2016, nr 2049. 179 kr. Beställning.

Ekologiskt och snudd på naturligt hos Avondale i Sydafrika. Producenten handskördar allt och använder bara vildjästen som på sikt skapar Anima.

Jag har alltid gillat denna typ av chenin blanc och Avondale lyckas fint med alla hålla faten, frukten och alkoholen i bestyr. Det är rikt, fylligt och på samma gång nötigt och friskt med grillad citron och mineral.

Mat ska vi ju ha. Tryter fantasin, kör samma meny som ovan. Annars vore det grymt gott med grillad fläskkarré och majskräm. Eller kycklingburgare med örtmajo och sötpotatis.

 

Chenin blanc utan ekfaten

Domaine des Lauriers 2017, nr 6288. 129 kr. Fast sortiment, finns i 120 butiker.

Chenin blanc är tveklöst en av de mest lysande stjärnorna i Loiredalen, Frankrike. Där kommer den i alla sina skepnader och skrudar. Söt, bubblande eller här, bara pur och krispigt ren. Fast gamla 50-åriga stockar gör sitt. Lika mycket som den kalkrika jordmånen Tuffeau. De skänker djup och en oanad intensitet i denna lilla pärla för 129 kronor.

I glaset bjuds vi på renande syror, flingsalt, mogen citrus och en hint av honung.

Grillade skaldjur tack, gärna med gremolata. Eller en enorm gryta med moules frites med grädde. Pommes till så klart.

 

Chenin blanc med sötma

Château la Variere Le Savetier 2018, nr 2200. 109 kr. Fast sortiment, finns i över 240 butiker.

Vi stannar kvar i Loiredalen, men byter ut vinglasen mot söt chenin blanc. Dofterna och smakerna är förföriska med torkade stenfrukter, marsipan, apelsinmarmelad och honung. Innehållet på tallriken byts också. Där ser vi gärna rabarberpaj (det är ju säsong), vaniljglass med grillad persika och honung eller vällagrade mögelostar.

 

Läs mer

Fler artiklar